Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Durerile de șold, semnele și simptomele coxartrozei și tratament - Dr. Robert Apostolescu

Buna seara.Sunt Monica Radulescu si suntem la o noua editie Wikimedica, un concept Regina Maria Reteaua Privata de Sanatatesi astazi vorbim despre durerile de sold, de unde vin si cand trebuie tratate chirurgical, in termeni medicali i-am spune coxartroza, dar despre asta o sa ne lamureasca invitatul meu, domnul doctor Robert Apostolescu, medic primar ortoped supraspecializat in protezarea soldului si a genunchiului. Buna seara si multumim tare mult pentru prezenta.

Buna seara si multumim pentru invitatie.

Vorbim despre durerile de sold. De ce apar ele?

Sunt multe cauze pentru care pot aparea durerile de sold. De departe, cea mai frecventa cauza de aparitie a durerii de sold este artroza la nivelul soldului care, in special, apare la varste inaintate, adica dupa varsta de 50 de ani. In schimb, tot o modificare degenerativa a soldului care poate aparea la tineri poate sa dea dureri de sold si este vorba despre necroza septica a capului femural, boala in care vascularizatia ea la nivelul soldului nu se face asa cum trebuie si atunci intr-un final apar artroza, durerea de sold si schiopatatul. Ca si alte cauze frecvente pentru aparitia durerilor de sold, ar mai fi diverse traumatisme la nivelul soldului, care se pot solda cu fracturi sau la tinerii sportivi - diverse tendinite, elongatii musculare care, la fel, pot da dureri in zona soldului. De asemenea, fel de fel de bursite la nivelul trohanterului. Trohanterul, mai pe intelesul dumneavoastra, este o parte a femurului care se afla la nivelul soldului. In zona aceea, exista un saculet care, in mod normal, contine un pic de lichid. Daca exista o inflamatie in zona, acest lichid creste in cantitate, saculetul se mareste de volum si apare durerea in partea laterala a soldului. De asemenea, mai rar poate fi vorba de o formatiune tumorala la nivelul soldului, adica si in cazul unor tumori care apar la nivelul soldului, de asemenea, sunt dureri.

Cand ar trebui sa ne ingrijoram? Spuneati ca aceste dureri de sold apar apar odata cu inaintarea in varsta, cand ar trebui sa ne facem griji?

In primul rand, griji ar trebui sa ne facem atunci cand durerea de sold nu putem sa o asociem cu niciun eveniment, adica nu ne-am lovit la nivelul soldului, nu am cazut pe sold si incepem sa avem dureri de sold. Durerea la nivelul soldului poate sa fie progresiva. Initial sa nu avem dureri mari, sa fie doar niste jene la nivelul soldului, iar ulterior durerea poate sa creasca in intensitate, poate sa produca dizabilitati ale pacientului. Apare schiopatatul, durerea devine cvasipermanenta, poate sa fie prezenta si noaptea si atunci sigur e nevoie sa mergem sa ne vada un medic ortoped. In cazul traumatismelor si accidentelor sportive, sunt dureri de sold, sunt inflamatii la nivelul soldului. La fel de bine e bine sa mergem la un medic ortoped sa ne consulte, dar sigur acestea cu un tratament si cu fiziokinetoterapie si cu un tratament bine condus se elimina destul de repede, dar o durere, inca o data, o durere aparuta din senin sau fara o cauza anume, ar trebui sa ne ingrijoreze si sa investigam un pic problema.

Pe masura ce inaintam sa ne asteptam la coartroza sau nu toti vom face?

Nu toata lumea face coxartroza. Exista niste factori de risc in aparitia acestei boli. In schimb, e bine sa avem grija cu greutatea daca vrem sa ne pazim articulatiile soldului si genunchiului pentru ca, sigur, cu cat greutatea e mai mare, cartilajul articular se degradeaza pentru ca exista o deficienta intre greutatea pe care poate sa o suporte cartilajul articular si greutatea pe care noi o avem si din acest motiv e bine sa ne mentinem o greutate cat mai buna. De asemenea, pacientii care stiu ca s-au nascut cu luxatie congenitala de sold, oamenii care au avut o luxatie congenitala de sold in copilarie, displazia de sold - e bine sa se urmareasca de-a lungul vietii pentru ca acestia dezvolta coxartroza la o varsta mai timpurie. Deci nu toata lumea face artroza, sigur. Sunt niste factori de risc. In principal, obezitatea, fracturile la nivelul soldului, antecedente de genul luxatii congenitale de sold, pacienti care dezvolta la o varsta tanara necroza septica de cap femural. Aceasta boala are varii motive pentru care poate aparea, dar, intr-un final, duce la coxartroza.

Este o boala care afecteaza femeile, barbatii?

Din studiile efectuate pana acum, cel mai frecvent sunt afectate femeile.  Motivele ar fi: nivelurile hormonale, adica femeile au o laxitate mai mare ligamentara si o laxitate mai mare implicit a articulatiilor, iar o mobilitate mai mare a articulatiei si o laxitate mai mare sigur ca predispun si la microleziuni la nivelul cartilajului articular care, in timp, repetate pot sa duca la degradarea cartilajului si aparitia coxartrozei. Deci acesta este un factor important - nivelul hormonal. De asemenea, s-au facut studii si s-a observat ca, dupa menopauza, incidenta aparitiei coxartrozei este mai mare, deci care implica absolut tot femeile si, de asemenea, dupa un studiu facut in America, incidenta obezitatii este mai mare la femei si atunci obezitatea e asociata cu degradarea articulara la nivelul soldului si, din cauza aceasta, femeile dezvolta mai des coxartroza decat barbatii. E vorba de un procent cam cu 10% mai mult femei decat barbatii.

