Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Embolizarea fibroamelor uterine permite conservarea uterului

Articol de Dr. Rares Nechifor Medic primar Radiologie - imagistica medicala
Fibromul uterin este cea mai frecventa tumora a sistemului reproductiv feminim. Peste 30% dintre femei au unul sau mai multe fibroame uterine, insa mai mult de 99% dintre acestea sunt benigne (necanceroase).

Fibroamele uterine pot varia in marime, de la marimea unui bob de mazare pana la marimea unei mingi de baseball sau a unui grapefruit mic, putand provoca dureri pelvine, balonare, constipatie, urinare frecventa si menstruatii abundente. Cand aceste simptome afecteaza calitatea vietii pacientei, se recomanda inceperea tratamentului.

Solutiile terapeutice sunt variate, iar alegerea apartine pacientei, dupa ce aceasta a fost corect informata cu privire la optiunile sale. De asemenea, planul terapeutic propus trebuie sa tina cont de dorintele si obiectivele pacientei , cum ar fi dorinta de a avea un copil, dorinta de a-si pastra uterul, de a evita anestezia generala, de a beneficia de o procedura minim-invaziva, care sa ii permita o recuperare rapida si, nu in ultimul rand, dorinta de a elimina riscul de aparitie a cancerului.

Embolizarea, alternativa sigura si eficienta la chirurgie

Embolizarea fibroamelor uterine este o procedura minim invaziva de radiologie interventionala  prin care sunt tratate simultan toate fibroamele uterine, salvand astfel uterul si eliminand necesitatea interventiei chirurgicale de miomecomie sau histerectomie.  Acest tip de procedura are cel mai mic risc de recidiva dintre toate procedurile conservatoare, iar sansele de a face un copil sunt la fel de mari ca in cazul miomectomiei.

Procedura de embolizare consta in inchiderea ramurilor mici arteriale din interiorul fibroamelor. Astfel acestea nu mai sunt hranite cu sange si intra intr-un proces de involutie si resorbtie. Uterul sanatos isi pastreaza vascularizatia normala. Procedura se practica de peste 20 de ani si este recunoscuta ca una dintre procedurile de prima alegere in terapia fibromului uterin. Aproximativ 90% dintre femeile cu fibrom uterin simptomatic pot beneficia de tratamentul prin embolizare.

Embolizarea fibroamelor uterine se realizeaza in departamentul de Radiologie interventionala din Ponderas Academic Hospital, de o echipa medicala cu 20 de ani de experienta si peste 9000 de paciente tratate. Dr. Rares Nechifor, coordonatorul echipei, este medicul cu cea mai mare experienta la nivel european in terapia fibromului uterin prin embolizare.

Angiograful utilizat in realizarea procedurii din Ponderas Academic Hospital este cel mai modern de pe piata si permite o navigare usoara si o calitate extraordinara a imaginilor simultan cu o reducere cu 80% a expunerii la razele X. 

Embolizarea este recomandata indiferent de: 

  • Numarul fibroamelor. Fie ca este vorba de un fibrom unic sau de fibroame multiple toate vor fi tratate simultan prin procedura de embolizare.
  • Pozitia fibroamelor. Fibroamele pot fi situate in afara uterului (subseroase), in grosimea uterului (intramurale) sau spre cavitatea uterina (submucoase). Indiferent de pozitia lor, prin embolizare, le putem trata eficient pentru ca procedura se adreseaza vaselor de sange ce le alimenteaza. Astfel sunt tratate inclusiv fibroamele pediculate.
  • Dimensiunile fibroamelor. Tratam atat fibroame mici de 2-3 cm cat si fibroame mari de pana in 15cm.

