Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tot ce trebuie sa stii despre ouale de gaina din comert

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Ouale sunt un aliment aproape perfect. Sunt hranitoare si versatile - le poti manca ca atare la micul dejun, pranz sau cina si, de asemenea, sunt indispensabile pentru aproape tot ce presupune coacere. Ouale de gaina sunt cele mai populare oua consumate. Sunt produse de gainile din specia Gallus gallus domesticus.

Atunci cand cumperi oua, exista o multime de factori de luat in considerare, cum ar fi calitatea si  dimensiunea. Asta inseamna sa stii sa „decodezi” informatia de pe ambalaj sau de pe coaja oului si asta nu este intotdeauna usor. In plus, de multe ori poate te-ai intrebat cat timp poti pastra ouale in frigider? Sau cum stii daca oul mai este bun de consumat daca au trecut deja 3 saptamani? Care ou este mai sanatos, cel cu coaja maronie sau cu coaja alba? De ce unele oua au coaja mai subtire decat altele? Cate oua face o gaina pe zi? Astfel de informatii despre oua si multe altele gasesti in articolul de mai jos.

Care este valoarea nutritionala a unui ou?

Un ou mare ofera aproximativ 75 de calorii si contine 6 grame de proteine de calitate, 5 grame de grasime, 0 grame de carbohidrati, 67 de miligrame de potasiu, 70 de miligrame de sodiu si 186 de miligrame de colesterol. Ouale sunt, de asemenea, o sursa excelenta de vitamine A, D si B12, precum si de colina, un nutrient esential pentru intretinerea si cresterea celulara si pentru dezvoltarea creierului si memorie. Ca urmare, un ou este o optiune sanatoasa pentru o alimentatie variata si echilibrata.

Sunt ouale o sursa de proteine complete? 

Ouale sunt unul dintre putinele alimente considerate a fi o proteina completa, deoarece contine toti cei 9 aminoacizi esentiali. Termenul „esentiali” se refera la faptul ca organismul nu poate sintetiza acesti aminoacizi, motiv pentru care trebuie sa ii aducem in corp prin ceea ce mancam. Aminoacizii ajuta la formarea proteinelor in organism.

Galbenusurile de ou sunt sanatoase?

Galbenusurile de ou sunt foarte hranitoare, aproape jumatate din proteinele oualor se gasesc in galbenus. De asemenea, galbenusurile de ou sunt o sursa importanta de vitamine si substante nutritive. In galbenusul de ou se gasesc calciu, fosfor, zinc, tiamina (vitamina B1), vitamina B12, vitamina A, vitamina E, vitamina D si vitamina K. Galbenusurile de ou contin aproape 60% din valoarea zilnica de colina (pe baza unei diete de 2.000 de calorii) si sunt o sursa bogata de carotenoizi solubili in grasimi precum luteina si zeaxantina, care protejeaza ochii si reduc riscul de cataracta.

Pe de alta parte, galbenusul contine aproape toata grasimea din ou, aproximativ 4.5-6 grame care reprezinta mai putin de 10% din valoarea zilnica recomandata de grasimi. O mare parte din grasimi provin din grasimi sanatoase, cum sunt acizii grasi omega-3, care nu pot fi fabricati de corp si trebuie obtinuti din alimentatie. Restul, aproximativ 1.6 grame, provine din grasimi saturate. 

Este adevarat ca ouale sunt bogate in colesterol?

Ouale sunt alimente bogate in mod natural in colesterol. Ouale sunt renumite ca fiind alimentele care au unul dintre cele mai ridicate niveluri de colesterol dintre toate alimentele pe care le consumam, aproximativ 180-200 mg de colesterol/galbenus. 

Ouale sunt periculoase pentru inima?

Ouale au fost in trecut asociate cu riscul de boala arteriala coronariana ca urmare a continutului lor ridicat de colesterol. Insa decenii de cercetare au confirmat ca pentru majoritatea oamenilor colesterolul din oua nu afecteaza colesterolul din sange si nu creste riscul de boala de inima. 

Colesterolul din oua are un efect mai mic asupra nivelurilor din sange de colesterol total si colesterol LDL (colesterolul „rau”) decat combinatia de grasimi din dieta. Alimentele pe care oamenii le consuma in mod obisnuit cu oua, cum ar fi slanina, carnati si sunca, au un impact mai mare pentru riscul de boala de inima, comparativ doar cu efectul oualor. In plus, felul in care ouale si alte alimente sunt gatite - mai ales daca sunt prajite in ulei sau unt - ar putea juca un rol important in cresterea riscului cardiac, comparativ doar cu consumul de oua.

