Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinarea cu mai multe vaccinuri in acelasi timp

Vaccinarea cu mai multe vaccinuri in acelasi timp

Vaccinurile sunt cea mai buna aparare impotriva infectiilor care ar putea determina complicatii severe precum pneumonie, meningita, cancer, chiar deces. Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomanda vaccinarea inainte de 2 ani pentru a imuniza copiii impotriva a 14 boli infectioase: rujeola (pojar), oreion, rubeola (pojar german), varicela (varsat de vant), hepatita A, hepatita B, difteria, tetanos, pertussis (tuse convulsiva), infectia cu Haemophilus influenzae tipul b (Hib), poliomielita, gripa, rotavirus si infectia cu pneumococ (provocata de bacteria denumita Streptococcus pneumoniae).

Vaccinarea timpurie este importanta pentru preventia bolilor

Copiilor le sunt administrate vaccinurile la o varsta frageda, deoarece este perioada cand au riscul cel mai crescut de a se imbolnavi sau de a muri daca fac aceste boli.

Nou-nascutii sunt imuni la anumite boli pentru ca au anticorpi de la mama, primiti de obicei inainte de nastere. Totusi, aceasta imunitate dureaza cateva luni.

Majoritatea nou-nascutilor nu primesc de la mama anticorpi protectori impotriva difteriei, tusei convulsive, piliomielitei, hepatitei B sau Hib. De aceea, este important sa iti vaccinezi copilul inainte sa fie expus la aceste boli.

Vaccinurile contin versiunea slabita (vaccin viu-atenuat) sau moarta a germenilor care provoaca boala. Aceste componente ale vaccinurilor, alaturi de moleculele si microorganismele care stimuleaza sistemul imun, sunt denumite antigeni. Inca de la nastere, nou-nascutii sunt expusi la mii de germeni si alti antigeni din mediu. La nastere, sistemul imun al copilului este pregatit sa raspunda la multi antigeni din mediu si la antigenii selectati din vaccinuri.

Diferite vaccinuri recomandate in copilarie pot fi administrate simultan

Multe vaccinuri sunt recomandate la o varsta frageda pentru a proteja copiii mici de boli infectioase periculoase. Pentru a reduce numarul intepaturilor pe care le primeste copilul in cadrul vizitei la medic, unele vaccinuri sunt disponibile sub forma de combinatie de vaccinuri - acestea cuprind doua sau mai multe vaccinuri diferite care au fost combinate intr-o singura doza. Combinatiile de vaccinuri sunt utilizate in SUA inca de la mijlocul anilor 1940. Exemple de combinatii de vaccinuri sunt:

DTPa (impotriva difteriei, tetanosului si pertussis-ului)

Vaacin poliomielitic trivalent (contine trei tulpini de vaccin polio inactivat)

ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei)

DTPa-Hib (impotriva difteriei, tetanosului, pertussis-ului si a infectiei cu Haemophilus influenzae tipul b)

Hib-Hep B (impotriva infectiei cu Haemophilus influenzae tipul b si a hepatitei B)

Adeseori, copilului i se administreaza mai mult de o doza in cadrul aceluiasi consult, de obicei in zone separate (cate una in fiecare brat). De exemplu, copilul poate primi DTPa in brat sau picior si vaccinul poliomoelitic in celalalt brat sau picior in cadrul aceleiasi vizite la medic.

Administrarea a mai multor vaccinuri in cadrul aceleiasi vizite ofera 2 avantaje

  1. Copiii trebuie vaccinati cat mai repede posibil pentru a avea imunitate in primele si cele mai vulnerabile luni din viata.
  2. Administrarea mai multor doze simultan inseamna mai putine vizite la medic. Acest lucru reprezinta o economie de timp si de bani; in plus, este mai putin traumatizant pentru copil.

S-a demonstrat ca este sigura administrarea simultana a vaccinurilor multiple

Informatiile stiintifice arata ca administrarea simultana a mai multor vaccinuri nu provoaca nici o problema de sanatate cronica. Au fost efectuate o serie de studii pentru a observa efectele administrarii variatelor combinatii de vaccinuri, iar cand fiecare nou vaccin primeste licenta, acesta a fost deja testat impreuna cu celelalte vaccinuri recomandate pentru copiii de o anumita varsta.

S-a demonstrat ca vaccinurile recomandate sunt la fel de eficiente in combinatie, comparativ cand sunt administrate individual. Adeseori, anumite combinatii de vaccinuri administrate impreuna pot provoca febra si ocazional convulsii febrile; acestea sunt temporare si nu determina afectare pe termen lung.

In baza acestor informatii, atat Comitetul Consultativ pentru Practicile de Imunizare, cat si Academia Americana de Pediatrie recomanda administrarea la timp a tuturor vaccinurilor din copilarie.

Schema de vaccinare recomandata de CDC asigura cea mai buna imunizare pe care o pot primi copiii, in numeroasele etape diferite de crestere si dezvoltare.

Din momentul nasterii, nou-nascutul este expus zilnic la numeroase bacterii si virusuri. Consumul de alimente introduce noi bacterii in organism; numeroase bacterii traiesc in gura si in nas; un nou-nascut isi duce mana sau alte obiecte in gura de multe ori pe ora, expunandu-si sistemul imun la inca alti multi germeni. Cand copilul raceste,este expus la pana la 10 antigeni, iar expunerea la infectia bacteriana streptococica inseamna in jur de 25-50 de antigeni.

Fiecare vaccin din schema de vaccinare din copilarie contine intre 1 si 69 de antigeni. Un copil caruia i se administreaza toate vaccinurile recomandate in schema de imunizare din 2018 ar putea fi expus la pana la 320 de antigeni prin vaccinare pana la varsta de 2 ani.

De fapt, un raport a Institutului American de Medicina, din 1994 sustine urmatoarele: “In lumina acestor evenimente firesti, pare improbabil ca numarul antigenilor separati continuti in vaccinurile din schema de vaccinare din copilarie…sa reprezinte o povara apreciabila asupra sistemului imun astfel incat acesta sa fie imunodeprimat”.

Surse de informatie:

www.cdc.gov