Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

IHU si Deltacron, noile variante ale celui mai popular virus

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer

Vedem tot mai multe stiri si discutii despre noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2: varianta IHU, denumita dupa institutul din Franta unde a fost descoperita– centrul de cercetare a infectiilor IHU Mediterranee - si varianta Deltacron, descoperita in Cipru si care combina trasaturi ale tulpinilor extrem de contagioase Delta si Omicron. Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sustin ca, deocamdata, nu exista motive de ingrijorare cu privire la aceste noi variante.

UPDATE 

Incepand cu 9 martie 2022, tara noastra a iesit din starea de alerta impusa pentru a limita raspandirea infectiilor COVID-19. Acest lucru inseamna si ridicarea restrictiilor. Astfel:

  • Se ridica obligativitatea carantinarii persoanelor contact direct sau care intra pe teritoriul tarii din zone cu risc 
  • Purtarea mastii nu va mai fi obligatorie pe strada si in spatiile inchise, dar va fi in continuare necesara si recomandata in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, gradinite, scoli, universitati;
  • Se scot restrictiile de acces in diverse spatii publice (magazine, mall-uri, supermarket-uri, institutii publice)
  • Se scot limitele de ora in privinta functionarii teraselor si restaurantelor
  • Romanii sau cetatenii europeni care sosesc in Romania nu mai trebuie sa completeze certificatul PLF sau sa prezinte certificatul electronic COVID

In ceea ce priveste clinicile si spitalele Regina Maria, pacientii trebuie sa stie urmatoarele:

  • Se recomanda purtarea mastii de protectie in clinici si spitale atat personalului medical si non-medical, cat si pacientilor, avand in vedere ca in aceste unitati medicale se afla persoane fragile, cu risc mai inalt de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor
  • In functie de fiecare caz, se poate mentine nevoia testarii pacientilor internati sau care au nevoie de proceduri medicale in ambulatoriu
  • Se vor putea interna pacienti cu teste pozitive, in functie de decizia medicului curant sau a medicului de garda
  • Personalul medical simptomatic va fi testat COVID-19, pentru luarea masurilor privind izolarea
  • Numarul vizitatorilor in maternitati si spitale va fi in continuare limitat, insa spitalele vor crea un program de vizitare a pacientilor internati
  • Se intrerupe triajul pacientilor in clinici si spitale la intrarea in locatii. Triajul si evaluarea pacientilor cu risc infectios se va desfasura conform normelor pre-COVID-19
  • Se desfiinteaza zonele de izolare in policlinici. Se mentin politicile de izolare pentru cazurile infectioase, indiferent de natura acestora

Variante noi ale virusului SARS-CoV-2 sunt detectate in fiecare saptamana, sustin reprezentantii OMS. Cele mai multe dintre acestea apar si dispar rapid, altele persista “in liniste”, fara a se raspandi semnificativ si doar cateva ajung sa fie considerate periculoase – acestea din urma sunt desemnate de OMS ca fiind “variante de ingrijorare".

Varianta IHU nu pare sa prezinte vreun risc epidemiologic

Descoperita cam in aceeasi perioada cu Omicron, varianta IHU nu a avut pana acum un impact semnificativ. Cunoscuta si sub denumirea B.1.640.2, varianta IHU difera din punct de vedere genetic de tulpina originala a virusului SARS-CoV-2 descoperita in China prin nici mai mult, nici mai putin de 46 de mutatii si 36 de deletii. Desi numarul mare de mutatii, mai multe decat cele descoperite la varianta Omicron, a atras interesul cercetatorilor, datele arata ca varianta IHU nu prezinta risc de a se raspandi intr-un ritm ingrijorator, asemenea variantei Omicron, care reprezinta in momentul de fata jumatate din toate cazurile noi de COVID-19 din Franta.

Tulpina IHU a fost identificata pentru prima data in regiunea Marsilia in noiembrie 2021 la o persoana vaccinata cu schema completa care se intorsese din Camerun, Africa Centrala. Alte 11 persoane, care au intrat in contact cu acel prim caz, au fost infectate.

De fapt, mutatia IHU sau B.1.640.2 nu este atat de noua pe cat s-ar parea la prima vedere. Ea este considerata o sublinie a mutatiei B.1.640 care exista de cel putin trei luni si care a fost depistata initial in Congo la sfarsitul lunii septembrie 2021. Discutiile privind aceasta mutatie s-au intensificat dupa publicarea rezultatelor cercetatorilor francezi de la IHU Mediterranee Infection din Marsilia, care au raportat o noua mutatie in randul a 12 persoane din sud-estul Frantei. 

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au anuntat recent ca varianta B.1.640 este atent monitorizata, ca orice alta varianta a virusului SARS-CoV-2 si ca datele raportate arata ca aceasta nu circula pe scara larga, asa cum se intampla cu varianta Omicron.

Deltacon – o noua mutatie sau o greseala in procesul de secventiere?

Vestea unei noi variante rezultata din combinarea tulpinilor foarte contagioase Delta si Omicron a atras atat interesul, cat mai ales ingrijorarea oamenilor de stiinta din intreaga lume. Anuntul a venit la finalul primei saptamani din 2022, cand un cercetator de la Universitatea din Cipru, Leonidas Kostrikis, a declarat ca a descoperit o noua tulpina a coronavirusului – Deltacron. Cercetatorul grec sustine ca noua tulpina prezinta trasaturi genetice similare cu cele ale variantelor Delta si Omicron si ca pana acum el si echipa sa de la Laboratorul de Biotehnologie si Virologie Moleculara din Cipru au identificat 25 de cazuri cu noua tulpina. Secventele celor 25 de cazuri de infectare cu Deltacron au fost deja trimise catre GISAID, baza de date internationala care urmareste modificarile virusului SARS-CoV-2.

