Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hernie inghinala si ombilicala la copil

Articol de Dr. Dan Cristea Medic specialist Chirurgie pediatrica

Hernia la copil are cauze diferite fata de hernia care apare la varsta adultului. In marea majoritate a cazurilor hernia apare la copil ca urmare a unei predispozitii congenitale (persistenta unui canal – canalul peritoneo-vaginal – care determina aparitia herniei inghinale sau prezenta unui defect in formarea peretelui abdominal la nivelul ombilicului – care determina aparitia herniei ombilicale). Hernia se manifesta ca o umflatura sub piele. Uneori, hernia este vizibila doar cand sugarul plange, tuseste sau se forteaza in timpul unui scaun.

De ce apare hernia inghinala la copil?

Atunci cand hernia apare in zona dintre coapsa si abdomen (zona inghinala) se numeste hernie inghinala.

In perioada intrauterina, cand fatul de sex masculin creste si se dezvolta in uterul mamei, testiculele se dezvolta in abdomen si apoi coboara in scrot printr-o portiune care se numeste canal inghinal (peritoneo-vaginal). La nastere, acest canal care ghideaza coborarea testiculului in scrot, se inchide, fiind transformat intr-un cordon fibros. Daca se mentine deschis, prin acest canal persistent pot aluneca organele intraabdominale (intestin, epiploon) determinand aparitia herniei.

Hernia inghinala poate aparea si la fete, insa cu o frecventa mai redusa (raport de 1:3 fata de baieti). Pe de alta parte, in acest caz, de multe ori in sacul herniar se poate gasi ovarul, ceea ce uneori poate da acestei afectiuni un caracter de urgenta.

Interventia desfiinteaza canalul peritoneo-vaginal, adica intrerupe comunicarea cu cavitatea peritoneala. Prin potentialul de dezvoltare a unor complicatii redutabile (ocluzii, necroze, rezectii intestinale), hernia inghinala la copil este uneori considerata o urgenta chirurgicala 

De ce apare hernia ombilicala la copil?

In timpul sarcinii, cordonul ombilical care face legatura dintre mama si copil, trece printr-un orificiu mic prin muschii abdominali ai copilului. Acest orificiu se inchide in mod normal dupa nastere. Daca muschii nu se unesc complet la mijloc, slabiciunea peretelui abdominal poate determina aparitia herniei ombilicale la nastere.

Herniile ombilicale sunt foarte des intalnite la copii, aparand la 10% dintre acestia, in special la fete sau in cazul nou-nascutilor prematuri. Cele mai multe hernii ombilicale se remit de la sine pana la varsta de un an, desi 10% dintre copii necesita mai mult timp pentru a se vindeca. Este necesar un consult de specialitate cat mai repede dupa nastere (la 1-2 saptamani) deoarece exista forme de tratament conservator, nechirurgical, care pot sa resolve aceasta afectiune. Totusi, in cazul herniilor mari sau pentru a preveni complicatiile, herniile ombilicale care nu s-au remis pana la varsta de 3 ani, se recomanda tratament chirurgical.

In timpul interventiei se face o incizie mica la baza ombilicului. Tesutul herniat se reintroduce in cavitatea abdominala si orificiul din peretele abdominal este inchis. Recurentele apar foarte rar.

Hernia incarcerata

Uneori, tesutul abdominal sau intestinal devine blocat in sacul herniei, fara sa mai fie posibila reintroducerea acestora in abdomen. O hernie care nu poate fi redusa (impinsa inapoi in abdomen) se numeste hernie incarcerate si afecteaza intre 9% si 20% dintre copiii sub varsta de 1 an. Bebelusii fetite si copiii de ambele sexe nascuti prematur au un risc mai mare de incarcerare fata de alti copii. Acestia trebuie operati cat mai curand posibil deoarece exista un risc crescut ca tesuturile sa fie prinse in hernie si sa fie afectata circulatia sangelui la acest nivel, ceea ce ar determina moartea tesutului respectiv.

Urmareste acest video in care Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg explica de ce apare hernia inghinala la copii, la ce varsta poate fi diagnosticata si cum se trateaza: Hernia inghinala la copii

Dr. Dan Cristea este medic specialist chirurg pediatru si seful Sectiei de Chirurgie Pediatrica din Spitalul Baneasa. Preocupat permanent de pregatirea profesionala, Dr. Cristea a urmat cursuri postuniversitare in urologie pediatrica, ureteroscopie diagnostica si terapeutica, chirurgia hipospadiasului si chirurgia laparoscopica pediatrica.

In Spitalul Baneasa, Dr. Cristea trateaza numeroase afectiuni urologice la nou-nascuti, sugari, copii mici si adolescenti.

Ariile de expertiza sunt: chirurgia hipospadiasului primar si a hipospadiasului multiplu operat si esuat, hernia inghinala si ombilicala, reimplantari ureterale pentru refluxul vezicoureteral, pieloplastia pentru sindromul obstructiv de jonctiune pieloureterala, hidrocel, varicocel, chist de cordon spermatic, testicul necoborat, etc.