Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Boala inflamatorie pelvina (BIP)

Boala inflamatorie pelvina (BIP)

Boala inflamatorie pelvina (BIP) este o infectie a tractului genital superior la femei, care afecteaza uterul, trompele uterine si ovarele. Majoritatea femeilor afectate sunt active sexual si au varste intre 15-24 de ani.

Simptome

BIP nu determina intotdeauna simptome evidente. Majoritatea femeilor au simptome moderate. Acestea pot fi:

  • Durere pelvina sau la nivelul abdomenului inferior
  • Disconfort sau durere in timpul contactului sexual simtita in profunzimea pelvisului
  • Durere la urinare
  • Sangerare intre menstre sau dupa contact sexual
  • Menstre abundente
  • Menstre dureroase
  • Scurgeri vaginale neobisnuite, in special daca sunt galbene sau verzui

Exista cazuri de femei care se imbolnavesc grav si manifesta urmatoarele simptome:

  • Durere severa in abdomenul inferior
  • Febra mare
  • Greata si varsaturi

Cand sa mergi la medic

Este important sa iti faci programare la medicul de familie sau la medicul ginecolog daca experimentezi oricare dintre simptomele de mai sus. Insa, daca ai durere severa, ar trebui sa mergi imediat. Amanarea tratamentului pentru BIP sau episoadele repetate de BIP iti pot creste riscul de complicatii severe si pe termen lung.

Cauze

Majoritatea cazurilor de BIP sunt determinate de o infectie bacteriana raspandita de la vagin sau colul uterin catre organele reproducatoare situate mai sus. Multe bacterii diferite pot provoca BIP, de aceea poate fi dificil pentru medic sa stabileasca care dintre bacterii este responsabila; astfel, este prescrisa o combinatie de antibiotice pentru a trata mai multe bacterii. In circa 1 din 4 cazuri, BIP este cauzata de o infectie cu transmitere sexuala (ITS), precum chlamydia sau gonoree. Daca nu sunt tratate, exista riscul ca bacteria sa ajunga in aparatul genital superior; se estimeaza ca 1 din 10 femei cu chlamydia netratata dezvolta BIP in decurs de 1 an. Un alt tip de ITS, denumita mycoplasma genitalium este considerata responsabila pentru tot mai multe cazuri de BIP. Exista insa numeroase cazuri in care cauza infectiei care a determinat BIP ramane necunoscuta.

De exemplu, uneori, BIP este determinata de o bacterie care traieste in mod normal in vagin. Desi aceasta bacterie sau aceste bacterii pot fi inofensive pentru vagin, pot determina infectie in alte parti ale corpului. Acest lucru este mai probabil sa se intample daca:

  • Ai mai avut BIP
  • Uterul a fost afectat in urma nasterii sau a unui avort
  • Ai un dispozitiv intrauterin

Zonele care se pot infecta

Daca infectia se raspandeste mai sus de vagin si col uterin, poate determina inflamatia:

  • Mucoasei uterine (endometru)
  • Trompelor uterine
  • Tesutului care inconjoara uterul
  • Ovarelor
  • Mucoasa abdominala (peritoneu)

Saculetii cu fluid infectat denumite abcese se pot dezvolta, de asemenea, la nivelul ovarelor si trompelor uterine.

Cine are risc crescut

Orice femeie poate face BIP, insa este mai probabil sa ai boala daca:

  • Ai mai multi parteneri sexuali
  • Ai un nou partener sexual
  • Ai un istoric de ITS
  • Ai avut BIP in trecut
  • Ai sub 25 de ani
  • Ti-ai inceput viata sexuala la o varsta frageda

Diagnostic

Diagnosticul este stabilit in baza simptomelor si a aspectelor observate la examinarea interna. Sunt recoltate mostre de secretie de la nivelul vaginului si al colului uterin, insa mostrele care au rezultat negativ nu exclud BIP.

Ca prim pas, medicul te intreaba in legatura cu istoricul medical si sexual. Urmatorul pas este examenul pelvin prin care observa orice semn de durere sau scurgere vaginala anormala. In timpul acestui examen, poti experimenta disconfort, mai ales daca ai BIP.

