Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rolul glutenului in endometrioza

Se discuta, tot mai des, despre influenta glutenului asupra functiilor organismului, precum si despre beneficiile unei diete fara gluten pentru starea generala de sanatate. Cu toate acestea, din multitudinea de informatii, sunt dificil de diferentiat informatiile corecte de cele nefondate. In randurile de mai jos, urmeaza sa descoperi care sunt, stiintific vorbind, conexiunile posibile dintre gluten si evolutia endometriozei, precum si care este mecanismul prin care glutenul poate influenta manifestarile acestei afectiuni.

Endometrioza - cum se stabileste diagnosticul?

Dismenoreea, durerea resimtita in mod frecvent la nivel pelvin, fara legatura cu perioada menstruala sau disconfortul accentuat din timpul actului sexual sunt doar cateva dintre manifestarile care ar trebui sa te determine sa consulti un specialist, pentru a afla daca nu cumva suferi de endometrioza. Pentru a stabili un diagnostic cat mai corect, medicul iti va pune, in prima faza, o serie de intrebari cu privire la starea ta de sanatate, istoricul familial, precum si la eventualele tratamente pe care le urmezi. Totodata, este important sa-i oferi medicului detalii cu privire la istoricul tau in ceea ce priveste menstruatia si manifestarile pe care le ai in timpul acesteia.

In urma acestei discutii si a examenului ginecologic, daca exista indicii cu privire la un potential diagnostic de endometrioza, medicul iti va recomanda efectuarea unor investigatii mai amanuntite, majoritatea fiind de natura imagistica:

  • ecografia transvaginala - desi este limitata la zona micului bazin, aceasta investigatie este deosebit de utila pentru identificarea eventualelor chisturi sau leziuni;
  • RMN pelvin cu protocol de endometrioza - este o investigatie etapizata, care ofera informatii precise cu privire la zonele afectate de endometrioza, cat si la stadiul in care se afla boala;
  • Hidro-colono-CT (colonoscopia virtuala) - este efectuata atunci cand se suspecteaza infiltratii ale tesutului endometrial la nivelul colonului.
     

Ce este glutenul si cum influenteaza el organismul

Glutenul este o proteina larg raspandita in compozitia alimentelor, in special a celor provenite din cereale, precum graul, secara sau orzul. Cu toate acestea, mai putem intalni glutenul si in unele sosuri pentru salate, in mezeluri, conserve, bere sau chiar in complexuri de vitamine si minerale. Produsele de panificatie sunt cele mai cunoscute alimente bogate in gluten, acesta fiind responsabil pentru elasticitatea aluatului si forma produsului final. 
De regula, dieta fara gluten este recomandata pacientilor diagnosticati cu boala celiaca sau cu intoleranta la gluten (sensibilitate la gluten non-celiaca), insa, conform unor studii de specialitate, acesti pacienti nu sunt singurii afectati de efectele glutenului asupra organismului uman. Asadar, pentru unele persoane, glutenul nu este doar un ingredient inofensiv din preparatele alimentare, ci poate deveni o reala problema pentru anumite aspecte ale sanatatii organismului:

  • Glutenul afecteaza o parte dintre pacientii diagnosticati cu sindromul de colon iritabil, generand simptome precum balonarea, durerea abdominala, scaunele moi sau starile de fatigabilitate;
  • Conform unor studii, glutenul influenteaza in mod negativ si persoanele care sufera de boli neurologice sau psihice. Pacientii participanti la respectivele studii au afirmat ca au observat o imbunatatire a starii de sanatate dupa ce au urmat, pentru o perioada, o dieta fata gluten.
     

Legatura dintre gluten si endometrioza

Endometrioza este o afectiune ginecologica depistata tot mai frecvent in randul femeilor de toate varstele. La pacientele care sufera de aceasta tulburare, tesutul endometrial care captuseste interiorul uterului se extinde catre ovare, trompele uterine, vagin sau chiar in afara sistemului reproducator (intestinul gros, cutia toracica). 