Bun, o informatie foarte buna de pastrat: spuneati de greutate, este foarte important daca doamnele stiu ca nu sunt normoponderale si au kilograme in plus, ar fi bine sa slabeasca.

Da, sigur ca da. E important sa mentina un indice de masa corporala in jurul valorii de maxim 30-31 ca sa se asigure ca articulatiile nu duc o povara prea mare in spate si nu se supun riscului degradarii cartilajului articular, nemaivorbind de faptul ca obezitatea in sine vine la pachet cu multe altele, nu numai cu degradarea articulatiilor de la nivelul membrului inferior.  Si inima face un efort mai mare sa pompeze sange in tot corpul, poate sa fie asociata obezitatea si cu diabetul zaharat, deci obezitatea oricum nu e e buna. E bine de mentinut o greutate cat mai ideala vis-a-vis de varsta fiecaruia pentru a evita diversele probleme.

Scaderea in greutate si miscarea, ca metoda de preventie, dar o sa vorbim putin mai tarziu despre preventie. As vrea sa ne spuneti cum se pune diagnosticul de coxartroza. Avem aceste semne de care spuneati mai devreme.  Pacientul ajunge la medicul ortoped, ati spus.

Da, daca pacientul are simptomatologie de sold, adica are dureri, incepe sa schiopateze, nu se mai poate odihni bine noaptea din cauza durerilor, vine la un medic ortoped. Acesta o sa ii faca un examen clinic, o sa il examineze. Ii pune pompa de examinare, ii face o examinare la nivelul soldului, dar cea mai importanta investigatie si, de cele mai multe ori, suficienta pentru diagnosticul coxartrozei si tratamentul ulterior al acesteia este radiografia simpla. O radiografie banala, din aceasta simpla, nu tridimensionala, nu computer tomografie, nu RMN. De cele mai multe ori, in peste 95% din cazuri, radiografia este suficienta pentru diagnosticarea coxartrozei si stabilirea tipului de tratament care i se indica pacientului respectiv. Sunt, insa, situatii, cum este necroza septica de cap femural de care v-am povestit mai devreme, unde exista un deficit de vascularizatie la nivelul soldului, in care, in primele stadii ale bolii, diagnosticul poate fi pus numai cu ajutorul RMN-ului, rezonantei magnetice nucleare pentru ca, in primul stadiu, nu exista nicio modificare pe o radiografie simpla, adica soldul apare normal, iar daca medicul ortoped vede ca pacientul este tanar si suspicioneaza ca ar putea sa aiba o astfel de afectiune, o sa ii recomande un RMN, dar am observat ca foarte multi pacienti fac de la sine si adica ei considera ca daca au o durere de sold: care e cea mai buna investigatie de facut? RMN-ul, pentru ca vede absolut orice si vede tot soldul si doctorul va fi foarte multumit. In afara de faptul ca este si costisitoare de multe ori, nu ajuta cu nimic in plus fata de radiografia simpla, deci sa mearga la un medic ortoped si acesta ie va spune daca e nevoie de o radiografie sau de mai multe investigatii vis-a-vis de pacient, de pacientul respectiv.

Si odata pus diagnosticul, ce e de facut mai departe?  Sau inainte de diagnostic, pe langa aceasta radiografie, in cabinetul medicului ortoped se face o consultatie? Ce presupune?

Se face o consultatie, se face o examinare clinica si medicul sta de vorba cu pacientul, il intreaba de cand il doare, cum a aparut durerea, ii face o anamneza. Deci e vorba de anamneza, e vorba de examenul clinic si de examenul imagistic, care, dupa cum v-am spus, de cele mai multe ori, este reprezentat de catre radiografia de bazin sau de sold, dar, de cele mai multe ori, de bazin, ca medicul sa poata sa vada ambele solduri, sa poata sa compare, sa vada daca e afectat si celalalt. Deci radiografia de bazin si eventual radiografia de sold, de profil. Deci cam asa decurge o consultatie - anamneza, examen clinic si imagistic. Dupa toate astea, medicul coroboreaza tot ce a facut pacientul, ce a discutat cu el si ii spune ce urmeaza, ce trebuie facut.

Ce trebuie facut?

Ce trebuie facut:  daca vorbim despre coxartroza, daca coxartroza este intr-un stadiu incipient, nu e nevoie neaparat de interventie chirurgicala. Adica mai poate lua un tratament, sunt pastile care reduc inflamatia la nivelul soldului, poate sa faca fiziokinetoterapie. Fiziokinetoterapia ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul soldului, ajuta la decontracturarea musculara, ajuta la cresterea sau ,de fapt, reluarea mobilitatii soldului pentru ca e posibil ca soldul sa devina un pic rigid din cauza durerilor. De asemenea, e bine sa evite sporturile de impact. Mai repede sa faca sporturi de genul ciclismului, inotului, da? Orice impact la nivelul soldului e un stres asupra cartilajului articular, care suporta toata greutatea. De asemenea, pot sa faca si bai in statiunile termale. In special termale, da. Baile calde sunt decontracturante musculare si reduc un pic durerea la nivelul soldului. Inca o data, vorbim numai despre artroza incipienta, adica nu vorbim de stadii avansate ale artrozei, nu vorbim despre modificari cu pierderi osoase la nivelul soldului pentru ca sunt pacienti care incearca tot felul. Trebuie sa intelegem clar unde e limita intre operatie si tratament conservator fara operatie, cu medicamente.