Beneficiile embolizarii fibroamelor uterine:

  • Procedura este minim invaziva si foarte usor de suportat de pacienta. Nu exista incizii sau taieturi, nu exista anestezie generala si nici macar imobilizare absoluta la pat. Pacienta se poate deplasa la baie, nu este necesara sonda urinara, nu exista suturi sau tuburi de dren. 
  • Spitalizare redusa. Pacienta sta in spital numai o noapte, iar recuperarea este extrem de rapida – de numai 3 zile de activitate usoara si administrarea medicatiei recomandate. 
  • Rezultate rapide. Rezultatele tratamentului se vad din prima luna postembolizare (sangerarile abundente dispar, presiunea in pelvis se reduce semnificativ). 
  • Se pastreaza integritatea organismului. Uterul ramane pe loc, netaiat, vascularizat si functional. Nu avem riscurile asociate interventiei chirurgicale. Nu exista risc de hemoragie. Riscul de infectie este 6 ori mai mic decat in cazul chirurgiei si de acea nu trebuie sa administram antibiotice dupa interventie decat in cazuri particulare (fibroame submucoase). Riscul ca alte organe sa fie afectate este practic zero (de 500 de ori mai mic decat in cazul interventiei chirurgicale).
  • Toate fibroamele sunt tratate simultan. Aceasta face ca riscul de recidiva pe termen lung sa fie foarte mic (de 30 de ori mai mic decat in cazul interventiei chirurgicale de miomectomie). Acesta este un avantaj major pentru femeile tinere ce primesc astfel o garantie fara limita de timp ca nu vor mai avea probleme legate de fibroame si in acelasi timp isi pot pastra uterul, sanatos, fertil.

Embolizarea fibroamelor uterine nu este recomandata:

  • Pacientelor incomplet investigate, la care diagnosticul nu este cert sau exista o suspiciune de malignitate. In astfel de cazuri efectuam o serie de investigatii suplimentare care ne permit stabilirea diagnosticului exact.
  • Pacientelor cu infectii active in sfera genitala. Acestea vor primi mai intai tratament pentru aceste infectii, pentru ca apoi sa se poata realiza embolizarea
  • Persoanelor alergice. Alergia la substantele de contrast moderne (cu iod) este foarte rara, insa ,daca exista o alegie severa, substanta de contrast iodata este inlocuita cu dioxid de carbon
  • Pacientelor insarcinate. De obicei, se recomanda tratatea fibroamelor uterine, inainte de a ramane insarcinata. In caz contrar, este posibil ca fibromul sa creasca si sa produca pierderea sarcinii. 
  • In cazul fibroamelor foarte mari, mai ales daca sunt slab vascularizate si comprima sever organele invecinate (vezica urinara, ureter, colon, venele din pelvis etc). In aceste cazuri se recomanda, mai degraba, interventia chirurgicala

Procedura de embolizare este oferita numai dupa o analiza completa a cazului si numai daca prin aceasta procedura, in cadrul planului terapeutic stabilit, se pot atinge obiectivele agreate cu pacienta.

In ce consta embolizarea fiboramelor uterine?

Consultul preoperator 

Inainte de interventie, pacienta este programata pentru un consult ginecologic si o discutie cu medicul interventionist. La acest consult este necesar ca pacienta sa prezinte rezultatul examenului imagistic (ecografie pelvina, transvaginala sau examen RMN). Anamneza impreuna cu aceste documente vor permite punerea indicatiei pentru embolizare. Uneori pot fi necesare investigatii suplimentare, precum: examen Babes-Papanicolau, chiuretaj bioptic, culturi. In majoritatea cazurilor este recomandata efectuarea unei culturi din secretia vaginala impreuna cu antibiograma. Toate aceste investigatii pot fi efectuate la cerere in spitalul nostru. 

Pregatirea pentru internare

Pacienta poate manca in dimineata interventiei si isi va lua medicatia obisnuita, mai ales daca are afeciuni asociate cum ar fi hipertensiune, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Numai in cazuri particulare medicul angiografist poate solicita intreruperea unui tratament.  Este importanta combaterea constipatiei si a balonarii. In acest scop recomandam adaptarea alimentatiei.

