Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tot ce trebuie sa stie parintii despre operatia de hernie inghinala la copii

Tot ce trebuie sa stie parintii despre operatia de hernie inghinala la copii

Pentru parinti, orice interventie chirurgicala la care urmeaza sa fie supus copilul lor poate crea ingrijorari. Dar sunt situatii cand operatia este singurul tratament curativ – cum este cazul herniei inghinale. Neoperata, hernia inghinala se poate complica, devenind o urgenta medicala. In Departamentul de Chirurgie Pediatrica din Ponderas Academic Hospital, de micii pacienti se ocupa o echipa de medici dedicati, 100% conectati cu spitalul - mentioneaza Dr. Daniela Dobritoiu, medic specialist chirurgie pediatrica.

Ce este si de ce apare hernia inghinala la copii?

Hernia reprezinta iesirea unui organ din cavitatea sa naturala printr-un orificiu natural sau artificial. In mod particular, hernia inghinala reprezinta protruzia unor organe abdominale (de regula, anse intestinale) prin canalul inghinal. Fata de patologia cu acelasi nume ce apare la adult, hernia inghinala la copil nu se datoreaza unei slabiciuni a peretelui abdominal, ci  persistentei canalului peritoneo-vaginal. Practic, ea apare din cauza unui defect de inchidere a acestuia. La baieti, se poate asocia cu un defect in coborarea testiculului in scrot.

Cum pot recunoaste parintii hernia inghinala la cei mici?

Hernia inghinala apare ca o umflatura in regiunea inghinala, lateral de osul pubian, ce coboara spre scrot sau spre labie la fetite. Poate fi impresionanta ca dimensiuni sau dimpotriva, singurul semn fiind o asimetrie e regiunii inferioare a abdomenului.

La ce medic ar trebui sa apeleze parintii daca observa la copil o umflatura in zona inghinala sau scrotala?

Cel mai bine este sa se prezinte la un chirurg pediatru. Si pediatrul stie se recunoasca aceasta patologie si sa indrume pacientul catre chirurgul pediatru.

Cum se diagnosticheaza hernia inghinala la copii?  

Diagonsticul este cel mai adesea clinic. Un examen amanuntit poate evidentia usor aceasta patologie. In cazurile in care exista dubii sau cand hernia este intermitenta, ecografia regiunii este de mare ajutor, deceland canalul inghinal deschis. De asemenea, in situatii de urgenta, ecografia ne arata vascularizatia organelor din interiorul herniei.

Cum se trateaza hernia inghinala la copii?

Fiind un defect mecanic, hernia inghinala are ca unic tratament cura chirurgicala. Nu exista medicamente care sa inchida canalul inghinal sau orteze care sa corecteze hernia.

De la ce varsta poate fi operat laparoscopic un copil cu hernie inghinala in Ponderas Academic Hospital?

Tratamentul chirurgical al herniei inghinale in Ponderas Academic Hospital se poate face de la varsta de cateva luni, personalizand de la caz la caz alegerea momentului operator si tipul de abord.

Care este abordul chirurgical practicat cel mai des in hernia inghinala la copii?

Cel mai des, hernia inghinala de trateaza prin abord clasic, deschis. Se face o incizie in zona inghinala, prin care se ajunge la nivelul canalului peritoneo-vaginal, care se ligatureaza, eliminand astfel traseul prin care ansele intestinale sau ovarul sa plece din cavitatea abdominala. In ultimii ani, se practica insa si abordul laparoscopic, canalul prin care herniaza organele abdominale inchizandu-se de la nivel abdominal.

Exista avantaje ale abordului laparoscopic fata de cel clasic?

Avantajele chirurgiei minim invazive sunt multiple - cicatrici minime, durere postoperatorie redusa ca intensitate, traumatizarea minima a peretelui abdominal. In cazul herniei inghinale, principalul avantaj consta in posibilitatea de a explora in acelasi timp si partea contralaterala. Este cunoscut faptul ca in 10 pana la 50% din cazuri herniile sunt bilaterale.

In ce consta interventia laparoscopica a herniei inghinale la copii?

Cura chirurgicala laparoscopica a herniei inghinale se face, de regula, sub anestezie generala. Cu ajutorul camerei viodeo (de numai 5 mm) introdusa printr-o mica incizie la nivel ombilical si a doua pense care pot fi de 3 sau de 5 mm, se identifica usor comunicarea dintre abdomen si canalul inghinal, care se diseca, se sectioneaza si se sutureaza impiedicand astfel migrarea in continuare a organelor abdominale in afara ei. In cazul in care se constata ca hernia este bilaterala, se poate trata in acelasi timp operator.

Care sunt riscurile posibile ale unei interventii laparoscopice pentru hernia inghinala la cei mici? Exista un consimtamant informat pe care parintii trebuie sa il semneze?

Asemanator oricarei interventii chirurgicale, exista si riscuri, insa in Ponderas Academic Hospital se iau cu mare atentie toate masurile necesare pentru a evita complicatiile. Sangerarea sau infectia la locul interveniei sunt unele dintre ele. Supravegherea pacientului in primele 24 de ore postoperator este recomandata tocmai pentru a se decela la timp semne ale acestor complicatii.