Si tratamentele alternative, care poate ajuta intr-o mica masura.

Naturiste? Nu prea. Eu cred ca te imbeti cu apa rece. E vorba de o problema mecanica. Coxartroza inseamna, de fapt, o problema mecanica a soldului. Cartilajul articular nu mai este. E ca un asfalt care are numai gauri in el, stiti? Asfaltul, atunci cand il pui prima oara, e soldul nativ, da?, cu un cartilaj perfect, dar dupa ce apare coxartroza sunt multe gauri in asfalt. Ce faci? Pui un gel, ii pui o pastila, nu se rezolva. E strict o problema mecanica, asta tebuie sa inteleaga pacientii.

Si cred ca explicatia, comparatia o sa ajute si mai mult.

Adica nu exista, nu ai ce sa bagi acolo, substante, infiltratii, celule stem, orice vreti dumneavoastra. Nu ai cum sa refaci o gaura in asfalt cu treburile astea, intelegeti? Trebuie intervenit, indepartat ce s-a degradat si inlocuit. Sigur, se poate numai in stadiile incipiente, unde cartilajul este putin afectat, unde se poate face eventual o interventie chirurgicala minim invaziva - artroscopia de sold, atunci cand exista niste osteofite, niste ciocuri osoase crescute, adica strict numai ciocurile astea osoase fara mari degradari de cartilaj articular, unde se poate interveni artroscopic minim-invaziv si curatat aceste ciocuri osoase, luat medicatia de care v-am spus, cu evitarea sporturilor de impact si asa mai departe. Adica este o boala lent progresiva. Coxartroza este o boala lent progresiva. E cam greu sa va dau o varianta in care boala sa stagneze sau sa dea inapoi. Nu se poate, da? Singura varianta pe care o avem la indemana intr-o artroza incipienta este sa ii incetinim evolutia, stiti, prin toate mijloacele acestea pe care le-am enumerat, dar sa dea inapoi si sa o reparam, nu prea se poate decat intr-un final cand ea devine o artroza avansata printr-o interventie chirurgicala.

Ajungem si acolo, dar as vrea sa va citesc cateva intrebari de la cei care ne urmaresc si le multumim tare mult: pentru coxartroza secundara, ce tratament recomandati?

Acum depinde. Coxartroza secundara ce inseamna? Inseamna ca este secundara unei alte afectiuni. De exemplu, daca domnul sau doamna a avut o fractura la nivelul soldului, da, si i s-a fixat acea fractura cu un implant specific de ortopedie, da, e posibil in timp sa dezvolte coxartroza din cauza evenimentului pe care l-a avut anterior, al fracturii. Asta inseamna o coxartroza secundara. Trebuie sa ne spuna secundara la ce? Pentru ca sunt multe afectiuni care pot sa duca la coxartroza.

Am inteles. Va citesc o alta intrebare: am 51 de ani, am dureri la picior din sold si se lasa la genunchi apoi in jos.

In primul rand, trebuie sa mearga la un medic ortoped. Durerea la sold, trebuie sa stiti, poate fi data si de o afectiune la nivelul coloanei vertebrale. Coxartroza da  dureri de sold, in special, in zona inghinala, in zona anterioara a soldului. Durerile de sold, date de afectiuni ale coloanei vertebrale, sunt date mai mult in partea posterioara a soldului, in fesa, in partea posterioara, pe coapsa in spate, adica trebuie sa mearga intai la un medic ortoped sa excluda eventual un diagnostic de coxartroza sau de o alta afectiune care tine strict de oasele soldului si aceasta, daca acesta considera ca e o problema la nivelul soldului, sa ii spuna ce sa faca. Daca nu, probabil ca o sa o redirectioneze catre un medic neurochirurg daca nu se ocupa de coloana vertebrala.

Am o durere de sold, am facut si tratament si nu mi s-a dat niciun tratament bun. Mi s-a dat Tador, zece zile cu Midocalm, mi s-a zis ca nu exista pentru coxartroza tratament.

Exista tratamentul chirurgical. Daca coxartroza este avansata, adica daca distrugerile de cartilaj si distrugerile osoase la nivelul soldului sunt intr-un stadiu destul de avansat, nu prea exista solutii decat asa, mici ameliorari cu Tador si cu alte antialgice si antiinflamatorii.  Parerea mea, daca a fost la medic ortoped si este diagnosticata cu coxartroza, parca ati spus ca a mers la medic si are acest diagnostic, probabil ca medicul i-a si spus ca singura varianta este operatia. Trebuie sa se orienteze catre interventia chirurgicala de schimbare a articulatiei soldului pentru ca aceasta interventie o sa ii redea mobilitatea si o sa ii dispara cu totul durerile.

Bun. Va mai citesc doua intrebari, dupa care as vrea sa vorbim despre protezare. A revenit doamna care intreba legat de coxartroza secundara: luxatie bilaterala congenitala asociata cu  coxartroza secundara bilaterala la sold.

