Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Află tot ce trebuie să știi despre histerosonografie (HYCOSY)

Articol de Dr. Lucia Luchian (Costoiu) Medic specialist Obstetrica - ginecologie
Trompele uterine au rol esențial în reproducerea naturală. Acestea captează ovocitul, la nivelul lor spermatozoizii fecundează ovocitul și ulterior embrionul format este transportat cu ajutorul cililor la nivelul cavității uterine pentru implantare.

O statistică mai puțin cunoscută arată faptul că aproximativ 15% dintre cauzele de infertilitate feminină sunt reprezentate de patologia tubară, adică lipsa permeabilității trompelor, cauzată în special de infecțiile genitale netratate la timp (de exemplu cele cauzate de bacteria Chlamydia Trachomatis), sindromul aderențial pelvin post intervenții chirurgicale sau endometrioză.

De obicei, trompele nu se pot vizualiza ecografic (se poate vizualiza doar patologia denumită hidrosalpinx), de aceea sunt necesare investigații suplimentare. Printre acestea amintim: HSG (histerosalpingografia), HYCOSY (histerosonografie cu subtanță de contrast) sau laparoscopia cu testare a permeabilității tubare. Aceasta din urmă presupune o intervenție chirurgicală, care necesită internare și anestezie cu intubație oro-traheală.

Ce înseamnă HYCOSY și care sunt avantajele sale? 

HYCOSY este o investigație realizată cu scopul testării permeabilității tubare, iar avantajele sale sunt următoarele:

  •  Se efectuează în cabinetul medical;
  •  Rezultatul se obține în timp real și are o acuratețe de aproximativ 94%;
  •  Pacienta nu se expune la radiații X, așa cum se întâmplă în cazul HSG;
  •  Se poate efectua pacientelor cu alergie la iod întrucât substanța de contrast folosită nu conține alergeni.
     

Ce trebuie să știi legat de efectuarea investigației pentru testarea permeabilității tubare

Pentru efectuarea investigației este nevoie de un examen Papanicolau, culturi din col pentru Chlamydia și Mycoplasma/Ureaplasma. Acestea trebuie să fie negative, cu cel mult 6 luni înainte de investigație. Dacă la analize sunt prezente infecții, acestea se tratează și ulterior se efectuează investigația.

Se recomandă realizarea histerosonografiei în prima parte a ciclului menstrual, până în perioada ovulației, însă cât mai aproape de presupusa perioadă fertilă, deoarece în acest mod se poate evidenția ecografic dacă pacienta prezintă ovulație sau nu, dacă endometrul este corespunzător sau există sinechii, fibroame, polipi uterini. 

Se efectuează, de asemenea, o reconstrucție 3D a cavității uterine pentru a determina dacă aceasta are formă normală sau sunt malformații uterine de tipul uter dismorfic, sept uterin, uter bicorn etc. Dacă pacienta folosește o metodă contraceptivă, HYCOSY se poate efectua în orice perioadă a ciclului menstrual.

Durata este în medie de 15-20 minute, iar durerile care intervin sunt de tipul crampelor menstruale. Ele apar la injectarea substanței de contrast și dispar o dată cu finalizarea procedurii. 

După procedură, pacienta poate avea activități normale, inclusiv contact sexual, fiind astfel raportate sarcini obținute spontan după procedură, cu precădere în primele două luni post HYCOSY.

 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.