Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Detox, connect, reflect!

Articol de Psihoterapeut Oana Nicolau Psiholog Psihologie
Dacă ai impresia că viața ta este încurcată/încâlcită, relațiile solidificate - deloc în cea mai bună formă - și te simți mai mult sau mai puțin intoxicat…posibil să ai nevoie deun detox mental, emoțional, relațional!

Câștigă-ți controlul asupra ta, câștigă-ți viața, eliberează-te de tot ceea ce este toxic și de capcana de a înlocui un toxic cu altul. 
Cele mai multe dintre problemele care ne frământă ne vin din relațiile cu ceilalți, și anume exact din acele relații din care nu putem ieși. De aceea îți propun să intri într-o relație care te va ajuta să le vezi pe toate celelalte într-o nouă lumină: relația terapeutică! 

Ce câștigi din această relație? Conștiința faptului că ești principalul responsabil pentru satisfacția din viața ta și numai felul în care tu vezi situația îți poate da sens și bucurie, pentru ca apoi să le poți oferi celor din jur. Este premisa pentru a forma acele relații care te împlinesc.
 

Relațiile toxice te costă!

  • te aruncă mereu în acea stare de câine bătut, de copil neconsolat - la nivel biochimic corpul tău este inundat de hormoni de stres și cere organic compensarea cu neurotransmițători ai liniștii
  • câteodată tot relația toxică oferă și calea de consolare, o acoperire superficială a rănii suferite, pentru ca apoi să revină cu rănirea. Deși ai învățat că asta urmează, nu găsești altă cale de consolare decât acest toxic.
  • relațile toxice se caracterizează prin faptul că ți se pare că nu poți și nici nu vrei să ieși din ele - și de fapt nu poți să vrei să ieși din ele.

Relația toxică este cea în care sfârșești prin a te întreba de fiecare dată:

  • ce nu ai făcut bine?
  • ce ai fi putut face mai bine?

Senzația că nu ești destul și că nu faci destul poate fi extrem de dureroasă, insuportabilă. Ai nevoie să te simți din nou întreg, bine cu tine, acceptat. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, altfel se instalează anxietatea. 
 

Cum faci ca să îți întregești existența? 

Unii - și mai ales unele - mănâncă, alții beau, alții caută compania drogurilor - care aduc la nivel biochimic compensarea efectului hormonilor de stres.

Alții - și altele - fac shopping fie în mall, fie chiar online, aproape necontrolat; dar existența psihică nu se întregește cu obiecte fizice, de aceea acest răspuns nu funcționează.

Cel mai rapid răspuns este de multe ori plonjarea în mediul online, acolo unde poți accesa direct și rapid diferite modalități de uitare și compensare - de la sex virtual la gambling și shopping. De multe ori prima dependență e chiar dependența de mediul online și de aplicațiile de socializare. Acestea îți dau senzația că ești cum vrei să fii și acolo ai învățat să te simți competent și întreg. Atenție, însă, toxicul și bullyingul pot pătrunde și acolo, iar efectele pot fi dezastruoase.

Surse de intoxicare sunt oriunde, nimeni nu este complet imun la asta. Cum să te ferești de relațiile toxice cu oameni toxici, cum poți duce o viață în care deciziile le iei tu însuți și în care să ești responsabil de tine? Ceea ce te apără este exercițiul integrității.
Este un joc de strategie pe care-l duci cu lumea; te vezi cum ești acum în relațiile pe care le ai acum, poți învăța strategii de reechilibrare și de reziliență care te vor conduce spre autodefinire.

E greu să te definești când toate necazurile îți apar în relații. De aceea cel mai bine îți poți regăsi integritatea de față cu un partener de relație care va fi pentru tine oglinda fidelă, dar vorbitoare, o relație care te va reflecta, deci într-o relație terapeutică. 
Vei afla ce urme au lăsat și lasă în tine relațiile în care ai fost pus, în care ești pus și în care te-ai pus singur. Vei învăța să cultivi acele relații care îți aduc împlinire.

Câteodată este suficient efortul de redefinire, alteori ai nevoie și de câteva strategii de reechilibrare și mindfulness.
Alteori însă dependențele noastre și afinitatea cu tot ceea ce este toxic provin din răni emoționale profunde, care au nevoie de mai mult timp și de mai multă răbdare cu noi înșine pentru a se vindeca. Dar fiecare pas pe acest drum terapeutic te va duce mai aproape de viața pe care ți-o dorești. 
 

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.