Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Am o tumora de colon. Pot fi operat laparoscopic?

Abordul pe cale laparoscopica a tumorilor colo-rectale- Dr Bogdan Barta

Raspunsul este unul pozitiv.

Desi abordul unei tumori colo-rectale este unul multidisciplinar, iar in cadrul Spitalului Euroclinic deciziile terapeutice sunt luate in cadrul unui Tumor Board (sedinta oncologica bilunara), extirparea chirurgicala a tumorii ramane un element central.

Chirurgia cancerului colo-rectal a cunoscut modificari majore in ultimii 15 ani astfel incat, astazi, propunem, in cadrul spitalului nostru, un abord al tumorilor pe cale laparoscopica, ce permite atat vindecarea pacientului dar si respectarea, in acest fel, cat mai mult, a integritatii corporale.

Din punct de vedere tehnic disectia tumorilor pe cale laparoscopica se realizeaza prin cateva incizii de mici dimensiuni (5-10 mm) iar scoatera piesei/ tumorii se efectueza printr-o incizie minima, in general suprapubiana (aprox 5 cm).

Agresiunea minima a peretelui abdominal (lipsa unei incizii majore), disectia tumorii fara manipularea agresiva a organelor ca si apelarea la princiile moderne de Fast Track/ ERAS- Enhanced Recovery after Surgery (ansamblu particular de masuri: nepregatirea mecanica a colonului, evitarea sau suprimarea rapida a sondelor nazo- gastrice, urinare, a tuburilor de dren, apelarea la analgezia peridurala, realimentare precoce si spitalizare de scurta durata) au adus o multitudine de avantaje pacientilor operati laparoscopic:

 1. Recuperare rapida postoperatorie: reluarea tranzitului intestinal rapid, toleranta digestiva rapid reluata, durere postoperatorie ce impune analgezie redusa
 2. Asocierea principiilor de fast track permite o scadere a spitalizarii cu pana la 50 % fata de rezectiile clasice, pacientul externandu-se a 3/4 -a zi postoperator
 3. Sangerare intraoperatorie redusa
 4. Rezultat cosmetic apreciat de pacienti
 5. Evolutie oncologica similara rezectiilor clasice
 6. Permite initierea unui tratament oncologic (citostatic, radioterapic) la scurt timp postoperator
 7. Mortalitate si morbiditate mai redusa la varstnici
 8. Rezultate la distanta favorabile: aderente postoperatorii reduse; numar redus de eventratii postoperatorii; reducerea disfunctiilor sexuale/ urinare.

Abordul laparoscopic pe care il propunem in cadrul Spitalului Euroclinic Regina Maria vizeaza ca patologie colo-rectala:

 1. Polipii colonici cu displazie sau degenerescenta maligna ce nu pot fi rezecati pe cale endoscopica, prin  efectuarea unor rezectii segmentare sau a unor rezectii cuneiforme colonice ghidate endoscopic.
 2. Cancerul colo-rectal confirmat/ biopsiat endoscopic:
 • Tumorile colo-rectale- rezectii cu viza radicala – in formele diagnosticate precoce
 • Tumorile diagnosticate in forme aavnsate- viza paleativa prin: rezectii paleative, colostomii supratumorale; derivatii ileo-colice sau colo-colice, cecostomii etc
 • Realizarea unui anus iliac stang in cancerul rectal stenozant ce permite efectuarea unei radioterapii inaintea timpului de rezectie recto-colonica
 • Asocierea rezectiilor metastazelor hepatice in acelasi timp de excizie colo-rectala

Premizele, in viitor, sunt pentru utilizarea la maxim al acestui tip de abord chirurgical, laparoscopia putand deveni prima optiune chiar si in formele dificil de abordat astazi:

 1. Ocluziile intestinale joase- daca in primul timp se tenteaza suprimarea ocluziei prin montarea unui stent expandabil la nivelul tumorii, in timpul 2, se poate efectua rezectia laparoscopica a tumorii si anastomoza per primam, evitandu-se efectuarea din prim moment a unei colostome;
 2. Excizia transanala a tumorilor rectale joase si a mezorectului prin asistarea laparoscopica;
 3. Abordul robotic – foarte apreciat de cei ce-l utilizeaza, ramane sa se dovedeasca, in viitor, prin studii randomizate, avantajul si raportul cost-beneficiu;
 4. O colaborare mai frecventa, intre laparoscopist si endoscopist- tehnica rendez-vous putand aduce un important beneficiu in rezectiile limitate ale colonului, pentru tumori incipiente.