Da, exact despre ce vorbeam mai devreme ca pacientii care au avut in copilarie operatie congenitala de sold dezvolta mai repede artroza. Daca durerea ii creeaza o dizabilitate, adica daca nu mai poate sa isi mai faca treburile zilnice, asa cum isi doreste si durerea de sold o impiedica sa aiba o viata normala si la activitatea pe care si-o doreste persoana respectiva, trebuie operat. Adica luxatia congenitala de sold se asociaza cu multe deficiente la nivelul soldului si cu probleme de anatomie,se scurteaza membrele inferioare, poate unul mai mult decat celalalt. Cu cat boala avanseaza, scurtarea devine si mai mare, adica trebuie sa inteleaga ca, cu cat mai mult sta cu aceasta dizabilitate, in afara de faptul ca are o viata care probabil ca nu ii convine, boala avanseaza. E mai greu si pentru noi, ca medici ortopezi, sa reconstruim soldul si sa ii refacem o anatomie corecta, adica sa refacem anatomia soldului, este si mai greu pentru ea ulterior ca si recuperare pentru ca, de cele mai multe ori, aceasta luxatie congenitala de sold da o coxartroza destul de avansata cu deficite la nivelul bazinului care trebuie refacute si, cu cat timpul trece, oricum tot acolo se ajunge, numai ca deficitele avanseaza si e mai greu pentru ambele parti, atat pentru chirurg, cat si pentru pacient.

Pentru ca ati spus de aceasta interventie chirurgicala, as vrea sa ne si explicati ce inseamna ea? Ati venit pregatit.

Am venit pregatit, exact. Aici avem o jumatate de bazin, da? O jumatate de bazin si partea de sus a femurului in care deja proteza este montata. Ce inseamna practic? Aici, inainte ca proteza sa fie montata, cupa aici nu era si aici venea, in locul partii din femur, venea un cap rotund care se articula aici cu bazinul si permitea miscarea soldului. Ce se intampla? Noi indepartam aici, la nivelul bazinului, cartilajul degradat, facem o hemisfera perfecta cu un instrumentar specific, dupa care introducem aceasta cupa care este metalica. De cele mai multe ori, dintr-un aliaj de titan. Introducem aceasta cupa care se prinde foarte bine la nivelul bazinului. De cele mai multe ori, permite pacientului sa calce inca de a doua zi postoperator cu toata greutatea pe membrul inferior. In aceasta cupa metalica pentru ca frecarea sa fie una lina, ca sa zic asa, se pune acest, il numim noi insert, da, care este un plastic, o polietilena - e un plastic mai deosebit asa,  o polietilena sau poate sa fie de ceramica si care face ca acest cap rotund femural al protezei, care vine in femur, sa gliseze si sa se miste foarte natural la nivelul soldului. La fel aici, in partea femurala, pregatim osul cu un instrumentar specific. El este gol pe dinauntru. Are o gaura. Noi il pregatim ca sa primeasca aceasta componenta a protezei. Dupa, aceasta componenta o introduce aici. Ea se prinde foarte bine la nivelul femurului pentru ca este cumva in zona asta poroasa. Are niste pori care lasa osul sa creasca in ea si atunci ea are o frecare foarte buna cu osul. Se stabilizeaza foarte bine inca de cand e pusa proteza. In timp, in acesti pori, osul creste si intervine o stabilizare secundara care tine foarte mult timp, dupa care, dupa ce noi pregatim cele doua oase, punem aceste componente despre care am vorbit, reducem proteza care este tinuta pe loc aici de musculatura pacientului. Deci musculatura pacientului face ca acest femur sa nu plece de langa bazin, asa cum se intampla in mod normal la un sold normal. Atunci, sigur, nemaiexistand frecarea os pe os, cartilajul defect este indepartat, dispare durerea complet si mobilitatea se reia pentru ca, de cele mai multe ori, pacientii au o mobilitate foarte redusa la nivelul soldului, adica sunt pacienti care vin si atunci cand ii misti membrul inferior, se misca odata cu bazinul, deci, practic, femurul e sudat cumva la bazin. Asa de avansata este artroza.

Cred ca sunt niste dureri foarte mari.

De dureri nu mai vorbesc. Sunt dureri foarte mari si cand  incerc sa ii fac acel examen clinic de care v-am povestit, cand ii misc femurul, se misca uite asa,  odata cu bazinul. Dupa ce punem proteza, imaginati-va, pacientul e foarte surprins ce mobilitate are, adica asa cum era la 20 de ani ca si mobilitate. Asa, in mare, cam despre asta e vorba vis-a-vis de protezarea soldului.

Se poate intampla ca organismul pacientului sa respinga proteza?

Foarte rar. Intr-un procent extrem, extrem de rar. Sunt cazuri foarte, foarte rar raportate. De cele mai multe ori, daca ceva nu merge bine dupa interventia chirurgicala de protezare a soldului, este vorba despre altceva: alte complicatii care pot aparea, dar nu de respingere. Ultimul lucru la care te gandesti ca medic ortoped dupa ce ai facut o operatie de protezare si ceva nu merge bine e ca un organism ar putea sa respinga proteza. Erau situatii in care, mai demult, existau niste proteze metal cu metal, adica frecare aici intre capul acesta si cupa aceasta - aici era metal, aici era metal. Problema era ca, in timp, metalul asta dadea o pilitura, stiti, ca si cum freci doua metale intre ele. Permanent, mergand pacientul si asa mai departe,  rezulta o pilitura care degrada osul in jurul protezei si atunci trebuia schimbata proteza si intervenit mult mai repede fata de ceea ce se intampla acum cu materiale existente la ora actuala. Acum folosim polietilena  de aici, plasticul este croslincat, e foarte rezistent in timp. Putem folosi un cap de ceramica pe partea asta a femurului, iar cuplul acesta intre ceramica si polietilena croslincata e un cuplu foarte bun care trebuie sa aiba o rezistenta de peste 20 de ani in timp.

Deci dupa 20 de ani trebuie schimbata proteza?