Mostrele sunt de obicei recoltate de la nivelul vaginului si colului uterin, dupa care sunt trimise la laborator pentru a depista semnele unei infectii bacteriene si pentru identificarea bacteriei responsabile. Un test pozitiv pentru chlamydia, gonoree sau mycoplasma genitalium sustine diagnosticul de BIP. Majoritatea femeilor au rezultat negativ, insa acest lucru nu exclude diagnosticul de BIP.

Intrucat BIP poate fi dificil de diagnosticat, pot fi solicitate alte investigatii pentru a observa semnele infectiei si inflamatiei sau pentru a depista cauzele posibile ale simptomelor pe care le ai.

Aceste investigatii pot fi:

  • Analiza de sange sau proba de urina
  • Test de sarcina
  • Ecografie trasvaginala

In unele cazuri, poate fi folosita laparoscopia pentru a diagnostica BIP. Laparoscopia este o interventie minora care presupune efectuarea a 2 incizii (taieturi) minore la nivelul abdomenului. O camera subtire este introdusa astfel incat medicul poate observa organele interne si, daca este necesar, recolteaza mostre de tesut. Este efectuata doar in cazuri severe, cand ar putea fi alte cauze posibile ale simptomelor (de exemplu, apendicita).

Spitalizarea

Poti fi internata de urgenta daca:

  • Esti insarcinata (in special daca exista posibilitatea sa ai o sarcina ectopica)
  • Simptomele sunt severe (precum greata, varsaturile si febra mare)
  • Ai semne de peritonita
  • Este suspectat un abces
  • Nu poti lua antibiotice orale si este necesara administrarea intravenoasa a acestora
  • Ai nevoie de interventie chirurgicala de urgenta, ca in apendicita

Tratamentul

Daca este diagnosticata in stadiu timpuriu, boala inflamatorie pelvina (BIP) poate fi tratata usor si eficient cu antibiotice.

Antibiotice

Tratamentul cu antibiotice trebuie inceput rapid, inainte sa fie gata rezultatele probelor recoltate.

BIP este de obicei determinata de o varietate de bacterii diferite, chiar si in cazurile in care chlamydia, gonoreea sau mycoplasma genitalium sunt identificate. Ceea ce inseamna ca ti se va prescrie un amestec de antibiotice pentru a acoperi aceste infectii posibile.

Inainte de a incepe tratamentul cu antibiotic, comunica medicului daca crezi ca ai putea fi insarcinata, deoarece unele antibiotice ar trebui evitate pe perioada sarcinii.

De obicei, este necesar sa iei tablete de antibiotic timp de 14 zile; uneori, la inceputul tratamentului, este necesara administrarea unei injectii cu antibiotic intr-o singura doza.

Este foarte important sa inchei intregul ciclu de antibiotice, chiar daca te simti mai bine, pentru a te asigura ca infectia a fost vindecata complet.

In cazurile severe de BIP, va fi necesara spitalizarea pentru administrarea intravenoasa a antibioticelor.

Daca resimti durere la nivelul pelvisului sau abdomenului, poti lua analgezice precum acetaminofen sau ibuprofen pe perioada tratamentului cu antibiotice.

Dupa tratament

In unele cazuri, poti fi sfatuita sa iti faci o programare la 3 zile de la inceputul tratamentului pentru ca medicul sa verifice daca antibioticele functioneaza.

Daca antibioticele par sa functioneze, vei face o noua programare pentru incheierea tratamentului, pentru a verifica daca tratamentul a fost eficient. Daca simptomele nu au inceput sa se imbunatateasca in trei zile, poti fi sfatuita sa mergi la spital pentru investigatii si tratament.

Daca ai montat un dispozitiv intrauterin, poti fi sfatuita sa iti fie scos daca simptomele nu s-au imbunatatit in decurs de cateva zile, deoarece acesta ar putea fi cauza infectiei.

Tratamentul pentru partenerii sexuali

Orice partener sexual pe care l-ai avut cu 6 luni inainte de debutul simptomelor ar trebui testat si tratat pentru a opri declansarea sau raspandirea infectiei catre altii, chiar daca nu a fost identificata o cauza specifica. BIP se poate produce si in cazul relatiilor pe termen lung cand unul dintre parteneri are un alt/o alta partener/a sexual/a. Este mai probabil sa revina daca ambii parteneri nu sunt tratati simultan. Ar trebui sa evitati contactul sexual pana cand ambii ati terminat tratamentul.