Ouale pot fi incluse in fiecare zi ca parte dintr-o dieta variata si echilibrata. Cercetarile privind consumul moderat de oua in doua mari studii prospective care au inclus 40.000 de barbati si peste 80.000 de femei au descoperit ca folosirea unui ou pe zi nu este asociata cu un risc crescut de boala de inima la persoanele sanatoase. Desigur, aceasta cercetare nu da unda verde omletelor zilnice cu trei oua! 

Pe de alta parte, persoanele care au fost diagnosticate cu hipercolesterolemie si trebuie sa-si controleze nivelul crescut de colesterolul total si colesterol-LDL trebuie sa fie precaute in ceea ce priveste consumul de galbenusuri de ou si, in schimb, sa aleaga sa consume albusuri de ou, care sunt o sursa buna de proteine. Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele cu diabet. Pentru pacientii care au diabet si boala de inima, este recomandat sa limiteze consumul de oua la cel mult 3 galbenusuri pe saptamana.

Ouale sunt alimente fara gluten?

Ouale sunt alimente in mod natural fara gluten. Orice gluten prezent in dieta unei gaini este complet descompus in timpul procesului digestiv al gainii, ceea ce inseamna ca nu exista gluten care sa ajunga in oul pe care o persoana il consuma.

Cate categorii de oua pentru consum exista?

In functie de calitate, ouale pentru consum sunt clasificate in 2 categorii - categoria A si categoria B:

  • Ouale din categoria A sunt comercializate populatiei si sunt clasificate in functie de greutate. 
  • Ouale din categoria B se livreaza doar industriei alimentare si nealimentare. Ouale din categoria B sunt cele care nu respecta criteriile de calitate ale oualor din categoria A sau sunt oua din categoria A care au fost declasate.

Pentru ca un ou sa fie inclus in categoria A trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:

  • O coaja de forma normala care este curata si intacta (nefisurata, fara pori vizibili)
  • O camera de aer in interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri; pentru ouale care au mentiunea „extra” (oua pentru consum colectate si ambalate pana in a 9-a zi de la ouat), aceasta nu trebuie sa depaseasca 4 milimetri. 
  • Un galbenus vizibil in fasciculul de lumina doar sub forma de umbra, fara contur precis; atunci cand oul este intors, galbenusul este usor mobil si revine in pozitia centrala.
  • Un albus care este clar si translucid.
  •  Sa nu contina materii sau mirosuri straine.
  • Sa nu aiba pete germinative.
  • Nu trebuie sa fie spalate sau curatate inainte sau dupa sortare si nu trebuie tratate pentru conservare sau racite sub 5°C. 

Nota: Ouale trebuie sa fie spalate?

In Statele Unite ale Americii (SUA), ouale sunt spalate la statia de clasificare intr-o solutie dezinfectanta si spalate cu perii rotative pentru a indeparta murdaria si orice bacterie care se gaseste pe coaja. 

Spre deosebire de SUA, spalarea si dezinfectarea oualor este ilegala in marea parte a Uniunii Europene. Suedia si Tarile de Jos sunt exceptii. Astfel, cuticula (membrana externa foarte fina) si coaja oului sunt mentinute nedeteriorate, functionand ca un strat de aparare impotriva patrunderii bacteriilor.

Nota: Ouale trebuie sa fie refrigerate?

De asemenea, in UE nu este considerat necesar ca ouale sa fie refrigerate. Se recomanda sa fie tinute la rece in magazine. Asta va impiedica sa se incalzeasca si sa formeze condens in timpul deplasarii de la magazin acasa.
In timp ce Statele Unite ale Americii au implementat reglementari pentru spalarea si refrigerarea oualor, multe tari europene au imbunatatit igienizarea si au vaccinat gainile impotriva bacteriilor Salmonella pentru a preveni infectia la nivelul gainilor.

Cum stiu ce reprezinta informatiile de pe ou sau de pe cutia de oua?

Doar ouale din categoria A pot fi comercializate populatiei. Atunci cand cumperi dintr-un magazin oua ambalate vei gasi diverse mentiuni pe ambalaj si pe coaja oului, sub forma unui cod, care sa te ajute sa decizi ce oua vrei sa cumperi. Daca stii cum sa interpretezi (cum sa „decodifici”) cifrele si literele marcate pe coaja oualor, codul de pe oua devine un reper in alegerea produsului cel mai sanatos si mai potrivit pentru dieta ta.

