Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Caderea parului la barbat: simptome, cauze si preventie

Caderea parului la barbat: simptome, cauze si preventie

Pierderea parului poate afecta doar scalpul sau intregul corp. Poate fi rezultatul ereditatii, al schimbarilor hormonale, al unor afectiuni sau o reactie adversa la unele medicamente. Ambele sexe pot suferi de pierderea parului, dar se intampla mai frecvent la barbati. Chelia se refera de obicei la pierderea excesiva a parului de la nivelul scalpului. Pierderea ereditara a parului pe masura ce inaintezi in varsta este cea mai frecventa cauza a cheliei. Unii barbati prefera sa lase caderea parului sa isi urmeze cursul, fara sa o trateze sau sa o ascunda. Altii o acopera cu peruca, machiaj sau palarie. Exista insa si barbati care aleg sa urmeze unul dintre tratamentele disponibile pentru a preveni pierderea ulterioara a parului si pentru a-i reda cresterea. Inainte de a urma orice tratament, vorbeste cu medicul in legatura cu cauza care a determinat caderea parului si care sunt optiunile de tratament in cazul tau.

Simptome

Pierderea parului poate lua multe forme diferite, in functie de cauza. Se poate produce brusc sau treptat si poate afecta doar scalpul sau intregul corp. Uneori, pierderea parului este temporara, alteori, permanenta. Semnele si simptomele pierderii parului pot fi:

  • Rarirea treptata a parului la nivelul crestetului. Este cel mai frecvent tip de pierdere a parului, afectand atat femeile, cat si barbatii odata cu inaintarea in varsta. La barbati, parul incepe sa se retraga de la nivelul fruntii intr-o linie care seaman cu litera M. Femeile pastreaza de obicei linia parului la nivelul fruntii, insa sufera rarirea treptata pe parti.
  • Portiuni rotunde sau sub forma de pete. Unele persoane se confrunta cu pete de chelie de dimensiuni mari. Acest tip de pierdere a parului afecteaza de obicei doar scalpul, insa uneori si barba sau sprancenele. In unele cazuri, apar pruritul (mancarimea) sau durere la nivelul pielii inainte ca parul sa cada.
  • Pierderea brusca a parului. Un soc fizic sau emotional poate determina caderea parului. Pot sa cada smocuri de par cand te piepteni sau cand iti speli parul sau chiar dupa ce il tragi usor. Acest tip de cadere a parului determina de obicei slabirea generala a parului si nu portiuni de chelie.
  • Caderea parului de pe corp. Unele afectiuni sau tratamente, precum chimioterapia din cancer, pot determina pierderea parului de pe intreg corpul. De obicei, parul creste la loc.
  • Portiuni de matreata care se raspandesc la nivelul scalpului. Acesta este un semn al unei eczema. Poate fi insotita de par care se rupe, roseata, inflamatie, si, uneori, grasime.

Cand sa mergi la medic

Mergi la medic daca te ingrijoreaza caderea parului si doresti sa urmezi un tratament. Spune-i medicului daca ai observat caderea brusca a parului sau caderea unor portiuni ori faptul ca pierzi mai mult par decat de obicei atunci cand te piepteni sau te speli pe cap. Pierderea brusca a parului poate indica prezenta unei afectiuni care necesita tratament.

Cauze

De obicei, pierdem in jur de 100 de fire de par zilnic. Insa acest lucru nu determina subtierea vizibila a parului de pe scalp deoarece parul creste la loc in acelasi timp. Caderea parului se produce cand acest ciclu de crestere a parului si de naparlire este intrerupt sau cand foliculii firelor de par sunt distrusi si inlocuiti de tesut cicatricial.

Pierderea parului este de obicei asociata cu unul sau cu mai multi factori:

  • Istoricul familial (ereditatea). Cea mai frecventa cauza a pierderii parului este o afectiune ereditara denumita alopecie (chelie sau calvitie) cu tipar masculin (sau chelie de tipar feminin, in cazul femeilor). Se produce de obicei gradual, odata cu inaintarea in varsta, si are un tipar previzibil – retragerea liniei parului si zone de chelie la barbati (si subtierea firului de par la femei).
  • Schimbari hormonale si afectiuni medicale. O serie de afectiuni pot sa determine pierderea permanenta sau temporara a parului, precum shimbarile hormonale din sarcina, nastere, menopauza sau problemele tiroidei. Afectiunile medicale pot fi: alopecia areata, care determina pierderea parului in anumite zone ale scalpului, infectii ale scalpului precum eczema si o tulburare denumita tricotilomania (dorinta patologica si obsesiva a unei persoane de a-si smulge parul).
  • Medicamente si suplimente. Pierderea parului poate fi un efect advers al anumitor medicamente, precum cele folosite pentru cancer, artrita, depresie, probleme cardiace, guta si hipertensiune arteriala.
  • Terapie cu radiatii (radioterapie) la nivelul capului. Parul poate sa nu mai creasca la loc la fel cum era.
  • Un eveniment foarte stresant. Multe persoane experimenteaza subtierea firului de par la cateva luni de la un soc fizic sau emotional. Acest tip de pierdere a parului este temporar.
  • Anumite tunsori si tratamente pentru par. Hairstylingul excesiv poate determina pierderea ireversibila a parului.

Factori de risc

Anumiti factori pot creste riscul de pierdere a parului. Acestia pot fi:

  • Istoricul familial de pierdere a parului
  • Varsta
  • Pierderea semnificativa in greutate
  • Anumite afectiuni, precum diabetul sau lupusul
  • Stresul

Preventie

Majoritatea cazurilor de chelie sunt determinate de cauze genetice. Acestea nu pot fi prevenite. Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa eviti cazurile de cadere a parului care pot fi prevenite:

  • Evita sa iti tragi parul in mod compulsiv
  • Trateaza-ti parul cu blandete atunci cand il piepteni sau cand il speli.
  • Evita tratamentele excesive pentru par.
  • Evita medicamentele si suplimentele care pot sa determine pierderea parului.
  • Protejeaza-ti parul de razele soarelui sau de alte surse de lumina cu ultraviolete.
  • Nu mai fuma. Unele studii arata o legatura intre fumat si chelia la barbati.
  • Daca trebuie sa urmezi tratament chimioterapeutic, intreaba medicul despre o casca de racire, care reduce pierderea parului in timpul chimioterapiei.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org