Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Angajat trecut de curand printr-o interventie chirurgicala dificila: cum il reintegrezi in viata de la birou?

Din start, un lucru este clar: reintegrarea in viata de la birou a unei persoane care a trecut printr-o interventie chirurgicala dificila poate fi o parte esentiala din recuperarea sa postoperatorie.

Orice persoana care s-a confruntat cu o interventie chirurgicala are nevoie de timp liber si concediu medical pentru a-si reveni dupa operatie. Insa prea mult timp poate impiedica revenirea la o viata cat de cat normala.

De fapt, daca petrec prea mult timp acasa, oamenii pot ajunge sa se izoleze si pot cadea cu usurinta in capcana depresiei. Revenirea la rutina normala de lucru, mai devreme si nu mai tarziu, poate ajuta la accentuarea recuperarii. Cat de repede se poate reveni la viata de birou dupa o interventie chirurgicala depinde de o serie de factori precum:

  • Parcursul de vindecare al persoanei;
  • Raspunsul sau la operatie;
  • Tipul de munca pe care o depune.

Persoanele care fac exclusiv munca de birou au avantajul de a se putea reintoarce la birou mult mai repede cat cele care depun munca fizica, doarece munca de birou nu este la fel de solicitanta.

Reintegrarea in viata de la birou dupa o interventie chirurgicala este un proces multidimensional care este influentat de factori psihosociali mai degraba decat de factori medicali. Printre acesti factori se numara nivelul de efort si cerintele de la locul de munca, autoeficacitatea, capacitatea perceputa de munca, anxietatea si depresia – care pot fi potentiali predictori ai reintegrarii in viata de la birou si care pot afecta starea de bine a persoanei.

Cei care se reintorc la locul de munca dupa o interventie chirurgicala dificila au nevoie sa isi reactiveze competentele legate de munca, pentru a se readapta atat cerintelor de la locul de munca cat si starii de sanatate din acel moment. Intoarcerea la birou in aceste conditii este asociata cu o mai buna functionare fizica si psihologica, pe cand prelungirea concediului medical este legata de o scadere a stimei de sine, mai putina autoeficacitate si o credinta mai slaba a persoanei cu privire la capacitatea de a-si reveni dupa operatie si a-si relua activitatea la locul de munca. Mai mult decat atat, munca este o componenta importanta a calitatii vietii, care imbunatateste sanatatea mintala si fizica si ofera sprijin social si resurse financiare.

Cum reintegrezi in viata de la birou un angajat trecut printr-o interventie chirurgicala?

Una dintre cele mai populare interventii adoptate de multe locuri de munca atunci cand vine vorba despre reintegrarea in viata de la birou a unui angajat trecut printr-o interventie chirurgicala dificila este compusa din programe de revenire treptata la munca, in combinatie cu reabilitarea psihologica. In ceea ce priveste reabilitarea psihologica, aceasta se concentreaza pe consiliere psihologica si terapie cognitiv-comportamentala in vederea consolidarii increderii in sine a angajatului. Intelegerea procesului de reintegrare in viata de la birou nu se mai limiteaza la un model determinat din punct de vedere medical, ci se bazeaza pe intelegerea profunda a factorilor individuali de la locul de munca si a factorilor individuali ai angajatului. Un astfel de program de reintegrare in viata de la birou trebuie sa aiba ca principal scop satisfacerea si sprijinirea angajatului pentru a se putea recupera mai rapid si pentru a fi pe deplin capabil de munca.

Interventiile la nivel individual se concentreaza pe factorii de protectie care il pot ajuta pe angajat in reducerea simptomelor psihice rezultate in urma interventiei chirurgicale, simptome de tipul anxietatii si depresiei. In acest sens, se merge foarte mult pe incurajarea comportamentelor pozitive de sanatate, cum ar fi adoptarea unui comportament alimentar sanatos, exercitiile fizice, reducerea stresului perceput, dezvoltarea abilitatilor de adaptare si de rezolvare a problemelor, imbunatatirea stimei de sine si a autoeficacitatii. Toate acestea pot ajuta angajatul sa isi dezvolte o rezilienta mai buna pentru a face fata adversitatii legate atat de factorii de stres de la locul de munca cat si de boli, obtinandu-se astfel o mai buna adaptare la locul de munca, o evaluare concreta a performantei, imbunatatirea atentiei si a echilibrului dintre viata profesionala si privata, utilizarea pe deplin a abilitatilor si capacitatilor de lucru.

In plus fata de aceste strategii se pot adauga: o mai buna comunicare intre angajat si colegii sai prin intalniri de ochipa, un program de educatie/training a angajatilor in vederea recunoasterii simptomelor de depresie si anxietate si intelegerea efectelor acestora asupra bunastarii generale a angajatului trecut printr-o interventie chirurgicala, dar si cresterea sprijinului celor aflati in posturile de conducere, in vederea reducerii rezultatelor precare ce tin de sanatatea mintala. Toate acestea pot ajuta, de asemenea, la reducerea stigmatizarii celor aflati in recuperare si care se reintorc la locul de munca dupa ce au suferit o interventie chirurgicala dificila.

 

Articol scris de Liliana Ispas, psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentala.
Pentru programari, completeaza acest formular si vei fi contactat.