Procesul de clasificare, impachetare si etichetare a oualor si al amabalajelor oualor se face in centrele de ambalare care dispun de echipament adecvat pentru clasificarea si marcarea oualor. Ouale trebuie sa fie clasificate, marcate si ambalate in termen de 10 zile de la data ouarii. Aceste cerinte sunt reglementate din anul 2008 de Regulamentul Consiliului Uniunii Europene privind standardele de comercializare aplicabile oualor, la care Romania a aderat. 

Codul producatorului - ce semnifica

Ouale destinate comercializarii vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului. Codul de pe oua reprezinta un mod de a le clasifica in comert. 

Codul producatorului este o formula de tipul: 
0 RO AG 008 
30 05 2023

0 = calitatea oului

  • In general, calitatea oualor pe care le cumparam depinde de modul in care sunt crescute gainile.
  • In acest sens, prima cifra din codul inscris pe oua este cea mai importanta.
  • Calitatea oualor este data de modul lor de crestere si hrana gainilor. 
  • Exista 4 categorii de oua: 0, 1, 2 si 3 (v. descrierea mai jos).

RO = tara de origine a producatorului
AG = judetul

  • De exemplu, daca ouale sunt din Romania, dupa cifra de la inceputul codului care se refera la calitate, urmeaza doua litere care indica tara de origine (RO pentru Romania), apoi alte doua litere care arata din ce judet provin ouale (de exemplu, AG pentru Arges). 

008

  • Este codul de identificare a producatorului. 
  • Este un numar din 3 cifre care este adaugat dupa informatia despre tara si judet.
  • Acest numar de ordine poate fi oricare incepand cu 001 pana la 999.

20.05.2023

  • Data pana la care pot fi consumate aceste oua. 
  • Se numeste data durabilitatii minimale (DDM) si trebuie fixata la mai putin de 28 de zile de la data ouatului.

Informatia de pe ambalaj

Ambalajele care contin oua de categoria A trebuie sa poarte la exterior, in plus fata de codul producatorului in concordanta cu codul marcat pe ou, urmatoarele informatii inscrise vizibil si perfect lizibile:

  • Numarul de oua di cofraj: de exemplu, 6, 10 sau 30. 
  • Codul centrului de ambalare oua: de exemplu, „Produs Polonia” sau PL.
  • Categoria de calitate: de exemplu, categoria 0 (oua din gaini crescute ecologic).
  • Metoda de crestere: de exemplu, Oua de gaini crescute in aer liber, Oua de gaini crescute in hale la sol  sau Oua de gaini crescute in baterii.
  • Categoria de greutate: de exemplu, M care reprezinta oua cu greutate intre 53-63 grame.
  • Data valabilitatii: de exemplu, mentiunea „a se consuma de preferinta inainte de: vezi pe ambalaj” unde se mentioneaza Ex. 20 05 2023.

Intelege ce inseamna categoriile de calitate a oualelor 0, 1, 2 sau 3

Calitatea oualor depinde de modul in care sunt crescute gainile. Astfel, prima cifra din codul de pe ambalaj sau coaja este foarte importanta in a te ajuta sa alegi ce oua cumperi. Pe piata exista 4 tipuri de oua, care se disting prin prima cifra din acest cod.

Cifra 0 – Oua de la gaini crescute ecologic

Daca este inscrisa cifra 0 la inceputul codului, acest lucru indica faptul ca ouale provin de la gaini crescute ecologic, in spatii largi in care nu sunt folosite custi si care sunt hranite cu furaje care nu contin aditivi, conservanti, coloranti sintetici, etc. Gainile mananca iarba care nu a fost tratata. Acestea sunt cele mai sanatoase oua.

Cifra 1 – Oua de la gaini crescute in aer liber

Daca gasesti cifra 1 la inceputul codului, aceasta indica faptul ca ouale sunt de la gaini crescute in aer liber. Pasarile au un spatiu minim de 4 metri patrati, acoperit de verdeata si vegetatie, stau toata ziua in aer liber, iar seara sunt bagate in hale. Hrana acestor pasari nu este insa certificata ecologic.

Ouale din primele doua categorii (0 si 1) sunt cele mai sanatoase pentru a fi consumate.

Cifra 2 – Oua de la gaini crescute la sol

Ouale care au fost depuse de gaini crescute la sol, in hale, sunt marcate cu cifra 2 la inceputul codului. Provin de la pasarile care nu au parte de lumina naturala. Aceste oua pot fi consumate de adulti, dar nu se recomanda pentru alimentatia copiilor.

