Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Efectele deficitului de vitamina D asupra fertilitatii

Cel mai important rol al vitaminei D pentru corpul uman este acela de a mentine oasele sanatoase si puternice, ajutand organismul sa absoarba calciul.

Studii recente au aratat insa ca deficitul de vitamina D influenteaza sanatatea noastra generala. Vitamina D nu actioneaza doar la nivelul celulelor din oase, ci exista un spectru extins de organe tinta: tesutul adipos, sistemul imun, glanda tiroida, pancreasul, sistemul cardiovascular, sistemul nervos. Acum se cunoaste ca vitamina D are un rol in boli cronice precum diabetul, obezitatea, bolile autoimune, bolile cardiovasculare, dementa si cancer. 

Este fertilitatea influentata de deficitul de vitamina D?

Exista unele dovezi stiintifice ca vitamina D moduleaza, de asemenea, procesele de reproducere la femei si barbati, pe langa hormonii steroizi sexuali care sunt principalii hormoni implicati in reproducere. Pana in prezent, dovezile se bazeaza in mare parte pe studii pe animale si studii observationale mai degraba decat pe studii clinice. 

La femei

La femei, vitamina D ar putea fi asociata cu:

Rata de succes a fertilizarii in vitro (FIV)

Exista studii care au aratat ca femeile care incearca sa obtina o sarcina prin fertilizare in vitro au o rata mai mare de succes a implantarii unui embrion de calitate inalta si de obtinere a sarcinii daca nivelul de vitamina D in sange este mai mare decat 20 ng/ml, comparativ cu femeile cu deficit de vitamina D. Cele mai mari sanse de sarcina au fost observate la femeile la care nivelul de vitamina D a fost mai mare decat 30 ng/ml. Autorii au sugerat ca deficitul de vitamina D poate contribui la infertilitate, insa este nevoie de studii suplimentare, bine efectuate, care sa confirme aceasta ipoteza.

„Desi a fost identificata o asociere, efectul benefic al corectarii deficitului de vitamina D trebuie testat prin efectuarea unor studii clinice”, a subliniat Prof. Dr. Justin Chu, medic specialist obstetrica-ginecologie de la University of Birmingham, Marea Britanie, unde s-a realizat un astfel de studiu. „Femeile care doresc sa aiba succes in a obtine o sarcina nu trebuie sa se grabeasca la prima farmacie pentru a cumpara suplimente de vitamina D pana nu vom afla mai multe despre efectele acesteia”, a spus Dr. Chu intr-un comunicat de presa al universitatii. 

Sindromul ovarelor polichistice

O cauza majora a infertilitatii feminine este sindromul ovarelor polichistice (SOP). La femeile cu SOP, deficitul de vitamina D este asociat cu obezitate, tulburari metabolice si endocrine, iar suplimentarea cu vitamina D ar putea imbunatati frecventa ciclului menstrual si poate avea un efect benefic asupra nivelului lipidelor.

Endometrioza

Exista putine studii privind asocierea endometriozei si metabolismul vitaminei D. Se crede ca un aport ridicat de vitamina D ar putea fi protector impotriva endometriozei.

La barbati 

Vitamina D a fost asociata cu numarul si calitatea spermatozoizilor, precum si cu motilitatea si morfologia acestora. Exista dovezi pentru un efect favorabil al suplimentarii cu vitamina D asupra calitatii spermei, concentratiei de testosteron si fertilitate. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pentru a clarifica mai bine rolul exact al vitaminei D asupra hormonilor sexuali masculini si productiei de sperma, atat la bărbatii fertili, cat si la cei cu infertilitate.

Surse de informatie:
www.chlcme.com
www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 
www.uscfertility.org
Vitamin D and fertility: a systematic review, European Journal of Endocrinology (2012)   

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.