Protocolul operator 

Pacienta este internata pentru 24 de ore. Dupa completarea documentelor necesare internarii, pacienta este condusa la salon unde se recolteaza sange pentru determinarea hemoleucogramei complete, ureei, creatininei si timpului de coagulare. 

Interventia se face in sala de angiografie, o incinta sterila ce respecta regimul unei sali chirurgicale. Durata interventiei este de aproximativ 30 minute din care, expunerea la raxe X, necesara ghidajului angiografic, este de numai 3-5 minute. Pe toata durata interventiei pacienta ramane constienta si nu are niciun fel de durere. In unele cazuri se poate realiza o sedare usoara.

Postoperator, pacienta este condusa in salon, fara a fi necesara imobilizarea la pat. De asemenea poate sa manance cate putin sau sa bea lichide. 

La ce sa ma astept dupa procedura de embolizare?

Postembolizare, la nivelul pelvisului apare o durere intensa timp de 2-3 ore. Aceasta este consecinta embolizarii si nu reprezinta o complicatie. Pacientei i se administraza medicatie analgezica si antiemetica. Se poate opta pentru administrarea analgezicelor intravenos (prin perfuzie) sau cu anestezie peridurala (embolizare fara dureri). 

Pacienta este supravegheata pe toata durata internarii. In marea majoritate a cazurilor pacienta se simte bine a doua zi dimineata si este posibila externarea sa. In zilele urmatoare durerea poate sa reapara in episoade cu o intensitate mult redusa. 

Dupa externarea din spital, pacienta poate prezenta: 

  • Mici scurgeri vaginale in primele doua zile. Nu necesita tratament. In cazul fibroamelor dezvoltate submucos este posibila fragmentarea lor urmata de expulzia acestor fragmente. Acest fenomen poate sa apara in orice moment postembolizare, chiar si la mai multe luni postembolizare. In cazul in care fragmentele sunt prea mari si nu pot trece singure prin col, este necesara interventia medicului ginecolog care va facilita pasajul lor. Interventia se face in spitalul nostru.
  • Stare subfebrila predominant nocturna in primele 7 zile (consecinta a procesului de resorbtie a fibromului). Se poate recomanda medicatie antipiretica. In cazul in care febra este importanta (>38 gr.) si persistenta, insotita de durere abdominala si scurgeri vaginale, pacienta trebuie sa contacteze medicul interventionist, deoarece exista posibilitatea unei infectii pelvine. Se va administra medicatie antibiotica in doze adecvate. 
  • In prima saptamana postembolizare, pacienta poate prezenta asa numitul “sindrom postembolizare”, manifestat prin: crampe abdominale ocazionale, stare subfebrila, somnolenta si adinamie (scadere a fortei musculare), mici scurgeri vaginale. Aceste simptome au in general o intensitate redusa si dispar spontan in 5-7 zile. La nevoie, se poate administra medicatie simptomatica (analgezica, antipiretica), miscare moderata, alimentatie echilibrata pentru a evita constipatia. 

 
Se recomanda evitarea efortului fizic excesiv in primele 7 zile. De asemenea, trebuie evitate conditiile ce pot favoriza infectiile pelvine. Exista restrictii in privinta vietii sexuale pentru prima saptamana postembolizare. 

Fiecare pacienta este contactat telefonic la 7 zile postinterventie. Evolutia este monitorizata prin aplicatia noastra Patient Monitor. Controalele clinice constau in consult ginecologic si ecografie pelvina si se fac la 2 luni, 6 luni si 1 an de la interventie.

Realizeaza embolizarea fibroamelor uterine in Ponderas Academic Hospital:
•    Dr. Rares Nechifor, medic primar radiologie interventionala
•    Dr. Laurentiu Gulie, medic primar radiologie interventionala
•    Dr. Rares Neamtu, medic primar radiologie interventionala

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.