Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 factori de stres frecventi - solutii practice

10 factori de stres frecventi - solutii practice

Uneori, doar gandul de a incepe un program de control al stresului poate fi stresant. Decat sa ramai in starea initiala, incepe la scara mica si bucura-te de succesele tale. Ofera-ti o saptamana in care sa te concentrezi pe solutii practice care te-ar putea ajuta sa faci fata unui obstacol sau a unei surse de stres  din viata ta. Alege o problema descrisa aici si vezi daca aceste sugestii functioneaza in cazul tau.

Esti frecvent in intarziere?

Aplica principiile de gestiune a timpului. Ia in considerare prioritatile tale (asigura-te ca incluzi timp si pentru tine), apoi deleaga sau elimina sarcinile care nu sunt necesare. Cartografiaza-ti ziua, segment cu segment, pastrand timp pentru diferite sarcini, precum raspunsurile la e-mail-uri, efectuarea rapoartelor sau raspunsul la apelurile primite. Daca esti atras de online, indeparteaza factorii care te distrag - fara mesaje scrise, facebook, e-mail-uri sau jocuri – atat timp cat te concentrezi asupra sarcinilor. Daca esti prea optimist cu privire la timpul de deplasare, ia-ti in mod constant 15 minute sau mai mult in plus pentru a ajunge la destinatie. Daca intarzierea provine din faptul ca amani, gandeste-te la problema care provoaca acest lucru. Esti nelinistit cu privire la ce o sa se intample dupa ce ajungi la serviciu sau la un eveniment social, de exemplu? Sau poate incerci sa inghesui prea multe sarcini in prea putin timp. Inregistrarea timpului necesar pentru diverse sarcini te poate ajuta sa devii mai realist.

Esti adesea furios si iritat?

Ia in considerare ponderea distorsiunilor cognitive. Amplifici importanta unei probleme, tragi concluzii mult prea repede sau aplici rationalizarea emotionala? Fa-ti timp pentru a te opri, a respira, a reflecta si a alege.

Esti nesigur de capacitatea ta de a face ceva?

Nu incerca sa faci totul singur. Daca este o problema legata de serviciu, vorbeste cu un coleg sau un sef care te sustine. Intreaba un prieten care stie, verifica surse online de incredere sau suna la o organizatie care iti poate furniza informatiile de care ai nevoie. Noteaza alte moduri in care poti obtine raspunsurile sau aptitudinile de care ai nevoie. Apeleaza la CD-uri, carti sau cursuri, de exemplu, daca ai nevoie de putina indrumare. Acest lucru functioneaza la fel de bine si cand inveti tehnici pentru relaxare.

Suprasolicitat?

Elibereaza-te de cel putin o sarcina domestica care iti consuma timpul. Angajeaza un serviciu de curatenie la domiciliu, fa cumparaturile online, convoaca o intalnire de familie pentru a conveni cine poate prelua anumite activitati sau angajeaza adolescenti – copiii tai sau persoane locale pentru activitati in casa sau curte.  Ia in considerare ceea ce este cu adevarat esential si important pentru tine si ce poate fi lasat deoparte pentru moment.

Nu ai suficient timp pentru reducerea stresului?

Incearca mini-relaxarile. Incetineste ritmul pentru a acorda atentie fiecarui aspect senzorial al unei singure sarcini sau placeri. Sau ia-ti angajamentul ca pentru o saptamana sa te trezesti putin mai devreme sau sa iti eliberezi programul suficient pentru a avea timpul de a te relaxa in fiecare zi.

Te simti foarte tensionat?

Incearca masajul, o baie fierbinte, mini-relaxarea, o scanare a corpului sau o plimbare constienta. Practic orice exercitiu - o plimbare in pas alert, o alergare rapida, un sprint pe scari, va fi de ajutor. Atunci cand sunt realizate in mod regulat, exercitiile tin la distanta tensiunea, intocmai precum tehnicile pentru relaxare.

Te simti frecvent pesimist?

Reaminteste-ti de valoarea optimismului invatat: o viata mai bucuroasa si, foarte posibil, o sanatate mai buna. Practica anularea distorsiunilor cognitive. Uita-te la comedii si citeste carti amuzante. Creaza o lista mentala de motive pe care le ai pentru a te simti recunoscator. Daca lista pare prea scurta, ia in considerare imbogatirea retelei tale sociale si adaugarea unor activitati creative, productive si de timp liber in viata ta.

Esti suparat din cauza conflictelor cu altii?

Exprima-ti nevoile sau nelinistea in mod direct, evitand comentariile de genul „Tu intotdeauna” sau „Tu niciodata”. Spune „Ma simt _____ atunci cand tu______”, „As aprecia cu adevarat daca ai putea _____”, "Am nevoie de ajutor pentru a stabili prioritatile. Ce trebuie sa fie facut mai intai si ce ar trebui sa las pentru mai tarziu?” In cazul in care conflictele sunt o sursa semnificativa de neliniste pentru tine, ia in considerare participarea la cursuri despre asertivitate.  

Obosit sau epuizat?

Ai grija de tine insuti. Rezerva-ti timp pentru a pracatica tehnicile de relaxare sau cel putin pentru a-ti permite mini-relaxarile. Ai grija atat de corpul tau mancand alimente sanatoase, precum si de sufletul tau, avand conexiuni cu altii. Gandeste-te la activitati creative, productive si de timp liber. Ia in considerare prioritatile tale in viata: merita sa te simti asa sau iti este deschisa o alta cale? Daca vrei ajutor, gandeste-te ce fel de ajutor ar fi mai potrivit. Vrei ca o anumita sarcina de la munca sa iti fie luata?  Vrei sa o realizezi la o data ulterioara? Vrei ca o persoana cu o experienta anume sa te sprijine?

Te simti singur?

Ia legatura cu altii. Chiar si conexiunile scurte – o conversate scurta la coada de la bacanie, o discutie despre ceea ce se intampla la nivel local cu un vecin, o intrebare pentru un coleg – pot ajuta la topirea ghetii din tine. De asemenea, te pot face mai indraznet pentru a cauta noi oportunitati de a crea legaturi. Practica actiuni de voluntariat. Participa la evenimente religioase sau comunitare. Propune-i unei cunostinte sa luati impreuna cafeaua. Suna un prieten sau o ruda de care iti este dor. Participa la un curs interesant.

Daca suferi de fobie sociala, depresie sau ai stima de sine scazuta si acestea iti atenueaza dorinta de a intra in contract cu altii, cauta ajutor. Lumea este un loc mai bun si mai minunat atunci cand impartasesti placerile si poverile ei.