Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vizitele medicale recomandate in primul an de viata al copilului

Articol de Dr. Nicoleta Roxana Maxim Medic specialist Pediatrie
Vizitele medicale recomandate in primul an de viata al copilului

Primul an din viata copilului este poate unul dintre cei mai importanti ani, in aceasta perioada copilul urmand sa se adapteze la noul sau mediu de viata. De asemenea, in acest interval de timp are loc acomodarea dintre parinti si copil si se administreaza cele mai multe vaccinuri, importante pentru imunitatea si sanatatea ulterioara a copilului. Din acest motiv, dar si din multe altele, medicul pediatru trebuie sa fie aproape de familie si sa aiba o comunicare cat mai buna cu aceasta.

In acest prim an din viata copilului, vizitele la medicul pediatru vor urmari in primul rand cresterea armonioasa a sugarului, respectiv cresterea in greutate, inaltime si a perimetrului cranian. De preferat este ca aceste vizite sa se efectueze lunar, pentru a urmari elementele specificate mai sus, dar si aparitia unor modificari la nivelul pielii, ochilor, articulatiilor, achizitiilor pe care ar trebui sa le faca sugarul, precum si depistarea din timp a anumitor boli acute sau cronice.

Daca nu se reuseste realizarea acestor vizite lunar, iata care ar trebui sa fie vizitele oarecum obligatorii la medicul pediatru in primul an de viata al bebelusului.

Prima vizita - la 2 saptamani de viata

La  aceasta vizita, care poate avea loc la medicul pediatru sau neonatolog, se vor urmari: greutatea acumulata pana la acel moment (daca a recuperat scaderea in greutate din maternitate, stiindu-se ca dupa nastere, in primele zile, are loc o scadere fiziologica in greutate, scadere care poate merge pana la 10 -15% din greutatea nou-nascutului si care se recupereaza in primele 7-10 zile de la nastere), cresterea in lungime si cea a perimetrului cranian.

In ceea ce priveste corpul, se vor cauta eventualele semne din nastere, zone slabe ale peretelui abdominal, se vor verifica urechile, cavitatea bucala, ochii, modul in care s-a vindecat buricul (in cazul in care s-a vindecat si nu a aparut vreo infectie), se vor controla articulatiile si in special articulatia soldului bilateral pentru a depista din timp semnele unei displazii de sold, se vor controla organele genitale externe pentru a depista anumite modificari sau malformatii congenitale, se vor observa membrele inferioare pentru a depista diferitele vicii de pozitie sau malformatii si a indica corectarea lor.

La aceasta vizita se va recomanda vitamina D pentru profilaxia rahitismului, vitamina ce se va administra pana la varsta de 2 ani.

Tot in cadrul acestei prime vizite, se va discuta despre cantitatea de lapte pe care nou-nascutul trebuie sa o manance, programul meselor si programul de somn, despre frecventa si aspectul scaunelor, despre igiena zilnica si despre vaccinurile obligatorii si optionale pe care copilul le poate face in primul an de viata.

A doua vizita - la o luna

In cadrul acestei vizite se va verifica daca bebelusul s-a dezvoltat in mod armonios si cum s-a adaptat la noul mediu de viata. Vor fi masurate greutatea, talia, perimetrul cranian si fontanela anterioara. De asemenea se va recomanda efectuarea ecografiei de sold ca si investigatie screening, ecografie care se recomanda a fi facuta intre 4 si 6 saptamani de viata si care va depista din timp eventuala displazie de sold.

Se va discuta despre regurgitatii sau varsaturi, modificari la nivelul pielii, iritatii, dermatite atopice, despre existenta colicilor si metodele de calmare.

A treia vizita - la 2 luni

In cadrul acestei vizite va avea loc prima vaccinare (exceptandu-le pe cele din maternitate) din cadrul calendarului de vaccinari obligatorii, vaccinare in care se va utiliza un vaccin hexavalent pentru hepatita B, poliomielita, difterie, tetanos, pertusis si haemofilus influentzae.

Si in cadrul acestei vizite se va verifica cresterea in greutate, in lungime, cresterea perimetrului cranian, se vor verifica eventualele modificari la nivelul abdomenului (exemplu: hernie ombilicala) si se vor verifica urechile si ochii pentru depistarea anumitor afectiuni congenitale.

A patra vizita - la 4 luni

In plus fata de examinarile precedente, la aceasta vizita se va urmari aparitia dintilor (media de aparitie este intre 6 si 8 luni, dar exista si copii carora le apar mai devreme), modul in care raspunde la sunete si achizitiile motorii.

Tot la aceasta varsta copilul va efectua vaccinul specific de 4 luni si vaccinuri optionale daca parintele a optat pentru ele. Aceste vaccinuri optionale se pot administra concomitent cu vaccinurile obligatorii sau la distanta de o luna de acestea. Dupa vaccinare copilul va fi urmarit pentru depistarea eventualelor reactii adverse.

A cincea vizita -  la 6 luni

La aceasta vizita se va realiza verificarea de rutina si vaccinul obligatoriu de 6 luni. De asemenea, pentru cei ce au inceput vaccinarile optionale, se va completa schema cu dozele corespunzatoare de rotavirus si antipneumococic. Se va vorbi despre achizitiile motorii, despre posibilitatea de a sta in fundulet cu si fara sprijin. Se va discuta despre diversificare (in cazul copiilor alimentati exclusiv la san, diversificarea incepe la 5 luni si jumatate - 6 luni, insa in ceea ce priveste copiii alimentati cu formula de lapte sau mixt, aceasta discutie va avea loc la vizita anterioara, deoarece ei vor fi diversificati mai devreme).

Aceasta este si varsta la care pot aparea primele semne ale anemiei, deoarece depozitele de fier acumulate in timpul sarcinii incep sa se epuizeze in lipsa unei alimentatii corespunzatoare varstei. Pentru anumite categorii de copii cum ar fi cei proveniti din mame cu deficit de fier in sarcina, cu hemoragii sau prematurilor, aceste depozite vor fi epuizate mai devreme.

Se va recomanda si un consult oftalmologic de tip screening, dar si un consult de ortopedie pediatrica atunci cand copilul va incepe sa se ridice in picioare si sa paseasca.

A sasea vizita - la varsta de 12 luni

La aceasta varsta are loc vaccinarea cu cele 2 vaccinuri obligatorii din cadrul schemei de imunizare. Se vor recomanda analize de evaluare de 1 an, analize care vor cuprinde testarile specifice pentru metabolismul fosfo-calcic, pentru anemie, pentru functia ficatului si rinichilor.

Se va urmari cum merge in picioare, daca acesta calca corect (daca nu, se recomanda consult de ortopedie pediatrica, in cazul in care nu s-a efectuat pana atunci), se vor oferi sfaturi despre ingrijirea dintilor, se va urmari cum interactioneaza cu ceilalti copii, ce sunete produce.