Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hernie inghinala de mari dimensiuni, operata robotic in Spitalul Euroclinic

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
“Super rapid si super eficient. A fost o experienta placuta, daca putem sa o numim asa”, ne-a marturisit Iulian la cateva zile dupa interventia robotica pentru repararea herniei sale inghinale, realizata in Spitalul Euroclinic de medicul chirurg Bogdan Serban.

In cei 41 de ani ai sai, Iulian nu a avut nevoie de vreo operatie, nici macar de una minora. Pana in luna septembrie a acestui an (2021, n. red.), cand a optat pentru repararea pe cale robotica a unei hernii inghinale congenitale, afectiune pe care a descoperit-o tot anul acesta, in vara. Stia de aproape un an ca ceva nu este in regula, insa a preferat sa amane consultul de specialitate. “Am mers atat de tarziu si din cauza pandemiei si am preferat sa minimizez vizitele la medic pana voi fi vaccinat impotriva COVID-19. In momentul in care am stiut ca sunt protejat, m-am prezentat la consult”, ne-a explicat Iulian, adaugand ca nu avea dureri foarte mari, ci doar cand facea efort resimtea disconfort si durere locala – efort insemnand faptul ca ridica o sacosa cu diverse cumparaturi, nu neaparat greutati la sala de forta.

Inca de la prima discutie cu medicul chirurg Bogdan Serban, Iulian a stiut ca este pe maini bune si a avut incredere deplina in sfaturile si recomandarile medicului. Stia ca dr. Serban are experienta semnificativa in chirurgia avansata a peretelui abdominal si ca recent si-a obtinut atestatul in chirurgie robotica.  

Lucrez in IT si ma preocupa aspectele legate de robotizare si digitalizare si, cand am auzit de robot, am fost foarte interesat. Auzisem de robotul daVinci din diferite surse, stiam ca incepe sa fie folosit tot mai mult, iar cand domnul doctor Bogdan Serban a precizat ca ar exista aceasta optiune am fost categoric de acord”, marturiseste Iulian. 

Interventia chirurgicala a presupus o disectie amanuntita si laborioasa

O hernie inghinala apare atunci cand o parte din tesutul intestinului patrunde printr-o zona slabita a muschiului abdominal din zona inghinala. Herniile inghinale reprezinta aproximativ 75% din toate tipurile de hernii si sunt cele mai frecvente la barbati. In cazul lui Iulian, medicii au descoperit o hernie de mari dimensiuni, cu un defect de peste 3 cm in diametru si un sac herniar care a avansat pana la nivelul scrotal. Iar adevarata dimensiune a defectului s-a vazut in sala de operatii.

1

Trebuie mentionat ca nu intotdeauna examenul clinic si investigatiile imagistice preoperatorii dau o masura reala a dimensiunii defectului. Prin urmare, inclusiv in acest caz, noi ne asteptam la un defect mult mai mic si ne-am trezit cu unul mult mai mare si mai dificil de reparat. Una este cand pacientul sta pe spate la o investigatie imagistica, la o ecografie de parti moi, la un tomograf sau chiar RMN si alta este situatia in care pacientul se afla in activitate, adica umflat cu gaz. Altfel apare defectul...”, ne-a explicat dr. Bogdan Serban, medic specialist Chirurgie generala.

Finetea si precizia actului chirurgical cu robotul daVinci - uluitoare

Faptul ca defectul s-a dovedit mai mare decat aratau investigatiile imagistice a insemnat ca medicii chirurgi au fost nevoiti sa realizeze o disectie detaliata si sa foloseasca cea mai mare plasa chirurgicala bidimensionala care exista in acest moment pe piata pentru a intari zona slabita a peretelui abdominal. 

Am disecat cu ajutorul robotului tot canalul inghinal pana spre scrot, adica am disecat prin abdomen pana dincolo de orificiul inghinal superficial, care se afla undeva aproape de scrot – ceea ce inseamna o disectie amanuntita, dar foarte facila, mie personal nu mi-a venit sa cred. Mi s-a parut absolut uluitor gradul de finete si detaliu la care poti lucra”, sustine dr. Bogdan Serban.

Bineinteles ca interventia chirurgicala ar fi putut fi realizata si laparoscopic, doar ca in acest caz ar fi fost "o interventie mult mai sangeroasa, pentru ca disectia din profunzime din canalul inghinal nu se poate face cu electrochirurgie in conditii atat de sigure cum permite robotul daVinci, pentru ca bratele laparoscopului sunt fixe si atunci foarfeca functioneaza doar in 2 directii, nu poate sa functioneze in 7-8 directii cu se intampla in timpul operatiei robotice”, precizeaza dr. Bogdan Serban.

