Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19 si redeschiderea scolilor: ganduri de medic si parinte la inceput de an scolar

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Este evident ca pandemia de coronavirus nu s-a terminat in 2-3 luni asa cum am sperat cu totii in martie si este o certitudine faptul ca va continua sa existe atata timp cat un vaccin eficient nu va aparea sau cat timp 60-70% din populatia globului nu se va infecta. In acest context necesitatea continuarii procesului educational este evidenta, iar copiii au nevoie de interactiune sociala. Au nevoie insa si de siguranta si de adulti sanatosi in jur, fizic si emotional, fie ca vorbim despre dascali, parinti sau bunici. Acest echilibru este greu de mentinut si, avand toate aceste considerente in minte, cu totii vom lua in piept noul an scoalar.

Principala cale de transmitere a coronavirusului este aeriana, prin picaturile care se elimina prin tuse, stranut, dar si vorbit, cantat, tipat. Transmiterea prin obiectele contaminate este o realitate, dar ramane totusi secundara in fata celei aeriene, fara a minimaliza dezinfectia mainilor si a pupitrelor, a toaletelor si altor spatii comune. Aerisirea claselor trebuie sa fie obligatorie la un interval de timp, pentru ca se stie deja, coronavirusul rezista in incaperi chiar si zile, daca nu exista curenti de aer prin intermediul carora sa fie eliminat. De aceea, masca de protectie pare a fi cel mai important mijloc de a ne apara copiii de infectarea cu noul coronavirus la scoala, care este un spatiu inchis si mai degraba aglomerat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda purtarea mastilor de unica folosinta, care trebuie schimbate la un interval de cel putin 4 ore. Acestea sunt mai degraba cele medicale in dauna celor din material textil, care au avantajul de a se putea spala si refolosi. Mastile trebuie sa se potriveasca celor mici, sa fie de dimensiunea corecta pentru a se putea purta cu usurinta. Rasucirea elasticelor in cazul mastilor de adulti nu se recomanda, se creeaza in lateral spatiu suplimentar de patrundere a aerului. Mai eficienta, in cazul in care nu se pot achizitiona masti pentru copii, pare a fi scurtarea dimensiunilor elasticelor prin innodare. Din experienta ultimelor sase luni ca pediatru, copiii sunt cei mai ascultatori atunci cand vine vorba de masca de protectie. Consider ca educatia si exemplul personal in familie sunt vitale si daca toata aceasta perioada care a trecut deja, de cand ne confruntam cu noul virus a fost folosita si pentru a repeta toate aceste masuri celor mici le va fi extrem de usor.

Cadrele didactice si parintii – exemple de responsabilitate pentru copii

Este evident faptul ca o clasa cu mai putini elevi este intotdeauna de dorit, ramane de vazut daca acest lucru este realizabil, mai ales in orasele cu scoli cu adresabilitate mare si clase cu peste 30 de copii. Educatorii, invatatorii si profesorii vor fi cheia in orice clasa pentru a mentine cat mai multi elevi sanatosi. Acestia sunt exemplul de care cei mici au nevoie pentru a putea respecta toate regulile de igiena, a pastra distanta fizica si a purta corect si mereu masca de protectie. Exemplul personal si atentionarea atunci cand este nevoie a elevilor vor putea conduce la o perioada cat mai lunga fara imbolnaviri.

Alaturi de dascali in acest an, toti parintii trebuie sa avem o alta atitudine referitoare la primele semne de boala ale copiilor. Daca in anii anteriori semnele banale ca rinoreea, stranutul, tusea in absenta febrei puteau trece neobservate, in anul pandemiei mondiale toate aceste simptome duc la necesitatea ramanerii la domiciliu a elevului, evalurea prin medicul de familie sau medicul pediatru si, eventual, indicarea testarii conform definitiei de caz pentru infectia cu noul coronavirus. Am sesizat o reticenta in a testa copiii: testul in sine nu este mai suparator decat un exudat obisnuit, a stabili un diagnostic precoce conduce si la masuri terapeutice precoce, dar mai ales epidemiologice, in acest fel evitam sa fim responsabili de imbolnavirea altor persoane din jurul nostru.

Bunicii sunt persoanele la risc in aceasta pandemie si trebuie sa gasim toate mijloacele pentru a evita ca acestia sa se ocupe de copiii nostri. Intalnirile cu bunicii trebuie evitate, mutate exclusiv in aer liber, pastrand distanta fizica sau pe timp limitat, in interior si atunci este extrem de important ca toti sa poarte masca.

Anul acesta scolar este anul in care noi parintii, adultii tineri de astazi, trebuie sa dam si sa promovam un adevarat examen al maturitatii: copiii sunt ai nostri, asumati, vigilenti la orice semn de boala, incercand sa tinem pasul si cu munca si cu cei mici, fiind atenti si la echilibrul emotional al copiilor, dar si al bunicilor daca sunt in preajma.

Va doresc sanatate si un an scolar bun!