Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia glandei tiroide

Articol de Dr. Mariana Matei Medic primar Chirurgie vasculara, Medic specialist Chirurgie generala
Examinarea clinica si paraclinica este realizata de obicei de medicul specialist endocrinolog care este si cel care stabileste indicatia chirurgicala in functie de patologie.

Glanda tiroida este situata la baza gatului si are un rol important in cresterea si dezvoltarea organismului, influentand matabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor si a calciului prin hormonii pe care ii produce si secreta.

Tratamentul chirugical

Tratamentul chirurgical este recomandat in diferite patologii ale glandei tiroide:

  • Gusa uninodulara, multinodulara, gusa retrosternala sau gusa ectopica care determina compresie pe structurile vecine determinand diferite simptome: disfagie (greutate la inghitire), dispnee(greutate in respiratie, senzatie de sufocare), disfonie(voce ragusita, voce bitonala sau afonie)
  • Adenom tiroidian solitar(tumora benigna)
  • Boala Graves(hipertiroidism, tireotoxicoza)
  • Tiroidita autoimuna
  • Chist tiroidian recurent
  • Nodul tiroidian suspect
  • Cancerul tiroidian(papilar, folicular, medular si anaplazic)

Exista mai multe tipuri de tratament chirurgical al tiroidei:

  • Lobectomia tiroidiana reprezinta indepartarea unui lob tiroidian, in cazul in care modificarile apar la nivelul unui lob tiroidian. Dupa interventia chirurgicala lobul tiroidian restant va functiona normal.
  • Tiroidectomia totala reprezinta indepartarea in totalitate a glandei tiroide, in afectiuni ce determina afectarea ambilor lobi tiroidieni sau in cancerul tiroidian. Dupa acesta interventie chirurgicala pacientul va avea nevoie de tratament hormonal substitutiv pentru tot restul vietii.
  • Limfadenectomia cervicala presupune indepartarea ganglionilor limfatici de la nivelul compartimentului central sau laterocervical, care alaturi de tiroidectomia totala se realizeaza in cazul cancerelor tiroidiene.

De indata ce s-a luat decizia unei interventii chirurgicale pacientul trebuie sa efectueze investigatii amanuntite care includ analize de laborator, ecografie tiroidiana, CT pentru zona cervicala, laringoscopie pentru evaluarea corzilor vocale.

Ce presupune interventia chirurgicala

Tiroidectomia se face prin realizarea unei incizii la baza gatului, incizie prin care chirurgul va putea extirpa glanda tiroida. Aceasta interventie chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala cu intubatie orotraheala. Tiroidectomia este o interventie chirugicala delicata deoarece in timpul interventiei chirurgul va trebui sa identifice diferite structuri din regiune cum ar fi artere, vene si nervi pentru a putea extirpa tiroida. Este foarte important sa fie identificati nervii laringei recurenti pentru a nu fi lezati deoarece lezarea lor poate determina modificari ale vocii. De asemenea este importanta identificarea vaselor care vascularizeaza glandele paratiroide cu rol in metabolismul calciului (paratiroidele sunt mici glande situate langa tiroida, iar vasele acestora au origine din vasele tiroidei). Glanda tiroida este bine vascularizata, de aceea chirurgul trebuie sa identifice bine vasele pentru a extirpa glanda si pentru a evita hemoragiile sau hematoamele postoperatorii. Interventia chirurgicala se finalizeaza cu sutura la nivelul tegumentului dupa plasarea unui tub de dren (in functie de situatie) care se va mentine 24-48 h.
Interventiile chirurgicale la nivelul glandei tiroide trebuie sa fie efectuate de chirurgi cu experienta in chirurgia tiroidei pentru siguranta pacientilor, deoarece astfel riscul complicatiilor este foarte scazut.

Posibile complicatii ale tiroidectomiei

•    Hemoragie
•    Infectia plagii postoperatorii
•    Obstructia cailor respiratorii prin compresiunea unui hematom datorat sangerarii
•    Voce ragusita sau modificarea permanenta a vocii datorita leziunilor nervilor laringei recurenti
•    Lezarea glandelor paratiroide, fapt ce poate duce uneori la hipoparatiroidism, adica un nivel redus al calciului in organism pe viata

Recuperarea dupa tiroidectomie

Recuperarea postoperatorie este rapida si in general a doua zi dupa interventia chirurgicala pacientul poate fi externat. La 2 saptamani dupa operatia de indepartare a glandei tiroide, pacientul se va reface complet. Cicatricea postoperatorie dupa vindecare este aproape insesizabila la aproximativ 6 luni – 1 an. La o parte din pacienti cicatricea poate deveni rosie sau ingrosata( cicatrice hipertrofica sau Keloid). Exista insa modalitati de ameliorare a acestor modificari care apar la un numar redus din pacienti.

Urmarirea postoperatorie

  • Pacientul este urmarit prin control periodic chirurgical postoperator. De asemenea, este foarte importanta urmarirea de catre medicul specialist endocrinolog pentru evaluarea functiei tiroidiene (in cazul lobectomiilor) si controlul tratamentului substitutiv hormonal (in cazul tiroidectomiilor totale).
  • In cazul tratamentului chirurgical pentru cancer tiroidian pacientul va fi urmarit ulterior de medicul specialist oncolog pentru incadrarea intr-o schema de tratament oncologic corespunzatoare .

In concluzie, tratamentul afectiunilor tiroidiene necesita o echipa multidisciplinara formata din medici specialisti de endocrinologie, imagistica, anatomopatologie, chirurgie generala si oncologie pentru a se gasi cea mai adecvata solutie terapeutica personalizata fiecarui pacient.