Statistic. Vorbim de statistica aici. Nu exista o garantie aici. Statistic, s-au urmarit foarte multi pacienti in timp si un astfel de cuplu de frecare trebuie sa reziste, adica, sa zicem, intr-o proportie de 70-80%  intre pacienti supravietuiesc cu proteza pana la 20-25 de ani dupa care, daca se intampla ca proteza sa se degradeze, pacientul incepe sa simta dureri. Incepe sa simta o instabilitate, incepe sa simta dureri la nivelul soldului, incepe sa schiopateze dupa 20 de ani de bine. Atunci sigur ca va veni la medicul care l-a operat sau la un alt medic. Nu are asta importanta. I se va face din nou o radiografie, eventual un computer tomograf. In revizii, adica intr-o proteza degradata, radiografia s-ar putea sa nu mai fie suficienta cum era la coxartroza primara, adica boala initiala. Intr-o revizie, atunci cand proteza s-a degradat, de multe ori nevoie si de computer tomografie pentru a observa care sunt distrugerile osoase si a sti ce trebuie facut in operatia de revizie ca sa refacem din nou soldul. Ce se intampla? Se scoate proteza aceasta, care e degradata si se pune o alta proteza. La fel, aici se reface o hemisfera, dar e mult mai complicat pentru ca, ganditi-va,  nu mai avem rotundul acesta. Avem ceva oval sau un defect foarte mare si va trebui sa il compensam intr-un fel sau altul. Aici, la fel. Din acest motiv sunt niste implanturi speciale, de revizie, care se integreaza mult mai bine la nivelul osului, favorizeaza mai bine cresterea osului in componente si la nivelul femurului, la fel, niste cozi speciale, mai lungi. Ma rog, e o treaba prea tehnica pentru discutia noastra.

In cei 20 de ani, aproximativ 20 de ani, pacientul ar trebui sa mai vina la control? La un control de rutina?

Da. E foarte important. Orice pacient, indiferent unde si-a facut interventia chirurgicala de protezare a soldului, sa mentine legatura cu medicul curant sau, daca nu poate, macar cu un medic ortoped de la el din zona. Eu zic ca o data la doi ani ar trebui sa mearga la un control. E bine sa mearga. I se face doar o radiografie. Medicul ortoped se uita  daca totul in regula, daca componentele sunt pe loc asa cum le-a pus, daca s-a mobilizat ceva, daca au aparut alte semne de degradare ale protezei. Daca e totul in regula, merge acasa si tot asa, din doi in doi ani.  Mai bine sa previi pentru ca, cu cat o degradare a unei proteze primare o prinzi mai repede, cu atat e mai usor de ambele parti:  a chirurgului si a pacientului, pentru ca nu apar mari degradari osoase, se poate reface usor anatomia locala si se face mai facila revizia. Cu cat sta ani de zile, acolo se freaca, componentele incep sa se miste si degradeaza foarte mult os si lucrurile devin din ce in ce mai complicate.

Spuneati, in timp ce explicati pe acest mulaj, ca pacientul de la a doua zi dupa   operatie se ridica din pat.

Da, se ridica din pat. Toti pacientii se mobilizeaza de a doua zi postoperator, ca sa fie foarte clar. Dupa interventia chirurgicala de protezare, de obicei, stau in prima noapte in postoperator sau intr-o sectie de terapie intensiva. Depinde de spital. Sunt monitorizati foarte indeaproape si a doua zi incep recuperarea. Recuperarea - ce inseamna? Se dau jos inca de a doua zi. Vine un kinetoterapeut la ei, le  explica ce exercitii trebuie sa faca. Le explica cum sa mearga cu ajutatoare, fie cu cadru, fie cu carje pentru ca nu o sa mearga de a doua zi fara niciun ajutor. Trebuie sa se ajute cu un cadru sau carje. In principiu, cei mai multi pacienti nu au restrictii vis-a-vis de incarcarea pe care poate sa o puna pe piciorul operat, adica poate sa calce cu toata greutatea daca ei tolereaza si nu au dureri, dar sunt si situatii in care componentele poate nu s-au fixat atat de bine la nivelul soldului sau pacientul are osteoporoza mai avansata si chirurgul are un dubiu ca poate componentele stau foarte fix la nivelul soldului cat sa ii permita incarcarea imediata. Deci nu as putea sa spun ca 100% din pacienti calca imediat a doua zi, dar la cei mai multi, cam asa se intampla.

La cat timp renunta la cadru si la carje?

Undeva la o luna de zile ar putea sa mearga fara cadru si carje, dar renuntarea se face progresiv. Cei mai multi prefera cadrul la inceput. Cam la o saptamana-doua, pot sa treaca la doua carje, la trei saptamani la o carja si la o luna fara. Aceasta operatie eu o fac printr-o tehnica minim invaziva si atunci recuperarea e mai rapida, adica durerile sunt mici. Nu prea au restrictii vis-a-vis de miscarile postoperatorii, pot sa se miste repede, scapa repede de ajutatoare astea, da, undeva la o luna, v-am spus. In functie si de complianta pacientului. Ar putea sa mearga fara niciun ajutator,  poate sa conduca cam la o luna , o luna si jumatate.

Dar internat cate zile sta?

Cam trei zile, trei-patru zile. Cam atata dureaza.

Recuperarea cat timp ar trebui sa o faca?