Cifra 3 – Oua de la gaini crescute in baterii autorizate

Ouale provenite de la gainile crescute in baterii autorizate la nivel Uniunii Europene au inscrisa pe ele cifra 3, la inceputul codului. Pasarile sunt tinute in custi si nu vad lumina zilei. Hrana care li se administreaza se bazeaza pe cereale si sroturi de soia (organisme modificat genetic - OMG).

Intelege ce inseamna S, M, L sau XL

Asemanator cu marimile pentru haine, literele S, M, L sau XL semnifica marimea oului. Ouale sunt clasificate in functie de greutate, nu de circumferinta lor. 

Astfel, ouale din categoria A sunt clasate in functie de greutate in urmatoarele categorii:

  • XL (foarte mare): > 72 g
  • L (mare): 63-72 g
  • M (mediu): 53-62 g
  • S (mic): < 53 g

„Extra” sau „extra proaspat”

Mentiunile „extra” sau „extra proaspat” pot fi folosite pe ambalaj pentru a indica o calitate superioara a oualor din categoria A pana in a 9-a zi dupa ouat. Pe atfel de ambalaje, data ouatului si perioada de 9 zile figureaza in mod vizibil cu usurinta si perfect lizibil.

Gaini hranite cu cereale 

Aceasta mentiune „gaini hranite cu cereale” se poate inscrie pe ambalaj atunci cand cerealele reprezinta cel putin 60% din formula alimentara utilizata.

Cat timp poate fi consumat un ou?

Conform regulamentului Comisiei Europene, data durabilitatii minimale nu poate depasi 28 de zile dupa ziua ouatului. Atunci cand este indicata o perioada de ouat, data valabilitatii este stabilita incepand cu prima zi a acestei perioade.

Data durabilitatii minimale indica perioada in care ouale isi vor mentine calitatea de gradul A, daca sunt depozitate corespunzator. Dupa aceasta data, ouale inca pot fi folosite, insa, de exemplu, fierte tari mai degraba decat preparate ochiuri. 
 

Cum trebuie pastrate ouale?

Se recomanda ca pastrarea oualor sa se faca in frigider sau incaperi cu temperatura intre 4-14 grade Celsius.

In timp ce un ou proaspat pastrat la temperatura camerei va incepe sa scada in calitate dupa cateva zile si va trebui folosit in 1-3 saptamani, ouale pastrate la frigider isi vor mentine calitatea si prospetimea cel putin de doua ori mai mult timp.
 

Cat timp pot fi pastrate ouale in frigider?

Ouale pot fi pastrate in frigider 3-5 saptamani din ziua in care sunt refrigerate. Data de expirare mentionata pe ou sau ambalaj cel mai probabil va trece in aceasta perioada de timp, dar ouale vor fi sigure pentru a fi folosite. 

Pentru a le pastra in siguranta, pune ouale in frigider (4 grade Celsius) imediat ce ai ajuns acasa. Majoritatea frigiderelor au un spatiu de depozitare a oualor pe usa, dar acesta nu este cel mai bun loc pentru a le pastra. Ouale se pastreaza cel mai bine in cartonul in care au fost achizitionate, in interiorul zonei principale a frigiderului langa partea din spate, unde temperatura este cea mai constanta. Acest loc este de preferat fata de usa frigiderului, care poate fi deschisa si inchisa de multe ori, astfel incat temperatura si umiditatea pot fluctua.

Cat timp pot fi pastrate ouale fierte in frigider?

Durata de pastrare a oualor firerte in frigider este mai scurta decat cea a oualor crude cu coaja. Acest lucru se datoreaza faptului ca procesul de fierbere a unui ou indeparteaza invelisul exterior protector al cojii, ceea ce o face mai poroasa si mai vulnerabila la bacterii si alti contaminanti.

  • Ouale fierte tari pot fi pastrate in frigider 1 saptamana.
  • Ouale fierte tari decojite pot fi pastrate in frigider 5 zile.
  • Dupa ce au fost fierte, este important sa pui ouale in frigider in maxim 2 ore. 

Cum stiu ca oul nu mai este proaspat pentru a fi consumat?

Din pacate, in ceea ce priveste ouale nu este atat de usor pentru a determina prospetimea lor, deoarece coaja protectoare opaca ascunde starea albusului si a galbenusului. Totusi, exista cateva metode pentru a sti daca un nou mai este bun sau nu pentru a fi consumat, dintre care testul apei este cel mai popular.

