Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Insuficienta sau incompetenta cervicala

Insuficienta sau incompetenta cervicala

Insuficienta sau incompetenta cervicala este o patologie asociata sarcinii in care cervixul se deschide inainte ca sarcina sa ajunga la termen sau in absenta travaliului. Efectele unui cervix incompetent sunt observate in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina, cand orificiul cervical intern se deschide, urmeaza ruperea prematura a membranelor si avort sau nastere prematura in functie de momentul in dezvoltarea sarcinii.

Factorii de risc

Cauzele incompetentei cervicale se impart in 2 mari grupe: traume cervicale datorate unor proceduri obstetricale sau ginecologice anterioare (conizatie, dilatare pentru aspiratie sau chiuretaj, fisuri in timpul unei nasteri anterioare, etc.) si cauze congenitale care cauzeaza slabirea cervixului.

Simptome

Daca ai un col uterin incompetent, ai putea sa nu ai deloc semne sau simptome, desi colul poate incepe sa se deschida devreme in sarcina. Totusi, incepand cu saptamanile 15-20 de sarcina, ai putea remarca un disconfort usor cu durata de cateva zile sau saptamani. Fii atenta la urmatoarele simptome:

  • O senzatie de presiune pelvica
  • Durere de spate
  • Crampe abdominare usoare
  • Modificarea scurgerii vaginale
  • Sangerarea vaginala usoara

Complicatii

Un col uterin incompetent reprezinta un risc pentru aparitia complicatiilor in sarcina – in special in timpul trimestrului al doilea:

Daca bebelusul se naste prematur, este posibil sa aiba probleme de sanatate, cum ar fi: greutate mica la nastere, dificultate in respiratie si dezvoltarea incompleta a unor organe. In plus, creste riscul de dificultate in invatare si probleme comportamentale mai tarziu in viata, mai ales daca copilul s-a nascut inainte de saptamana 32 de sarcina.

Investigatii si diagnostic

Incompetenta cervicala poate fi diagnosticata doar in timpul sarcinii, si chiar si atunci diagnosticul este dificil – mai ales daca este prima sarcina. Nu exista un test care sa poate fi facut inainte de a ramane gravida si care sa prezica adecvat daca colul uterin este incompetent.

Diagnosticul de insuficienta cervicala se poate pune in urma unui istoric de pierderi de sarcina in trimestrul doi sau trei de sarcina, fara alte patologii identificate sau se poate diagnostica ecografic daca scurtarea si dilatarea colului uterin este surprinsa inaintea pierderii sarcinii sau a nasterii premature.

Tratament

Daca ai mai putin de 24 saptamani de sarcina, un istoric de nastere prematura sau ecografia a aratat ca cervixul este deschis, medicul obstetrician iti va recomanda o procedura chirurgicala care se numeste cerclaj, care sa previna nasterea prematura. In timpul acestei interventii chirurgicale, colul uterin este cusut pentru a ramane inchis artificial pana la termen, iar suturile sunt indepartate in ultima luna de sarcina sau in timpul travaliului.

De asemenea, daca ai un istoric de nasteri premature a caror cauza este incompetenta cervicala, se va face un cerclaj profilactic, inainte  ca cervixul sa inceapa sa se deschida. Aceasta procedura este efectuata inainte de saptamana 14 de sarcina.

In plus, ti se va recomanda sa limitezi anumite activitati fizice si activitatea sexuala. Desi nu s-a dovedit ca ar fi un remediu pentru a preveni nasterea prematura, in anumite cazuri medicul obstetrician iti va recomnada repausul la pat.