Ce le recomand eu pacientilor mei este ca recuperarea sa o faca pana la doua saptamani, atunci cand scoatem firele de la piele, sa faca exercitiile acasa pe care care le va invata la spital de la kinetoterapeut si dupa doua saptamani, atunci cand musculatura incepe sa se tonifice foarte bine si scoatem firele si nu mai are nici pansament, poate sa inceapa o recuperare specializata cu un kinetoterapeut, care e foarte importanta pentru ca ne ajuta pe noi sa obtinem maximum din acea proteza, adica o mobilitate cat mai buna, o forta musculara cat mai buna si atunci, sigur, si recuperarea e mai rapida si rezultatele foarte bune daca urmeaza si un program de kinetoterapie.

Ceea ce este foarte important, adica toti cei care trec prin aceasta interventie chirurgicala este important sa faca kinetoterapie.

E important.

Ati spus de protezare minim invaziva si i-am raspuns si doamnei care ne intreaba: ce se mai aude despre protezarea minim invaziva? Ati spus mai devreme ca dumneavoastra faceti acest gen de protezare, acest gen de interventie chirurgicala minim invaziva.

Ce inseamna minim invaziva, ca sa lamurim si aspectul acesta. Minim invaziv inseamna nu neaparat ca dimensiunea inciziei este mai mica. Este si aceasta mai mica, dar beneficiul acestei operatii minim invazive este ca nu se taie niciun muschi, adica se ajunge la articulatia soldului si se face toata treaba fara a taia muschiul, tendoane si sigur ca, atunci cand pacientul iese din sala de operatii, are musculatura intacta, doar i-am pus proteza si atat. Nu facem mari stricaciuni colaterale si sigur ca evident ca si recuperarea e mult mai rapida.

Sa le spunem si oamenilor unde va gasesc pentru ca era si aceasta intrebare.

La Spitalul Euroclinic din cadrul Retelei Private Regina Maria.

Va mai citesc cateva intrebari. Sunt foarte multe intrebari care vin de la cei care ne urmaresc.

E bine. Inseamna ca ne urmaresc.

Daca se opereaza soldurile pe rand, la distanta, exista riscul sa fie diferente de lungime intre picioare? Cat de exact se procedeaza?

Medicina nu e o stiinta exacta. Ce pot sa le spun eu pacientilor este ca ne luam toate masurile de precautie sa le aiba egale, fie ca fac un sold, fie ca le fac pe amandoua. Ba mai mult, sunt pacienti, cum sunt pacientii cu luxatie congenitala de sold, unde o au unilateral, adica numai pe o parte a fost luxatia. Pe partea cealalta, soldul e normal si atunci cand ajung la mine au un picior mai scurt cu doi centimetri. Adica reusim nu doar sa le mentinem egale, dar sa le si facem sa fie egale pentru ca pacientul vine cu un picior mai scurt cu 2-3 centimetri si, la finalul operatiei, nu numai ca scapa de dureri, dar are si picioarele egale si o viata cum n-a avut-o pana atunci. La cei mai multi, de cand se stiu, au fost inegale. Se opereaza la 40 de ani si picioarele devin egale si abia atunci incepe mersul sa fie normal, ca la un om normal. Cum facem noi sa pastram egalitatea asta a membrelor inferioare sau sa o refacem? Inainte de interventia chirurgicala se face o planificare foarte riguroasa pe baza acelei radiografii de care v-am povestit la inceput, o radiografie a bazinului. Eu am un soft digital. Introduc in acest soft digital special creat pentru aceasta interventie chirurgicala si am posibilitatea sa ii masor pe acea radiografie daca picioarele sunt egale, daca exista o diferenta de lungime la nivelul membrelor inferioare. Deci eu stiu dinaintea interventiei chirurgicale la ce sa ma astept si ce trebuie sa refac ca sa fie treaba buna la final. Cu ajutorul softului, eu pun componentele pe radiografie si stiu cum trebuie sa  pun partea din bazin, cupa acea hemisferica, cum trebuie sa pun coada in femur ca sa iasa la final picioarele goale si sa fie refacuta anatomia cat mai aproape de normal a soldului. Deci ne luam toate masurile de precautie ca nu numai sa iasa picioarele legale, dar sa fie functionalitatea soldului cat mai buna.

Va multumim. I-am raspuns doamnei. Sa va mai citesc niste intrebari: durerea de sold care coboara la genunchi poate fi si de la statul in picioare zilnic? Opt ore consecutiv.

Da, sigur ca da. Poate fi si de la statul in picioare zilnic. Daca persoana respectiva are un astfel de job, ar fi bine sa combine cumva de doua-trei ori pe saptamana o activitate, sa mearga la sala, sa faca un pic de stretching muscular, adica sa iasa un pic din rutina asta zilnica si sa faca un pic de gimnastica medicala pentru ca poate sa dea si probleme de coloana vertebrala, poate fi ceva combinat si de la coloana, si de la sold. E greu fara sa vezi pacientul, dar sigur ca sa stai in picioare atatea ore sau pe scaun atatea ore nu e foarte bine si trebuie schimbat un pic stilul de viata si facuta si un pic de activitate sportiva.

Sa stiti ca sunt si foarte multe intrebari pe gonartoza.

Cred ca ar fi bine sa facem o alta emisiune.

Exact. La un moment dat sa facem un alt interviu pe tema asta pentru ca sunt foarte multe intrebari si chiar le multumim celor care ne urmaresc si le promitem ca vom vorbi si despre tema asta. As vrea sa vorbim si despre preventie. Ce putem face astfel incat sa nu ajungem la coxartroza? Inteleg ca daca avem deja durerile, este important sa mergem la medicul ortoped sa nu lasam ca boala sa avanseze, dar ca sa nu ajungem deloc acolo?