Daca nu ai avut un partener sexual in ultimele 6 luni, cel mai recent partener ar trebui testat si tratat.

Complicatii

BIP poate uneori sa determine probleme severe pe termen lung, mai ales daca afectiunea nu a fost tratata rapid cu antibiotice. Insa, majoritatea femeilor cu BIP care urmeaza intreg tratamentul cu antibiotice nu au probleme cronice.

  • Episoade repetate de BIP. Unele femei experimenteaza episoade repetate de BIP, caz in care este denumita boala inflamatorie pelvina recurenta. Afectiunea poate reveni daca infectia initiala nu este complet vindecata. Se poate intampla din cauza ca ciclul de tratament cu antibiotice nu a fost complet sau din cauza ca partenerul sexual nu a fost testat si tratat. Daca un episod de BIP afecteaza uterul sau trompele uterine, devine mai usor pentru bacterii sa infecteze aceste zone ulterior, ceea ce face mai plauzibila dezvoltarea repetata a afectiunii. Episoade repetate de BIP sunt asociate cu risc crescut de infertilitate.
  • Abcese. BIP poate determina uneori acumulari de fluid infectat denumite abcese, cel mai frecvent la nivelul trompelor uterine si al ovarelor. Abcesele pot fi tratate cu antibiotice, insa uneori interventia chirurgicala laparoscopica poate fi necesara pentru a drena fluidul. Fluidul poate fi uneori drenat prin folosirea unui ac ghidat la locul respectiv cu ajutorul ecografului.
  • Durere pelvina cronica. Unele femei cu BIP dezvolta durere pelvina cronica la nivelul pelvisului si abdomenului inferior, cu care este dificil de trait. Astfel, durerea poate determina probleme ulterioare precum depresia sau insomnia. Daca ai durere pelvina cronica, ti se pot da analgezice pentru a controla simptomele. De asemenea, pot fi efectuate investigatii pentru a stabili cauza.
  • Sarcina ectopica (extrauterina). Sarcina ectopica se produce cand ovulul fecundat se implanteaza in afara uterului, de obicei la nivelul trompelor uterine. Daca BIP infecteaza trompele uterine, poate cicatriza mucoasa acestora, ceea ce face dificila trecerea ovulului. Daca ovulul fertilizat ramane blocat si incepe sa creasca la nivelul trompei uterine, poate determina ruperea trompei, ceea ce poate duce uneori la hemoragie interna severa, care ameninta viata. Daca ai fost diagnosticata cu sarcina ectopica, ti se poate recomanda tratament medicamentos pentru a opri ovulul din evolutie sau interventie chirurgicala pentru a fi indepartat.
  • Infertilitate. La fel cum creste riscul sa ai o sarcina ectopica, cicatrizarea sau abcesele de la nivelul trompelor uterine pot face dificila mentinerea unei sarcini daca ovulele nu trec cu usurinta in uter. Se estimeaza ca 1 din 10 femei cu BIP devine infertila ca urmare a acestei afectiuni, cel mai mare risc avandu-l cele care au amanat tratamentul sau care au avut episoade repetate de BIP. Trompele uterine blocate sau deteriorate pot fi tratate uneori prin interventie chirurgicala. Daca acest lucru nu este posibil si iti doresti sa ai copii, poti lua in considerare o tehnica de reproducere asistata precum FIV (fertilizare in-vitro). FIV implica indepartarea pe cale chirurgicala a ovulelor si fecundarea lor cu sperma in laborator, inainte ca ovulele fecundate sa fie plantate in uterul femeii. Aceasta tehnica te poate ajuta sa ramai insarcinata daca nu poti avea copii pe cale naturala. Insa rata de success este adeseori scazuta, in functie de varsta si de alti factori.

Preventie

Poti sa reduci riscul de BIP folosind intotdeauna prezervativul cand ai un partener sexual nou. Chlamydia este foarte frecventa la barbatii tineri si majoritatea nu au simptome. Daca te ingrijoreaza ca ai putea avea o ITS, programeaza-te la medicul ginecolog.

Surse de informatie:

www.nhs.uk