Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

DE CE este importanta vaccinarea copiilor

DE CE este importanta vaccinarea copiilor

Este intotdeauna mai bine sa previi o boala decat sa o tratezi dupa ce s-a produs.

Boli frecvente in trecut, inclusiv poliomielita, rujeola (pojar), difterie, pertussis (tuse convulsiva), rubeola (pojar german), oreion (parotidita epidemica), tetanus, rotavirus si haemophilus influenzae tip b (Hib) pot fi in prezent prevenite prin vaccinare. Datorita vaccinului, una dintre cele mai severe boli din istorie – variola – a fost eradicata. De-a lungul anilor, vaccinurile au prevenit nenumarate cazuri de boala si au salvat milioane de vieti.

 Imunitatea ne protejeaza de boala

Imunitatea este modalitatea prin care organismul previne boala.

Copiii se nasc cu un sistem imun alcatuit din celule, glande, organe si fluide localizate in intreg corpul. Sistemul imun considera ca germenii care intra in organism sunt “invadatori straini” (numiti antigeni) si, pentru a lupta impotriva lor, produce proteine numite anticorpi.

Prima data cand copilul este infectat cu un antigen specific (de exemplu, virusul rujeolei), sistemul imun produce anticorpi destinati sa lupte cu acesta. Acest proces se produce in timp. De obicei, sistemul imun nu poate munci suficient de repede pentru a opri antigenul sa provoace boala si copilul tot se imbolnaveste. Totusi, sistemul imun “tine minte” acel antigen. Daca germenul patrunde  in organism din nou, chiar daca se intampla dupa multi ani, sistemul imun poate produce suficient de repede anticorpi care sa-l opreasca sa provoace boala a doua oara. Aceasta protectie este denumita imunitate. Afla de AICI raspunsuri la cele mai frecvente intrebari privind imunitatea.

Ar fi fost ideal daca ar fi existat o metoda prin care sa oferim copiilor imunitate fata de o boala fara sa fie nevoiti ca mai intai sa se imbolnaveasca.

De fapt, exista:

Vaccinurile - contin aceiasi antigeni (sau componente ale antigenilor) care provoaca bolile. De exemplu, vaccinul rujeolic contine virusul rujeolei. Insa antigenii din vaccinuri sunt fie distrusi, fie atenuati pana la punctul in care nu provoaca boala. Totusi, acestia sunt suficient de puternici pentru a determina sistemul imun sa produca anticorpi care asigura imunitate. Cu alte cuvinte, un vaccin este un substitut mai sigur pentru prima expunere a copilului la boala. Copilul primeste protectie fara sa fi fost bolnav. Prin vaccinare, copiii pot dobandi imunitate fara sa sufere de boala pe care vaccinurile o previn.

Mai multe informatii

  • Nou-nascutii sunt imuni la multe boli pentru ca au anticorpi de la mame. Totusi, aceasta imunitate dispare in primul an de viata.
  • Daca un copil nevaccinat este expus la un germene, organismul copilului poate sa nu fie suficient de puternic pentru a lupta cu acesta. Inainte sa existe vaccinurile, multi copii decedau din cauza unor boli care in prezent pot fi prevenite prin vaccinare (boli precum tusea convulsiva, rujeola sau poliomielita). Aceiasi germeni exista in prezent, insa copiii sunt protejati prin vaccinare, de aceea nu auzim la fel de des despre aceste boli.
  • Imunizarea fiecarui copil ajuta, de asemenea, la protejarea sanatatii comunitatii, in special a persoanelor care nu pot fi imunizate (copii care sunt prea mici pentru a fi vaccinati sau persoane care, din motive medicale, nu li se pot administra anumite vaccinuri) si a categoriei restranse de persoane care nu raspund la un anumit vaccin.
  • Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare prezinta un impact costisitor, care inseamna vizite dese la medic, spitalizare si deces prematur. Totodata, copiii bolnavi ii determina pe parinti sa lipseasca de la serviciu.

Surse de informatie:

www.cdc.gov

Afla mai multe:

Vaccinurile la copii-ce trebuie sa stie parintii ingrijorati