Asa cum am vorbit in primele 5 minute, sa ne pastram o greutate corporala optima varstei. Asta este o treaba foarte importanta. Daca genetica nu pot sa o influentezi, ma rog, pentru ca este implicat si un factor genetic in aparitia coxartrozei, adica in familia in care mama, tata a avut e posibil si copilul sa dezvolte coxartroza. Daca asta nu putem sa influentam, greutatea putem sa ne-o controlam. Orice ar fi, daca nu exista o boala, eu stiu, care face foarte dificila mentinerea unei greutati ideale, cred ca asta e un prim pas. Trebuie mentinuta o greutate ideala. Trebuie facut sport, dar evitat sportul de performanta, care creeaza un impact la nivelul articulatiilor, adica alergatul nu e bun pentru articulatii, fotbalul facut in fiecare zi. Asa, ca joci de agrement, nu e niciun fel de problema, dar sa alergi permanent, de performanta, e bine pentru unele si rau pentru altele, asa cum sunt articulatiile.

Si cred ca sportivii de performanta isi asuma cumva acest risc.

Sportivii de performanta sunt de performanta 10-15 ani. Atunci cand esti tanar este performanta. Apoi trebuie sa te orientezi catre altceva de cele mai multe ori. Deci atentie la greutate, sa evite sporturile de impact facute intr-un mod foarte frecvent. La fel, sa evite diversele traumatisme la nivelul soldului care pot sa creeze probleme, pot sa creeze leziuni. Exista niste parti moi, cum sa le spun mai pe intelesul dumneavoastra. La nivelul soldului, sunt niste tendoane. Labrum acetabular - asa se numeste in termeni medicali, care poate suferi diverse rupturi si, netratate, pot sa duca la degradarea cartilajului articular si asta se poate intampla in diverse traumatisme la nivelul soldului la sportivii de performanta, la o miscare gresita. Trebuie sa evite caderile pe sol pentru ca orice fractura la nivelul soldului, chiar daca este rezolvata intr-o prima instanta printr-o fixare cu un implant ortopedic, ulterior poate sa duca la coxartroza. Cam asta ar fi asa vis-a-vis de preventie cele mai importante lucruri de care ar trebui tinut cont.

Le-am inteles si le-am retinut. Pe final as vrea sa mai citesc trei intrebari. Am o durere de spate care coboara in jos la sold si picioare, dupa care picioarele le simt grele si laba piciorului o simt amortita. Ce as putea lua?

Eu cred ca, cel mai bine, in situatia aceasta, este sa mearga la un medic neurochirurg. Cel mai probabil, la ce spune doamna, este vorba despre o problema la nivelul coloanei vertebrale. Daca are si amorteli in talpa, sigur ca e un nerv foarte gros care pleaca din coloana vertebrala si merge pana in varful degetelor si, de obicei, aceste parestezii, asa cum le numim noi, amortelile acestea denota o afectiune la nivelul coloanei vertebrale. Cel mai bine ar fi, inainte sa mearga la un medic ortoped, sa mearga la un medic neurochirurg sa vada care e problema si cam care ar fi rezolvarea.

O alta intrebare: ma doare mijlocul, se lasa pe piciorul drept in jos pana la genunchi, ce as putea face?

La fel, daca doare mijlocul, e e posibil sa plece din coloana vertebrala. In primul rand, ar fi bine sa faca o gimnastica, o gimnastica pentru tonifierea musculaturii paravertebrale pentru o cat mai buna postura a coloanei vertebrale, sa evite statul indelungat pe scaun, adica daca are un job care presupune, eu stiu, lucrul la calculator si sta foarte mult pe scaun, sa ia pauze, la o ora jumate-doua sa ia o pauza, face o plimbare, sa se miste. E foarte important pentru ca sunt foarte multi tineri care au probleme de genul acesta la nivelul coloanei din cauza faptului ca stau foarte mult pe scaun. Joburile de la ora actuala - sunt multi it-isti, corporatisti stau mult pe scaun si apar durerile astea care sunt deranjante chiar si noaptea, iar solutia pentru asta este kinetoterapia. Trebuie sa mearga la un centru, sa faca o fiziokinetoterapie specializata si de buna calitate si cu cea mai mare probabilitate, durerile o sa dispara. Daca nu, sa mearga la un medic neurochirurg.

O ultima intrebare: daca se pot opera ambele solduri odata si in ce conditii? Eu am 61 de ani - anestezia este generala?

Ambele solduri se pot opera odata in conditii cu totul si cu totul speciale, adica orice interventie chirurgicala,  oamenii trebuie sa inteleaga, ca reprezinta o agresiune la nivelul organismului pentru ca totusi tai, intervii si, ca sa suporti o agresiune pe ambele parti, trebuie sa fii sanatos, trebuie sa fii in anumiti parametri. Daca pacientul este in anumiti parametri si medicul considera ca poate sa o faca bilateral, atat ortopedul, cat si medicul anestezist, se poate. Vis-a-vis de anestezie, se poate rahianestezie, se poate anestezie generala, nu pot sa va dau eu o astfel de indicatie pentru ca e apanajul medicului anestezist.

Cu care oricum pacientul are o discutie inainte de interventia chirurgicala.

Sigur ca da. Inainte de interventia chirurgicala, pacientul e foarte bine investigat. Adica trebuie sa avem o imagine foarte buna a afectiunilor lui asociate ca sa ne luam toate masurile de siguranta.

Vorbim de o echipa multidisciplinara pana la urma.

