Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Inghetata, alimentele reci si racelile la copii

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Multi parinti dau inca vina pe inghetata, pe apa rece de la frigider sau eternul curent pentru racelile copiilor, in special pentru cunoscutul „rosu in gat”. Orice raceala este cauzata de un microb, de cele mai multe ori virusuri si foarte rar de bacterii. Alimentele reci NU aduc in organism virusuri, fiind dovedit stiintific ca NU cauzeaza infectii.

Se recomanda consumul de alimente la o temperatura placuta, indeosebi pentru sistemul digestiv, astfel incat sa nu existe nici pericolul unor arsuri, nici afectarea smaltului dentar. 

Inafara de ingredientele continute de inghetatele din comert, nu exista in fapt o contraindicatie majora a consumului acestora de catre copii. Se poate descrie o anumita sensibilitate in cazul anumitor persoane dupa consumul de inghetata - de exemplu, atunci cand din cauza temperaturii scazute poate aparea un grad de inflamatie locala. Inflamatia poate cauza scaderea temporara si pasagera a imunitatii locale, conducand la o afinitate mai mare a germenilor pentru a se cantona in zona respectiva. Aceste situatii sunt insa rare si nu reprezinta sub nicio forma o regula. 

Similar, imbolnavirea din cauza curentului are un sambure de adevar in faptul ca atunci cand se creeaza curenti de aer exista o probabilitate mai mare ca anumite virusuri sa fie aduse intr-o incinta, acest fapt, insa, nefiind o regula.

Alimentele reci - recomandate copiilor pentru a alina durerea 

Alimentele reci sunt dimpotriva folosite in cateva situatii particulare, cu scopul de a ajuta la scaderea senzatiei de durere si a disconfortului. Durerile gingivale cauzate de eruptia dentara in cazul sugarilor pot fi ameliorate prin molfaitul sau rosul jucariilor de dentitie tinute la o temperatura mai scazuta sau a alimentelor din frigider, cum sunt morcovii. Ca si in cazul presupusului „rosu in gat” din cauza inghetatei, mecanismul care ajuta nu este unul medical dovedit, ci este practic o anesteziere locala si partiala prin temperatura scazuta. 

Acelasi mecanism este incriminat si in recomandarile multor medici pediatri, mai ales din Europa de Vest si SUA, prin care acestia incurajeaza consumul de inghetata in amigdalite sau faringite. Durerea de gat poate fi extrem de neplacuta pentru multi copii conducand la refuz alimentar, deshidratare si implicit agravarea starii generale. Inghetata, in special cea artizanala sau preparata in casa din fructe congelate si racite brusc, fara alte adaosuri de zahar sau conservanti, poate fi un remediu atat pentru durere (desi temporar), cat si pentru hidratare si crestere a glicemiei, urmata de ameliorarea starii generale.