Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 februarie, Ziua Mondiala de lupta impotriva epilepsiei

10 februarie, Ziua Mondiala de lupta impotriva epilepsiei

Ziua Internationala a Epilepsie este un eveniment special care promoveaza anual constientizarea epilepsiei in peste 120 de tari ale lumii. In fiecare an, in a doua zi de luni din februarie, oamenii se aduna sa sarbatoreasca si sa scoata la lumina problemele cu care se confrunta persoanele diagnosticate cu epilepsie, dar si familiile si ingrijitorii acestora.

Aceasta Zi Mondiala reprezinta o initiativa comuna intre International Bureau for Epilepsy (IBE) si International League Against Epilepsy (ILAE), cu scopul de a furniza o platforma pentru persoanele care sufera de epilepsie pentru ca acestea sa isi impartaseasca experientele si povestile avand parte de o audienta globala. In aceasta zi, orice persoana poate sustine legislatia potrivita care garanteaza drepturile omului pentru persoanele cu epilepsie si sa incurajeze persoanele cu epilepsie sa isi traiasca viata la potentialul maxim.

Aceasta este o zi in care fiecare dintre noi, indiferent unde traim si indiferent cat de mic este grupul pe care reusim sa il adunam – este o zi in care aniversam Ziua Mondiala de lupta impotriva epilepsiei.

O problema controversata inca

In ciuda faptului ca epilepsia este una dintre cele mai vechi afectiuni, teama publica si neintelegerea cu privire la epilepsie inca persista, determinand multe persoane sa fie reticente in a vorbi despre aceasta. In cazul multor persoane care traiesc cu epilepsie, prejudecatile si discriminarea pot fi mai dificil de depasit decat convulsiile in sine. Ziua Internationala a Epilepsiei isi propune sa creasca nivelul de constientizare si de educare in randul publicului general asupra statisticilor reale legate de epilepsie si asupra nevoii urgente pentru imbunatatirea tratamentului, ingrijirea mai buna si investitiile mai consistente in cercetarea asupra bolii.

Ce este epilepsia?

Epilepsia este o boala cronica a creierului care afecteaza aproximativ 65 de milioane de oameni in intreaga lume, conform cercetatorilor. Boala se manifesta prin convulsii recurente, episoade scurte de miscare involuntara ce pot implica o parte a corpului (epilepsie partiala) sau intregul corp (epilepsie generalizata), uneori fiind insotite de pierderea cunostintei si a controlului functiilor intestinului gros sau ale vezicii urinare. Epilepsia apare ca urmare a unei activitati anormale in creier, care determina convulsii comportament sau senzatii neobisnuite. Convulsiile pot afecta diverse procese coordonate de acesta. Principalele simptome ale epilepsiei includ:

  • o stare de confuzie
  • miscari necontrolabile ale mainilor si picioarelor
  • pierderea cunostintei sau o stare de alienare fata de mediul inconjurator
  • senzatie de frica sau anxietate.

In general, persoanele afectate de epilepsie tind sa aiba aceleasi simptome de la o criza la alta.

Statistici

  • 65 de milioane de persoane la nivel global sufera de epilepsie
  • 4-10 persoane din 1000 la nivel traiesc cu convulsii
  • O treime din persoanele cu epilepsie traiesc cu convulsii incontrolabile deoarece nici un tratament disponibil nu functioneaza in cazul lor
  • Pentru 6 din 10 persoane cu epilepsie cauza este necunoscuta
  • 4 din 10 persoane din lumea industrializata nu primesc tratamentul potrivit
  • 8 din 10 persoane din tarile in curs de dezvoltare nu primesc tratamentul potrivit

Surse de informatie:

awarenessdays.com

epilepsy.com

Afla mai multe despre:

Epilepsia

Epilepsia in sarcina: ce ar trebui sa stii