Exact. Este vazut de catre medicul anestezist cu o saptamana- zece zile inainte. Sunt echilibrate toate afectiunile pe care le are si la discutia cu medicul anestezist are prilejul sa stabileasca impreuna ce e mai potrivit pentru fiecare.

Tot intra intrebari: cea mai comoda pozitie atunci cand dorm este cea pe laterala, insa, de circa un an, la un moment dat se instaleaza durerea in zona soldului. Este normal sau poate fi vorba despre o patologie la nivelul soldului?

Nu este normal. Poate sa fie vorba despre o patologie la nivelul soldului. Sa mearga sa faca o consultatie, sa primeasca eventual o radiografie de sold. Mai bine sa se asigure ca nu e nimic sau, daca e ceva, ca ceva trebuie sa fie, ceva s-a intamplat acolo daca a aparut o durere, macar sa se asigure ca e ceva peste care trece, e ceva usor si se poate rezolva o recuperare, cu niste medicamente. Trebuie sa mearga la un consult. E greu sa va spun: trebuie sa faci cutare, stiti? Ma doare soldul cand stau pe-o parte, acesta e tratamentul, trebuie sa vezi pacientul.

Exact. Oricum, de fiecare data, in live-urile pe care le facem, incurajam oamenii sa mearga in cabinetul medicului specialist.

 Daca vrei o solutie pertinenta si o parere avizata, e greu. In medicina trebuie sa pui mana pe pacient.

Si va mai citesc o ultima intrebare: am poliomielita de la 6 luni si sunt operata de scolioza la 17 ani. Am dureri mari de sold, se lasa pe picior.

La fel. Depinde unde doare soldul -  in fata, in spate, ce inseamna pe picior, pana la glezne, pana la genunchi, pe partea interna a coapsei, pe partea posterioara a coapsei. Sigur ca da,depinde ce varsta are. Scrie ce varsta are?

Nu.

Trebuie vazut. Trebuie vazut despre ce e vorba, daca e o patologie de coloana vertebrala sau daca e o patologie la nivelul soldului.

Daca nu mai sunt alte intrebari, ramanem cu toate aceste informatii.

Sper ca au fost utile.

Cu siguranta.  A fost o discutie foarte interesanta si chiar oamenii spuneau in comentarii ca apreciaza felul in care vorbiti despre asta si ca vorbiti pe intelesul nostru. Am retinut ce putem face astfel incat sa prevenim si sa nu ajungem acolo. Am retinut foarte important, ati spus de greutate.

Da, si foarte important: sa nu ne imbatam cu apa rece. Daca treaba e avansata, trebuie interventie chirurgicala si nu o spun pentru ca sunt eu chirurg si trebuie sa operam. O spun pentru interesul pacientilor pentru ca important, cred, pentru pacientii mei si, in general pentru oameni, sa aiba o viata activa, iar operatia asta este magnifica, adica chiar poate sa iti redea o viata activa si fara dureri. Exista solutii foarte avansate la ora actuala si sa nu se imbete cu apa rece ca fac o infiltratie. Daca e avansata, nu mai merge. Sunt bani aruncati pe fereastra si sperante desarte.

Asa este si, din pacate, sunt foarte multi care profita de treaba asta. Va mai citesc o ultima intrebare si gata: cat de frecvente sunt cazurile de adulti care au suferit in copilarie de luxatie congenitala de sold bilaterala asupra carora nu s-a intervenit chirurgical in copilaria mica?

De obicei, in copilarie, pentru luxatii congenitale de sold se intervine atunci cand este o situatie mai grava, adica soldul este foarte instabil, se luxeaza si nu poate fi pus la loc. O luxatie ce inseamna? Ca femurul iese din articulatie. Asta inseamna ,practic, luxatia. Daca este iesit din articulatie si nu poate fi pus la loc si imobilizat cu fel de fel de aparate sofisticate, atunci trebuie intervenit chirurgical. Se fac fel de fel de interventii chirurgicale pe care le fac medicii ortopezi pediatri, care ingrijesc copiii, pentru a pastra soldul neluxat, adica sa fie soldul la locul lui. Daca, in schimb, luxatia nu e una care creeaza mare instabilitate si soldul poate fi pus la loc si rezolvat cu aceste aparate ortopedice, e posibil sa nu fie nevoie de interventia chirurgicala. Adica eu am avut pacienti si care au suferit interventie chirurgicala in copilarie, si care nu au avut nevoie de nicio interventie, dar boala tot s-a dezvoltat. Vreau sa va mai spun un lucru asa strict subiectiv din punct de vedere al ortopezilor:  la cine s-a intervenit in copilarie, e mult mai greu de rezolvat cand pacientul e adult pentru ca s-a intervenit, se fac fel de fel de osteotomii, se schimba un pic toata anatomia locala, femurul si asa si atunci e mai greu de pus o proteza si mai dificil pentru o persoana care a fost operata in copilarie decat la o persoana care nu a avut nicio interventie chirurgicala. Asta nu inseamna ca trebuie sa faca interventiile chirurgicale din copilarie ca sa fie foarte clar.

Acestea au fost intrebarile. Va multumim tare mult. Sa stiti ca au trecut peste 50 de minute.

Au trecut repede.

A trecut repede timpul.Multumim inca o data pentru rabdare si pentru ca ati raspuns asa pe intelesul celor care ne urmaresc si le multumim celor ca au trimis foarte multe intrebari. Sunt foarte multe intrebari pe genunchi.

Ne mai vedem intr-o zi.

Multumim inca o data, aveti grija de voi si o seara buna. La revedere!