Evolutia endometriozei cuprinde patru stadii, numerotate de la 1 la 4. La fel ca in cazul oricarei alte afectiuni cronice, diagnosticarea endometriozei intr-un stadiu incipient ofera sanse crescute pentru tinerea sub control a afectiunii si minimizarea simptomelor. Este important, insa, de mentionat faptul ca endometrioza nu poate fi vindecata complet, iar metodele de tratament, fie ele medicamentoase ori chirurgicale, sunt menite sa impiedice evolutia bolii si sa ofere pacientelor o viata cat mai normala in prezenta acestei probleme de sanatate. De asemenea, complementar abordarilor terapeutice, este necesar ca pacientele sa acorde o atentie sporita imbunatatirii stilului de viata. In acest sens, o rutina de activitate fizica moderata, precum si adoptarea unui regim alimentar corespunzator pot fi un ajutor de nadejde pentru pacientele care se confrunta cu endometrioza.

De ce este importanta o dieta fara gluten in endometrioza?

Desi, in aparenta, glutenul nu afecteaza sanatatea aparatului reproducator, specialistii din domeniul cercetarii medicale au demonstrat ca exista, totusi, o legatura intre consumul de alimente care contin gluten si evolutia endometriozei, fara a influenta, insa, in vreun fel declansarea bolii.
In urma studiilor efectuate cu ajutorul unor grupuri de paciente diagnosticate cu endometrioza, s-au obtinut cateva concluzii importante:

  • glutenul provenit din alimentatie poate influenta productia de citokine, ducand la cresterea numarului acestora. Astfel, simptomele endometriozei, precum durerile menstruale, durerile pelvine survenite in afara perioadei menstruale, durerile din timpul proceselor fiziologice (urinarea si excretia) sau durerile aparute la contactul sexual, sunt mai pronuntate pe fondul unei diete care include produse cu gluten.
  • Studiul efectuat pe un grup de aproximativ 200 de paciente cu diagnostic de endometrioza severa a demonstrat ca durerile caracteristice afectiunii au scazut in intensitate dupa ce, timp de un an, pacientele au urmat un regim alimentar fara gluten;
  • un sondaj condus de un grup de cercetatori australieni, la care au participat aproape 500 de femei cu diagnostic confirmat de endometrioza, a relevat faptul ca pacientele care au renuntat la produsele cu gluten, la lactate, la alimentele cu un continut ridicat de carbohidrati FODMAP sau la combinatiile dintre aceste tipuri de alimente au resimtit o diminuare a simptomelor gastrointestinale asociate cu endometrioza (dureri abdominale, constipatie, diaree, meteorism etc.);
  • este intalnita frecvent prezenta sindromului de colon iritabil la pacientele cu endometrioza, ceea ce a determinat efectuarea unui studiu pe aceasta tema, care a inclus raspunsurile a 356 de femei, 254 dintre ele fiind depistate cu endometrioza. Rezultatele au indicat o prevalenta mai ridicata a sindromului de colon iritabil in randul femeilor cu endometrioza, decat in randul celor care nu sufera de aceasta afectiune ginecologica. 

 
Studii de specialitate pe tema legaturilor dintre endometrioza si alimentatie (in speta, consumul de alimente care contin gluten) sunt realizate in continuare, concluziile nefiind deocamdata trasate pe deplin. Cu toate acestea, rezultatele obtinute pana in prezent au demonstrat ca nu numai pacientii cu intoleranta la gluten sau boala celiaca pot intampina probleme la consumul acestei proteine, ci si alte categorii de pacienti, precum femeile care sufera de endometrioza.

Singurul centru medical din Romania destinat exclusiv diagnosticarii si tratarii endometriozei cu dubla acreditare, EEL si SRC, este parte din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA si se numeste Centrul de excelenta in tratarea Endometriozei, avand sediul principal in cadrul Spitalului Premiere din Timisoara, precum si o intreaga retea de medici specialisti care activeaza in locatii cheie Regina Maria din intreaga tara.
 

Autor: Roxana Balintoni

Consultant: Dr. Nicoleta Lupașcu

Surse de informatie:

  • Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms? (M. Marziali, M. Venza, S. Lazzaro, A. Lazzaro, C. Micossi, V.M. Stolfi);
  • Dietary Practices of Women with Endometriosis: A Cross-Sectional Survey (Mike Armour, Alexandra Middleton, Siew Lim, Justin Sinclair, David Varjabedian, Caroline A. Smith);
  • Is endometriosis associated with irritable bowel syndrome? A cross-sectional study (Mia L. Schomacker, Karina E. Hansen, Cecilia H. Ramlau-Hansen, Axel Forman).
     

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.