Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum se explică sprintul de creștere și dezvoltare al copiilor în sezonul cald

Articol de Ana-Maria Niță Senior Medical Editor
Multitudinea de activități desfășurate în aer liber și, odată cu acestea, expunerea la lumină solară din belșug, somnul la discreție, fără ceas deșteptător, posibilitatea de a avea o alimentație mai echilibrată nutrițional și de a consuma mai multe fructe și legume de sezon și, nu pe ultimul loc, acel minunat sentiment de libertate dat de lipsa responsabilităților școlare obișnuite... Cam asta poate oferi vacanța de vară unui copil, fiind perioada în care organismul poate avea toate premisele pentru a crește și pentru a se dezvolta armonios.

Părinții pot urmări prin mijloace la îndemână dacă, după o vacanță de vară, copiii lor au mai crescut sau au mai luat în greutate. Pentru asta, măcar din curiozitate, îi pot măsura și cântări pe copii înainte de vacanța cea mare și, apoi, la finalul ei. De cele mai multe ori, vor descoperi că juniorii lor s-au înălțat și, poate, s-au mai rotunjit. Cum se explică aceste efecte? Ei bine, totul pornește de la activitatea unor hormoni, care se intensifică în condiții estivale. Printre acești hormoni, se numără hormonul de creștere (somatotropina), care, la copii și la adolescenți determină creșterea în înălțime.

„S-a constatat faptul că, vara, prelungirea timpului de expunere la lumină şi la temperaturi mai ridicate influenţează activitatea glandelor endocrine hipofiză şi pineală. Sunt studii care au demonstrat că nivelurile hormonilor hipofizari ating un vârf la sfârșitul verii, în timp ce nivelurile hormonilor efectori din organele periferice ating vârful iarna/primăvara. Aceste studii sugerează că accelerarea creșterii staturale a copiilor și creșterea în greutate pot fi influențate de efectele sezoniere, cum ar fi schimbările ciclului lumină - întuneric, căldură – frig/umiditate, rezultând o creștere accelerată în înălțime primăvara și la începutul verii și o posibilă creștere accelerată în greutate la sfârșitul verii și începutul toamnei”, spune dr. Mihaela Ștefănescu, medic primar pediatrie în cadrul Policlinicilor Regina Maria Floreasca și Victoriei.
 

Somnul dulce multe beneficii aduce

Există mai multe explicații pentru faptul că sezonul cald oferă condițiile unui somn profund și mai odihnitor pentru copii și adolescenți: copiii au scăpat, temporar, de stresantele responsabilități școlare care, poate, le dădeau și coșmaruri, sunt mai activi fizic și îi vede mai mult soarele. De altfel, există o legătură demonstrată între expunerea la lumina solară și calitatea somnului, după cum ne explică dr. Mihaela Ștefănescu: „Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, ce reglează ritmul circadian al corpului și ajută la inducerea somnului. Producția de melatonină este influențată de nivelul expunerii la lumină şi este supusă unei variații sezoniere, în raport cu disponibilitatea luminii, hormonul fiind produs pentru o perioadă mai lungă iarna decât vara. 

Deși, în timpul verii, copiii pot avea dificultăți în a adormi la orele obișnuite, deoarece lumina naturală prelungită îi poate face să se simtă alerţi, s-a constatat că expunerea la lumina puternică a dimineții mai devreme devansează producția nocturnă de melatonină, care se produce mai devreme și facilitează inducerea somnului. Se pare că devansarea fazei de secreţie a melatoninei prin expunerea la lumina strălucitoare a dimineții este eficientă pentru combaterea insomniei”.

Apoi, n-ar fi nicio exagerare dacă am oferi și o explicație de natură endocrină atât pentru starea de relaxare pe care o simt copiii când sunt în vacanță, cât și pentru entuziasmul cu care se trezesc în aceste zile, care nu survin numai din faptul că nu-i mai stresează responsabilitățile școlare.

„Serotonina este precursorul melatoninei, fiind un neurotransmiţător care influenţează dispoziţia și care este asociat cu starea de bine, de relaxare. Iar nivelurile ridicate de lumină solară din timpul verii pot stimula producția de serotonină și pot contribui la o stare de spirit pozitivă și la o energie crescută. Produsă în mod normal în timpul zilei, serotonina este transformată în melatonină doar în întuneric – însă chiar dacă pot adormi mai târziu decât în perioada de școală, somnul va avea o calitate crescută și va fi și cantitativ satisfăcător prin faptul că nu va fi necesar să se trezească dis-de-dimineață, putând inclusiv să doarmă la amiază”, mai precizează medicul pediatru.