Reactiile reprezentantilor OMS, cat si ale expertilor in microbiologie si virusologie din intreaga lume nu au intarziat sa apara. Desi este oricand posibil sa apara o forma recombinata a noului coronavirus din doua sau mai multe variante care circula concomitent, cercetatorii americani, britanici si canadieni se arata sceptici in privinta descoperirii facute dr. Kostrikis si echipa sa si considera ca noua varianta este cel mai probabil o eroare produsa in procesul de secventiere a genomului.

Expertii americani de la Universitatea de stat Health Shreveport din Louisiana subliniaza ca mutatiile de tip omicron descoperite in genomul delta de cercetatorii greci se afla intr-o sectiune a secventei genetice – amplicon #72, cunoscuta ca fiind o sectiune greu de descifrat prin anumite metode de secventiere genetica. De exemplu, protocolul de secventiere ARTIC V3 nu poate detecta o anumita parte a genomului Delta. Aceasta zona care nu poate fi detectata se numeste ampliconul #72 si este si sectiunea in care au aparut caracteristicile asemanatoare Omicron ale variantei Deltacron.

Virusurile sunt predispuse la recombinare si am observat acest lucru destul de des in cazul coronavirusului MERS. Pana acum nu s-a intamplat si cu SARS-CoV-2, desi se poate intampla. Insa, faptul ca mutatiile s-au intamplat exact in acea regiune a ampliconului pur si simplu nu pare probabil", a declarat pentru newsweek.com Krista Queen, directorul departamentului de genomica virala si supraveghere din cadrul Universitatii de stat Health Shreveport din Louisiana, adaugand ca in opinia sa caracteristicile asemanatoare lui Omicron observate in genomul Delta de cercetatorii din Cipru sunt de fapt rezultatul unei contaminari produse in procesul de secventiere. 

Atunci cand oamenii de stiinta vor sa identifice variante ale unui virus, trebuie sa secventieze informatiile genetice ale unui esantion de virus, deoarece aceasta informatie genetica difera intre variante. Pentru a face acest lucru cat mai eficient posibil, tehnologia de secventiere foloseste primeri specifici care amplifica anumite parti ale genomului.

La randul sau, un alt profesor asociat de microbiologie si imunologie la Universitatea de stat Health Shreveport din Louisiana, Jeremy Kamil, a descris descoperirea Deltacron drept “o greseala 100% - una nevinovata, desigur".

De aceeasi parere este si Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, care a scris pe Twitter: “Cel mai probabil toate probele au fost secventiate pe aceeasi serie de secventiere in acelasi laborator, in aceeasi zi, ceea ce a dus la o problema de contaminare”.

Scenariul este confirmat si de reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii. De exemplu, dr. Krutika Kuppalli, membru al echipei tehnice COVID-19 din cadrul OMS a scris pe Twitter ca “nu exista Deltacron" si ca "descoperirea este probabil rezultatul contaminarii in laborator a fragmentelor Omicron dintr-un specimen Delta”.

Raspunsul cercetatorului cipriot Leonidas Kostrikis la indoielile exprimate de expertii americani si britanici nu a intarziat sa apara. El a trimis un email catre Bloomberg in care explica faptul ca descoperirea sa nu este o eroare tehnica. El spune ca cele 25 de cazuri pe care el si echipa sa le-au identificat “arata o presiune evolutionista asupra unei tulpini ancestrale care a dobandit aceste mutatii si ca nu sunt rezultatul unui singur eveniment de recombinare". De asemenea, Kostrikis a mentionat ca exista cel putin o secventa genetica din Israel care prezinta caracteristici genetice ale variantei hibride.

Aparitia unei variante recombinate din doua sau mai multe tulpini ale virusului SARS-CoV-2 este posibila, insa la acest moment sunt necesare mai multe informatii pentru a confirma sau infirma prezenta variantei Deltacron. 

 “Este inca mult prea devreme pentru a trage concluzii. Mai intai trebuie sa verificam secventierea si apoi sa analizam rezultatele pe un grup de cazuri. Dar, in teorie, recombinarea este perfect posibila", a declarat virusologul Christine Rouzioux, profesor emerit la Universitatea Paris-Descartes, citat de france24.ro.

Jumatate din populatia Europei, infectata cu Omicron

Desi variante noi ale virusului SARS-CoV-2 apar aproape saptamanal, oamenii de stiinta si expertii OMS sunt ingrijorati de ritmul alert in care se raspandeste varianta Omicron. Reprezentantii OMS au anuntat recent ca se asteapta ca aceasta varianta sa fie raspunzatoare de infectarea a peste 50% din populatia Europei.

Peste 7 milioane de cazuri noi de COVID-19 au fost inregistrate in Europa in prima saptamana a anului 2022 – un numar de doua ori mai mare decat numarul de cazuri raportate intr-o perioada de doua saptamani, a anuntat intr-un briefing de presa directorul OMS pentru Europa, Hand Klunge, citat de Reuters.

“In acest ritm, Institutul pentru masurarea si evaluarea sanatatii (centru de cercetare din cadrul Universitatii Washington, n. red.) estimeaza ca peste 50% din populatia din regiune va fi infectata cu Omicron in urmatoarele 6-8 saptamani", a completat Hans Kluge, adaugand ca varianta Omicron a fost raportata in 50 din 53 de tari din Europa si Asia Centrala.

Surse:
www.globalnews.ca
www.time.com
www.healthline.com
www.medpagetoday.com
www.bloomberg.com
www.dw.com
www.nypost.com
www.newsweek.com
www.france24.com
www.reuters.com