Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ionut a primit a doua sansa la viata, pentru un nou inceput

“In 2016 am mers la un control urologic. Acolo am primit diagnosticatul de cancer testicular.” Asa incepe povestea lui Ionut Potra.

Cancerul testicular este o afectiune rara, care apare in special la barbati tineri. Abordarea terapeutica a cancerului testicular depinde de stadializarea bolii, cel mai frecvent necesitand un tratament complex, care include atat interventie chirurgicala cat si chimioterapie si/ sau radioterapie.

Ionut a fost operat imediat dupa diagnosticare si a urmat tratamentul standard recomandat in astfel de cazuri. A fost preluat de o clinica cu specific oncologic unde a fost supus unor investigatii suplimentare. Rezultatele acestora au relevat prezenta in abdomen a unei metastaze suplimentare, fiind din nou supus tratamentului cu chimioterapice. Din pacate organismul sau nu a reactionat bine la acest tratament din cauza toxicitatii, iar Ionut a fost nevoit sa il intrerupa.

Singura solutie ramasa ar fi fost reprezentata de o noua interventie chirurgicala care sa indeparteze aceasta metastaza. Din pacate, localizarea tumorii era cu totul particulara: in imediata apropiere a aortei (principalul vas arterial al organismului) si vena cava inferioara (cea mai mare vena a organismului), cu aderente la arteria iliaca (vasul arterial din care se desprind arterele femurale). Datorita acestei localizari, riscul de hemoragie si deces in timpul operatiei era deosebit de ridicat, astfel incat s-a considerat imposibila interventia chirurgicala.

Cazul lui Ionut a fost prezentat de domnului prof. univ. dr. Constantin Ciuce si echipei de medici chirurgi de la REGINA MARIA, cu recomandarea unei interventii chirurgicale care sa indeparteze tumora despre care se spunea pana in acel moment ca ar fi imposibil de eliminiat.

Datorita experientei medicilor in abordarea cazurilor considerate inoperabile sau la limita operabilitatii dar si a determinarii lui Ionut sa lupte cu boala, in ciuda riscului intraoperator major, a fost supus interventiei chirurgicale care i-a salvat viata.

Dr. Ioan Cetina, medic specialist chirurgie generala, care a facut parte din echipa operatorie considera ca “Stadiile considerate inoperabile ar trebui rediscutate intr-o echipa complexa, cu experienta multipla, astfel incat sa sw decida daca intr-adevar este un stadiu inoperabil sau un stadiu la limita operabilitatii.”

Prof. univ. dr. Constantin Ciuce considera ca a contat in primul rand hotararea pacientului care “a ales sa nu astepte ca ceva sa se intample in mod inexorabil”

A fost o operatie complexa, care a necesitat un plan de interventie cu o pregatire preoperatorie exemplara si minutioasa, efectuata de echipa medicala multidisciplinara. Pe langa rezectia in sine a tumorii, a fost nevoie sa se indeparteze si portiunea infiltrata de tumora a arterei iliace, urmata de reconstructia arteriala, cu ajutorul unei proteze vasculare.

Faptul ca exista o rutina a colaborarii convenita si stabilita la nivel de spital este esential in abordarea cazurilor complexe. Lucrul in echipa inseamna ca oamenii se cunosc bine, se respecta si se bazeaza neconditionat unii pe ceilalti, punand binele pacientului pe primul plan.

A fost nevoie de colaborarea si punerea in comun a expertizei medicilor de diferite specialitati: chirurgie generala, urologie, chirurgie vasculara, anestezie, recuperare medicala, pentru ca interventia si insanatosirea lui Ionut sa fie posibila.

Dr. Mariana Matei, medic primar chirurgie vasculara, considera ca “a fost un caz tipic de boala care necesita o echipa multidiciplinara”, iar dr. Ioan Cetina completeaza: “discutia cazului intr-o echipa multidisciplinara ne permite un focus precis, evitarea unor improvizatii in sala de operatie si armonizarea echipei chirurgicale, incat gesturile sa fie extrem de precise si finalitatea interventiei chirurgicale asa cum ne-o dorim”.

Dr. Cristina Ivan, medic specialist urolog, spune despre cazul lui Ionut ca “a fost vorba de un caz special pentru toti medicii implicati in interventia chirurgicala” si adauga despre colegii din echipa ca “nu lasam lucrurile la intamplare absolut niciodata si ce este cel mai  important este ca avem incredere unul in celalalt”.

Prof. univ. dr. Constantin Ciuce completeaza “Realitatea este insa ca in spatele acestui miracol nu este nimic altceva decat stiinta si in afara de stiinta, puterea efectiv de a ajunge sa-ti asumi si riscuri care, uneori, nu sunt deloc simple. Incerc sa fac ce este omeneste posibil si asta poti promite, pentru ca ce e omeneste posibil, incerci intotdeauna

A fost o lupta din care Ionut a iesit invingator. Astfel ca dupa 4 ani, analizele pe care le face in mod regulat arata ca a depasit cu bine boala necrutatoare cu care a fost initial diagnosticat.