Totuși, de ce avertismentul părinților față de copii „dacă nu dormi, o să rămâi mic” are valoare de adevăr și de ce este atât de important somnul pentru creștere? Specialiștii explică relația dintre somn și secreția somatotropinei, hormonul de creștere, cât se poate de simplu: acest hormon se secretă în timpul somnului, adică mai ales noaptea. Tocmai de aceea, deprivarea de somn poate determina, pe termen mediu și lung, insuficienta secreție a hormonului și, implicit, încetiniri și întârzieri semnificative ale procesului de creștere liniară, precum și dezechilibre ale proceselor metabolice, cu consecințe precum obezitatea și diabetul zaharat de tip 2.

Vitamina soarelui susține procesul de creștere osoasă

Numită așa pentru că este sintetizată prin expunerea la soare, vitamina D este esențială pentru mineralizarea oaselor, favorizând asimilarea calciului și fosforului. De aceea, carența majoră și prelungită de vitamina D în perioada de creștere poate duce la rahitism, asociat cu malformații osoase. De asemenea, vitamina D joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. 
„Lumina solară este o sursă naturală de vitamina D, care este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Vitamina D poate fi sintetizată de piele în urma expunerii la razele ultraviolete B (UVB) ale soarelui. În acest sens, există mai mulţi factori care influențează sinteza vitaminei D, cum ar fi: pigmentarea pielii, latitudinea, mărimea suprafeţei de expunere a corpului la soare (fără protecție solară), intervalul orar din zi petrecut în aer liber, gradul de poluare (gradul de acoperire cu nori şi cu smog)”, spune dr. Ștefănescu.

Pigmentarea pielii este în directă dependență cu nivelul de melanină produs în organism. Melanina este pigmentul natural al tegumentelor, fiind secretat cu rolul de a proteja pielea de acţiunea razelor ultraviolete. Iar cu cât capacitatea de secreție a melaninei cu care este prevăzută genetic o persoană este mai mare, cu atât rata de sinteză a vitaminei D este mai redusă. „Sugarii și copiii care au o pigmentare mai intensă a tegumentelor au nevoie de o expunere la UVB de cinci până la de zece ori mai mare decât copiii cu o pigmentare mai redusă, pentru a atinge aceleași niveluri de 25 -hidroxivitamina D. Cu toate acestea, specialiştii recomandă limitarea expunerii copiilor la soare şi evitarea arsurilor solare, pentru a reduce riscul de cancer de piele”, precizează medicul pediatru.

Totuși, chiar dacă o vreme s-a crezut că expunerea la soare în zilele însorite este suficientă pentru a asigura necesarul de vitamina D al copiilor, există situații în care poate fi nevoie de suplimentarea cu suplimente de vitamina D3. „Chiar dacă, în timpul verii, activitatea în aer liber şi expunerea la soare sunt mai intense şi mai prelungite decât în alte perioade ale anului, sinteza proprie de vitamina D nu asigură în toate cazurile necesarul zilnic, motiv pentru care ghidurile actuale recomandă suplimentarea cu vitamina D3 la copii pe tot parcusul anului (inclusiv în sezonul cald) şi, ulterior, neîntrerupt, toată viaţa”, mai precizează dr. Ștefănescu.
Nu în ultimul rând, vitamina D poate proveni din diverse surse alimentare: pește gras, unt, lapte, brânzeturi, ouă, iar o alimentație variată și echilibrată nutrițional este, pe termen lung, cheia unei creșteri și unei dezvoltări armonioase.

Pentru idei de meniuri sănătoase pentru copii pe durata verii, citiți și articolul: Recomandări pentru alimentația copiilor în sezonul cald 

Consultant științific: dr. Mihaela Ștefănescu, medic primar pediatrie în cadrul Policlinicilor Regina Maria Floreasca și Victoriei
 

Bibliografie:

  • https://www.clickondetroit.com/health/2022/06/21/do-children-grow-more-during-the-school-year-or-the-summer/
  • https://www.moms.com/childrens-growth-spurts-in-summer-facts/
  • https://kidshealth.org/en/teens/sleep-growth.html
  • https://kidsstoppress.com/why-summers-are-a-great-time-to-grow-for-kids/
  • https://blog.frontiersin.org/2022/05/10/frontiers-physiology-children-grow-taller-during-school-year-than-during-summer/
  • https://kidsstoppress.com/why-summers-are-a-great-time-to-grow-for-kids/
  • https://my.clevelandclinic.org/health/body/21459-pituitary-gland
  • https://naitreetgrandir.com/fr/sante/vitamine-d-soleil/
  • https://www.magicmaman.com/pourquoi-la-vitamine-d-est-elle-importante-pour-les-enfants,3569771.asp