Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Bebeluș prematur, născut și îngrijit cu multă pricepere în Spitalul Premiere

In fiecare an, in lume, 15 milioane de bebelusi se nasc prematur, inainte de termen, din diverse motive, potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Cristian Adrian este unul dintre acesti bebelusi curajosi si mult prea curiosi sa-si cunoasca parintii, fratii, bunicii, lumea in care traim. A venit pe lume la 35 de saptamani, la Maternitatea din cadrul Spitalului Premiere din Timisoara, desi fizic nu era complet pregatit pentru viata din afara uterului calduros si confortabil al mamei lui. Dar, a avut alaturi doi parinti puternici, doua surioare mai mari si o echipa de medici ginecologi si neonatologi bine pregatiti in gestionarea sarcinilor si nasterilor complicate, care presupun un risc crescut de probleme medicale serioase, atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

cristian carja

Initial a fost un soc pentru noi toti ca bebelusul vine pe lume atunci (la 28.09.2020 n. red.), insa cu ajutorul echipei medicale am reusit sa trecem cu bine peste aceasta experienta care, poate in alt context putea sa fie una traumatizanta”, marturiseste mama lui Cristian, adaugand ca “intreaga echipa medicala a avut grija sa ne transmita intr-un mod foarte profesionist fiecare informatie pe care trebuia sa o stim la momentul potrivit”.

Sunt impresionata de fiecare data cand o pacienta de-ale mele isi aduna toata puterea sa se confrunte cu o situatie noua, la care nu s-a asteptat si care nu este deloc usoara. Cu atat mai mult cu cat evolutia sarcinii este normala si la un moment dat, situatia se schimba brusc. Nasterea unui copil prematur vine cu multe provocari, nu doar din punct de vedere medical, ci mai ales emotional pentru parinti”, sustine dr. Daisa Miriam, medicul obstetrician care a monitorizat sarcina.

De aceeasi parere este si dr. Daniela Popescu, medicul neonatolog care a preluat nou-nascutul din sala de nasteri si s-a asigurat ca cel mic recupereaza timpul pe care ar fi trebuit sa il petreaca in burta mamei: “Ma uit la acesti parinti si nu pot decat sa imi imaginez cata putere trebuie sa aiba ca sa plece de langa copilul lor si totusi sa reziste, cu increderea ca pentru moment, celui mic ii este mai bine langa noi. Si suntem la randul nostru recunoscatori lor, ca au intelegere si incredere si ca raman optimisti pana la capat”.

Bebelus prematur Spital Premiere

Ruptura uterina – o complicatie care apare aproape intotdeauna la femei cu cicatrici uterine

Nasterea lui Cristian era programata pentru data de 27.10.2020, iar el s-a nascut cu o luna mai devreme. Motivul nasterii a fost depistarea unui uter dublu cicatricial in travaliu cu risc de ruptura uterina, o complicatie rara care pune in pericol atat viata mamei, cat si viata copilului. Potrivit literaturii de specialitate, aproximativ 6% dintre copii nu supravietuiesc unei rupturi uterine, in timp ce rata de mortalitate in randul mamelor este de 1%. Cu cat o ruptura uterina este diagnosticata mai repede, cu atat sunt mai mari sansele de supravietuire atat pentru bebelus, cat si pentru mama.

Ruptura uterina se intalneste la mai putin de 1% dintre femeile insarcinate. Aproape intotdeauna apare la femeile cu cicatrici uterine de la nasteri anterioare prin cezariana sau alte interventii chirurgicale uterine. Riscul unei rupturi uterine al unei femei creste odata cu fiecare nastere prin cezariana.

De obicei, rupturile uterine reprezinta un motiv de ingrijorare mult mai mare din ceea ce priveste complicatiile aparute pentru bebelus. Odata ce medicii ginecologi diagnosticheaza o ruptura uterina, acestia trebuie sa actioneze rapid pentru a scoate copilul din uter. In cazul in care bebelusul nu este scos in decurs de 10 pana la 40 de minute, nu va reusi sa supravietuisca din cauza lipsei de oxigen. Se intelege, astfel, de ce dr. Daisa Miriam, medicul ginecolog care a urmarit sarcina, a trebuit sa actioneze rapid prin realizarea unei operatii de cazariana.

Intamplator sau nu, dr. Daisa Miriam este medicul ginecolog care a monitorizat si primele doua sarcini ale mamei lui Cristian, precum si medicul care a ajutat la nasterea celor doua surori ale sale – Ioana, in 2012 si Adriana, in 2016.