Avantajele repararii herniei inghinale cu ajutorul robotului daVinci

Robotul permite un act chirugical de mare finete si precizie. In rest, vorbim de toate avantajele chirurgiei laparoscopice – spitalizare mai mica, recuperare rapida, risc redus de complicatii. Peste toate acestea se adauga avantajul major, si anume ca pacientul nu resimte durere dupa operatie si nu trebuie sa i se administreze medicatie analgezica. Iar acest lucru este confirmat si de Iulian: “Sincer, chiar asa este. Nu am mai avut alte interventii pana acum, deci nu as avea cu ce sa compar, insa nu am simtit deloc durere. Nu am avut niciun disconfort nici pe timpul noptii, nici a doua zi, am putut sa ma deplasez singur, fara vreun disconfort. Inafara de faptul ca probabil creierul meu imi spunea sa am extra grija si atentie la ce miscari fac, nu am avut absolut niciun disconfort”.

2

Iar pentru chirurg, “finetea si precizia actului chirurgical sunt uluitoare, absolut uluitoare. Lucram cu niste structuri, mai ales in hernia inghinala, unde trebuie sa desfaci peritoneul si trebui sa-l diseci si sa-l pastrezi intreg, sa-l pui peste plasa si sa cosi apoi peste plasa, lucram cu niste structuri extrem, extrem de fine, care se rup si se smulg instantaneu cand pui pensa pe ele. Folosind robotul, nu numai ca nu s-au smuls, dar am reusit sa facem disectii cum vezi numai in atlasele de anatomie”, explica dr. Bogdan Serban. 

Exista si studii care sustin beneficiile chirurgiei robotice in repararea herniei inghinale. De exemplu, un studiu recent, publicat in JAMA Surgery, arata ca pacientii care au fost supusi unei interventii robotice pentru repararea herniei inghinale au avut o rata mai mica de complicatii postoperatorii, din momentul externarii pana la 30 de zile dupa operatie, comparativ cu pacientii care au beneficiat de o procedura deschisa.

Robotul are indicatie in orice patologie intra-abdominala. Practic, tot ce se poate rezolva cu laparoscopul se poate rezolva si mai bine cu robotul. Cu alte cuvinte, nu exista nimic care sa dezavantajeze robotul versus chirurgia laparoscopica abdominala in afara de costuri”, sustine dr. Bogdan Serban.

In ceea ce priveste costurile interventiei robotice, nimeni nu ascunde ca acestea pot fi o bariera in accesul pacientilor la astfel de operatii, insa trebuie mentionat si ca aceste costuri sunt mai accesibile in tara noastra decat in alte spitale din strainatate. Iar, Iulian ne-a marturisit, fara sa stea prea mult pe ganduri, ca merita: “Da, as recomanda si altor persoane sa aleaga interventia robotica. As spune, in mod cert, ca merita. Repet ca un termen de compratie, pentru ca nu am ma avut operatii, dar prin prisma acestei experiente, pot sa spun ca imi place ca nu am disconfort si ca la 12 ore de la interventie mergeam deja pe holurile spitalului, iar a doua zi am plecat acasa”.

“Tehnologia exista sa ne ajute”

4

Chirurgia robotica este cea mai moderna si cea mai buna optiune minim-invaziva, fiind mai precisa si eficienta. In timpul acestei interventii, chirurgul este asezat la o consola de computer si controleaza de la distanta bratele robotizate. Fiecare miscare a mainii chirurgului este tradusa de sistemul da Vinci in timp real pentru a indoi si roti instrumentele cu maximum de precizie. 

Asa cum sustine si Iulian, “tehnologia exista sa ne ajute, sa ii ajute pe medici sa faca operatii mai eficiente, sa ne ajute si pe noi sa fim mai in siguranta. Eu m-am simtit complet in siguranta, datorita acestei tehnologii combinate cu experienta doctorului”.

Bineinteles, fiecare tip de hernie este diferit si necesita un plan de tratament personalizat, adaptat fiecarui pacient. In Spitalul Euroclinic, echipa de chirurgi coordonata de dr. Bogdan Barta, analizeaza cu atentie cazul fiecarui pacient, astfel incat, sa ofere pacientului cea mai buna optiune terapeutica.

In cazul lui Iulian, hernia sa inghinala a fost rezolvata, “super rapid si super eficient”, dupa cum el insusi ne-a marturisit, de o echipa de medici bine pregatiti, din care au facut parte:
•    Dr. Bogdan Serban, medic specialist Chirurgie generala
•    Dr. Roxana Ristea, medic specialist Chirurgie generala
•    Dr. Camelia Giuroiu, medic primar ATI


Surse:
www.my.clevelandclinic.org
www.memorialcare.org
www.davincisurgery.com
www.jamanetwork.com
www.samhealth.org
www.intechopen.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.