Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Autogrefa de mucoasa bucala pentru repararea complexa a unui hipospadias proximal, dupa 13 ani de cautari si interventii nereusite

Autogrefa de mucoasa bucala pentru repararea complexa a unui hipospadias proximal, dupa 13 ani de cautari si interventii nereusite

Cazurile complexe de hipospadias, cum sunt formele proximale, in care exista doar o ramasita de uretra sau in care aceasta este inexistenta, reprezinta o provocare pentru medicul chirurg urolog pediatru.

In plus, cu cat pacientul a suferit mai multe interventii chirurgicale esuate, cu atat este mai mare probabilitatea de aparitie a fibrozei si cicatricilor excesive.

In astfel de situatii, o solutie valida pentru a se putea reconstrui uretra este grefa de tesut. O optiune chirurgicala adecvata pentru refacerea uretrei este autogrefa de mucoasa bucala, obtinuta prin recoltarea de mucoasa din partea interna a buzei pacientului.

Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru, a efectuat la un adolescent de 13 ani cu hipospadias proximal cu cicatrici importante ca urmare a unor operatii anterioare o reinterventie complexa in doi timpi cu autogrefa de mucoasa bucala si reconstructie completa de uretra.

Hipospadias proximal cu multiple cicatrici - reinterventie complexa in doi timpi cu autogrefa de mucoasa bucala si reconstructie completa de uretra

Conform protocoalelor terapeutice, hipospadiasul proximal se repara chirurgical intr-un timp sau in doi timpi operatori incepand cu varsta de 5-6 luni (frecvent intre sase luni si doi ani).

In cazul lui Mircea, un adolescent de 13 ani, s-a decis de la inceput rezolvarea hipospadiasului in doi timpi operatori. Un motiv l-a reprezentat forma severa de hipospadias - hipospadias proximal. Acest tip de hipospadias se caracterizeaza printr-o placa uretrala este extrem de scurta (hipoplazica sau inexistenta), caz in care pentru reconstructia uretrei este nevoie de o grefa de tesut care se poate obtine din preput sau din interiorul gurii. Un alt motiv l-a reprezentat prezenta multiplelor cicatrici restante ca urmare a operatiilor anterioare.

Prima interventie a fost realizata in noiembrie 2015, a fost o procedura complexa ce a durat aproximativ patru ore si a constat in indepartarea tesutul cicatriceal, indreptarea penisului si recoltarea de mucoasa din partea interna a buzei pacientului care a fost folosita pentru tapetarea bazei noii uretre.

Al doilea timp operator se programeaza la o distanta de sase luni de la prima interventie, timp in care autogrefa se fixeaza bine si are ca scop principal refacerea uretrei (uretroplastie). In cadrul acestei operatii, penisul se imparte in toate partile sale componente, se reconstruiese uretra si glandul si se reface toata pielea de deasupra.

Cazul lui Mircea a fost unul particular, hipospadiasul proximal asociind si o stenoza de uretra posterioara care a fost depistata cu ocazia primei interventii cand s-a incercat montarea unei sonde uretrale. Interventia de refacere a stenozei se numeste uretrotomie si s-a realizat endoscopic inainte de reconstructia finala.

13 ani de cautari si interventii nereusite

Imediat dupa nastere, parintii lui Mircea si-au dat seama ca ceva nu este in regula cu baiatul lor. Au discutat cu medicul chirurg din localitatea unde locuiau si au aflat ca baiatul lor are hipospadias, cea mai frecventa malformatie congenitala a penisului la baiat. Timp de mai bine de patru ani parintii au continuat sa mearga la medic pentru a vedea ce se poate face. Problema era ca nimic nu se schimba. Mircea continua sa nu urineze normal.

Cand Mircea a implinit patru ani si jumate, medicul chirurg a hotarat sa-l opereze pentru a-i indrepta penisul. Interventia nu numai ca nu a rezolvat problema, ba chiar i-a lasat numeroase cicatrici.

In fiecare an am mers la medic in speranta ca dificultatea legata de urinat va fi rezolvata. Cand Mircea a implinit opt ani am ajuns in Bucuresti la un spital de stat unde medicii au rezolvat problema testiculelor, care nu erau la locul lor. Din pacate, baiatul a ramas cu un singur testicul, deoarece celalalt era necrozat” - si-a amintit cu emotie mama lui Mircea.

Mersul la medici a continuat, pentru ca in 2015, sa ni se spuna ca interventia pe care trebuiau sa i-o faca baiatului consta de fapt din patru operatii, ceea ce insemna foarte mult. Dupa ce ne-am intors acasa, o cunostinta mi l-a recomandat pe Dr. Dan Cristea de la Spitalul Baneasa, care ii operase baiatul acum doi ani. Am mers la o consultatie si am aflat ca problema se poate rezolva prin doua operatii”, ne-a spus mama.

Astfel, dupa 13 ani de cautari, Mircea va putea avea o viata normala.

Hipospadias proximal – o forma mult mai complexa de hipospadias

Hipospadias este o malformatie congenitala in care orificiul extern al uretrei, meatul uretral, prin care se elimina urina, nu se afla in varful penisului, asa cum ar fi normal. In schimb, acesta poate fi in orice loc de-a lungul penisului.

De cele mai multe ori, meatul se afla aproape de capatul penisului (gland), caz in care afectiunea se numeste hipospadias distal. Cand insa meatul se afla mai aproape de baza penisului, vorbim de hipospadias proximal, o forma mult mai severa. Exista, de asemenea, forme intermediare (cand meatul se afla la mijlocul axului penisului), precum si forme clinice extreme, in care meatul uretral se gasesete la nivelul regiunii perineale, in apropierea orificiului anal.

Potrivit literaturii de specialitate, peste 80% din baieti cu aceasta problema de sanatate au hipospadias distal, in timp ce 20% au hipospadias proximal.

Hipospadiasul proximal este o forma mult mai complexa si prezinta un risc mai mare de complicatii (intre 38% si 68% complicatii postoperatorii). Cu cat medicul chirurg urolog pediatru are mai multa experienta in hipospadias si o cazuistica mai mare, cu atat riscul complicatiilor scade. Se cunoaste faptul ca cele mai bune rezultate sunt obtinute de chirurgii care opereaza hipospadias frecvent.

Medicii chirurgi care opereaza hipospadias ar trebui sa aiba cel putin un caz pe saptamana, pentru ca operatia este dificila si este nevoie de experienta pentru a obtine rezultate optime”, explica Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru specializat in chirurgia hipospadiasului primar si a hipospadiasului multiplu operat.

Dr. Dan Cristea a operat numeroase cazuri de hipospadias, atat distal, cat si proximal.

Consultant: Dr. Dan Cristea, Medic Specialist Chirurg Pediatru