Venirea unui copil pe lume este o mare binecuvantare pentru orice parinte, este dovada vie ca Bunul Dumnezeu te iubeste si ca, mai presus de toate, are incredere in tine si te alege pentru misiunea de a fi parinte! Pentru noi, misiunea aceasta se leaga de un mare OM, o doamna doctor foarte draga noua - doamna doctor Daisa Miriam, un profesionist deosebit, dar mai intai de toate, un OM”, sustine mama celor trei copii.

Cand s-a nascut, Cristian cantarea cat un ananas

Cristian a avut o greutate de 2.590 gr, 49 de cm lungime si un scor Apgar 8, deoarece a prezentat cianoza generalizata (tegumente albastre) pentru care medicii neonatologi i-au administrat oxigen.

Imediat dupa nastere Cristian a prezentat o adaptare dificila la viata extrauterina, cu tulburari metabolice si respiratorii care s-au accentuat progresiv. A avut nevoie de suport respirator in mod de ventilatie noninvaziva timp de 2 zile, alimentatie parenterala totala (perfuzie) apoi partiala (perfuzie si alimentatie cu lapte de mama muls), iar evolutia sub terapia instituita a fost una favorabila”, isi aminteste dr. Daniela Popescu, medicul neonatolog curant al nou-nascutului.

Bebelus prematur Spital Premiere

Cristian a stat in Spitalul Premiere doua saptamani, timp in care a fost atent ingrijit de intreaga echipa a sectiei de Neonatologie – medici, asistente si infirmiere, care “l-au inconjurat cu multa iubire si pricepere”. Din aceasta echipa au facut parte:

  • Dr. Daisa Miriam, medic primar Obstetrica-Ginecologie
  • Dr. Florina Stoica, medic specialist Oftalmologie (screening oftalmologic )
  • Asist. univ. dr. Lacatusu Adrian, medic primar Cardiologie (ecografie cardiaca)
  • Dr. Dana Stiube, medic primar Neonatologie (ecografie transfontanelara)
  • Asist. Univ. Dr. Daniela Popescu, medic primar Neonatologie, sef sectie Neonatologie, Spitalul Premiere
  • Dr. Roxana Negriloiu, medic primar Neonatologie
  • Dr. Raluca Tanase, medic specialist Neonatologie
  • Dr. Simona Sipos, medic primar Neonatologie
  • Dr. Cristina Marcu, medic primar Neonatologie
Bebelus prematur Spital Premiere

Am inteles de la doamnele doctor neonatolog Dana Popescu si Dana Stiube ca bebelusul meu are nevoie de terapie, ca bebelusul meu trebuie sa mai ramana la maternitate chiar daca eu voi pleca si ca, in lipsa mea, el va fi foarte bine ingrijit, tratat cu tot ceea ce este necesar, supravegheat si monitorizat mereu. Faptul ca am cunoscut aceste informatii in mod corect m-a ajutat sa trec mai usor peste momentul despartirii de el, moment care, va dati seama este unul foarte greu, cuvintele nu pot descrie corect toate sentimentele care te incearca, proaspat mamica fiind. Am ajuns acasa, dar am avut sentimentul ca nu am plecat de langa el niciodata - doamnele doctor mi-au trimis in fiecare zi poze, ne-am vazut live pe internet si am discutat mereu despre situatia si evolutia lui zilnica”, explica mama lui Cristian.

Bebelus prematur Spital Premiere

Cei 3 frati, ingrijiti de aceeasi echipa de medici neonatologi

Cristian si surorile sale mai mari s-au nascut la cate patru ani distanta unii de altii, in maternitati diferite din sistemul medical privat. Cu toate acestea, au fost adusi pe lume de acelasi medic obstetrician si au fost ingrijiti cu totii de aceeasi echipa de medici neonatologi dedicati – dr. Daniela Popescu si dr. Dana Stiube.

Doamna doctor Daisa Miriam spunea ca Bunul Dumnezeu lucreaza prin oameni si dupa ce am auzit aceste cuvinte mi-am dat seama ca, vazandu-le pe aceste doamne doctor neonatolog in sala de nasteri, alaturi de bebelusi, nu poate sa fie decat asa, misiunea acestor doamne, a acestor Oameni fiind aceea de a ne sprijini, de a ne ajuta in momentele solicitante ale nasterii si ale zilelor urmatoare nasterii”, explica doamna Carja, adaugand ca intreaga familie este recunoscatoare “intregii echipe de la Regina Maria pentru suportul oferit, pentru profesionalismul cu care s-au ocupat de noi, incepand de la infirmiere, la asistentele medicale, la medici”.

Bebelus prematur Spital Premiere

Cuvintele nu pot transmite, poate, emotia si recunostinta noastra! Va multumim pentru ca ne-ati fost alaturi si ca am trecut impreuna cu bine peste aceasta experienta!”, conchide mama lui Cristian, a Adrianei si a Ioanei.

Surse:
www.healthline.com
www.uptodate.com
www.who.int