Consimtamantul informat este necesar si obligatoriu pentru efectuarea oricarei proceduri invazive, mai ales pentru interventii chirurgicale. Atata timp cat pacientul este minor, parintii sunt cei care trebuie sa semneze. Le explicam cu rabdare tot ce presupune interventia si le raspundem la toate intrebarile legate de aceasta inainte de a semna. Exista si personal specializat care ii asista pe parinti in semnarea consimtamantului.

Cand devine hernia inghinala la copii o urgenta medicala?

La fetite, hernia inghinala este de la inceput o urgenta si trebuie rezolvata chirurgical cat de repede posibil in conditii de siguranta. Aceasta deoarece cel mai frecvent in sacul herniar coboara ovarul care se poate strangula sau incarcera. Prins in sacul de hernie, ovarul nu mai primeste sange, oxigen si substante nutritive in mod corespunzator, de aceea, se poate necroza, fiind necesara excizia acestuia.

La baieti, in sacul herniar coboara cel mai frecvent anse intestinale. In mod normal, chirurgul, prin manevre blande, poate reintroduce ansele in abdomen. Atunci cand acest lucru nu este posibil, iar ansele intestinale raman captive in interiorul sacului si nu mai primesc oxigen in mod corespunzator, apar necroza si peritonita - o situatie de o gravitate crescuta, o urgenta. Hernia inghinala strangulata este o urgenta chirurgicala. Exista tot timpul un risc de strangulare a herniei inghinale. Acesta este motivul pentru care cura chirurgicala nu trebuie temporizata foarte mult timp.

Ce complicatii poate avea hernia inghinala la copii in lipsa tratamentului chirurgical?

Complicatiile posibile sunt si cele care determina caracterul de urgenta la tratamentul chirurgical in herniile inghinale. Strangularea ovarului sau a anselor intestinale captive in sacul herniar cu pierderea ulterioara a structurilor respective sunt riscuri reale. In plus la baieti, ansele intestinale captive in sac se edematiaza, se umfla si pot jena semnificativ vasele de sange ce ajung la testicul, afectand astfel si integritatea acestuia.

Care sunt etapele, de la diagnostic la tratament si postoperator, pe care le parcurge un copil cu hernie inghinala care este ingrijit in Ponderas Academic Hospital?

Pentru stabilirea diagnosticului, in Ponderas Academic Hospital de cele mai multe ori este suficient examenul clinic amanuntit si anamneza in detaliu. In unele cazuri, se poate apela si la experienta medicilor ecografisiti, care pot confirma hernierea anselor intestinale sau a ovarului la fetite si pot descrie canalul inghinal deschis. Odata diagnosticul stabilit, in afara situatiilor de urgenta, se programeaza interventia chirurgicala, in functie de starea clinica a copilului si se efectueaza celelalte investigatii preoperatorii necesare: analize de laborator, evaluare din punct de vedere pediatric si consult preanestezic. Pentru efectuarea interventiei, copilul se interneaza cu cateva ore inainte, iar dupa efectuarea acesteia, ramane sub supraveghere medicala 24 de ore, dupa care se poate intoarce in mediul familial. Controlul durerii postoperatorii se face cu antialgicele obisnuite (nurofen, paracetamol), copilul avand voie sa isi reia alimentatia normala la cateva ore dupa interventie. O reevaluare la 5-7 zile este, de regula, necesara, chiar daca, pentru a minimiza disconfortul pacientului folosim fire de sutura resorbabile montate astfel incat sa nu fie necesara scoaterea lor  (in unele tipuri de cusatura, este nevoie de extragerea firelor resorbabile la un anumit timp de la interventie).

Care sunt principalele ingrijorari ale parintilor al caror copil urmeaza sa fie operat si ce le spuneti ca sa ii linistiti?

Orice parinte este ingrijorat atunci cand afla ca pentru copilul sau este necesar un tratament chirurgical. Cele mai multe temeri sunt legate de anestezie si pentru aceasta, medicul anestezist examineaza pacientul in cadrul unui consult preanestezic si poate raspunde tuturor intrebarilor legate de ceea ce urmeaza sa se intample.

Legat de actul chirurgical, cei mai multi parinti intreaba cat dureaza interventia si cat timp vor fi nevoiti sa stea separati de copilul lor. Durata interventiei este dificil de apreciat, pentru ca fiecare pacient este unic. In general, interventiile pentru hernie inghinala nu dureaza foarte mult, iar parintii sunt anuntati indata ce se termina. Ei pot sta cu copilul pana in momentul in care acesta este dus in sala de interventii si il pot revedea la putin timp de la terminarea procedurii, imediat ce acesta se trezeste putin si este inca in terapie intensiva. Aici, unul din parinti poate sta alaturi de el.

In Ponderas Academic Hospital, de pacientii pediatrici se ocupa o echipa de medici dedicati, 100% conectati cu spitalul si pentru care bunastarea pacientului este o prioritate.