Testul apei pentru prospetimea oualor

O metoda curata si, fara indoiala, distractiva este efectuarea testului de plutire in apa a oualor. Nu este un mit! Testul apei se bazeaza pe faptul ca „flotabilitatea” oualor depinde de prospetimea lor. Ouale proaspete se scufunda, in timp ce ouale invechite plutesc la suprafata apei. 

Umple un borcan sau pahar mare cu aproximativ 10 cm de apa rece si introdu usor oul in apa. Desi nu este ogligatoriu, poti adauga 1 lingura de sare la un pahar de apa. 

  • Oul foarte proaspat se aseaza in pozitie orizontala pe fundul vasului.
  • Oul cu vechimea de 1 saptamana se ridica cu partea rotunda in sus, dar partea ascutita atinge in continuare fundul vasului. 
  • Oul care are intre 2-4 saptamani va pluti in apa la o oarecare distanta de fundul vasului.
  • Oul vechi de 5-6 saptamani se ridica la suprafata apei.

Ouale foarte proaspete au aceste doua calitati:

  • Se vor curata fara sa se lipeasca de albus cand sunt fierte tare. 
  • Albusurile sunt mai usor de batut in bezea cand se prepara deserturi.

Ouale proaspete „mai mature” sunt la fel de hranitoare ca ouale foarte proaspate si este putin probabil ca majoritatea oamenilor sa observe o diferenta de gust.

Un ou care este prea vechi pentru a fi mancat si ar trebui aruncat va pluti la suprafata apei. Odata ce suficient aer a avut timp sa patrunda prin coaja, se formeaza o camera de aer suficient de mare pentru a mentine oul la suprafata apei. 

Miros

Daca spargi un ou si observi imediat un miros intepator, probabil ca cel mai sigur este sa arunci oul. Cand ouale dezvolta crapaturi in timpul manipularii sau al transportului, bacteriile au sansa de a patrunde prin coaja si pot provoca dezvoltarea unor mirosuri destul de intense (usor sulfuric) in interiorul oului. Pe de alta parte, ouale proaspete tind sa aiba putin sau deloc miros sesizabil.

Aspect

Daca nu esti sigur ca oul mai este bun, sparge-l intr-un castron curat. Mai intai uita-te la interiorul cojii dupa pete negre sau maro, care pot indica mucegai. Arunca oul si spala bine castronul. Pe de alta parte, petele maro inchis sau rosii (pete de sange) care plutesc in albusul de ou sau care se lipesc de galbenus nu sunt un indiciu al deteriorarii si oul este sigur pentru a fi mancat. De asemenea, daca preferi, le poti indeparta cu o lingurita sau varful unui cutit.

Consistenta albusului de ou

Pe masura ce ouale stau in frigider, o cantitate mica de aer patrunde incet prin coaja, creand acea camera de aer pe care poate ca ai observat-o cand ai curatat un ou fiert tare. Acest lucru poate face ca albusul sa devina apos. Desi ouale al caror albus curge nu sunt neaparat nesigure pentru a fi mancate, daca nu esti sigur de data de expirare si observi ca albusurile sunt deosebit de lichide, probabil cel mai bine este sa cumperi o noua cutie cu oua.
 

Pot manca un ou cu coaja crapata?

Bacteriile pot patrunde in ou prin crapaturile din coaja. Nu cumpara niciodata oua sparte. Totusi, daca ouale se crapa in drum de la magazin, cand ajungi acasa sparge-le intr-un recipient curat, acopera-le bine si pastreaza-le la frigider. Le poti folosi in termen de 2 zile. Daca ouale se sparg in timpul fierberii, sunt sigure pentru a fi mancate.
 

Pot manca un ou cu pete de sange in el?

Da - sa mananci un ou care are o pata de sange nu iti va face rau. Desi poate sa ti se para un pic scarbos, sa stii ca totul este sigur. Totusi, poti sa indepartezi pata cu varful unui cutit.

Contrar credintei populare, petele de sange nu sunt inceputurile unui embrion de pui. Sunt pur si simplu consecintele unui vas de sange rupt pe suprafata albusului, pe masura ce oul se formeaza. Acesta este un proces natural, atat pentru gaina, cat si pentru ou. Cazurile de oua cu pete de sange pot creste atunci cand gainile sunt stimulate de schimbarile de lumina sau de temperatura sau pur si simplu apar la schimbarea anotimpurilor. 

Cel mai adesea, vasul rupt formeaza o pata mica de sange cu o nuanta rosu inchis, maro sau chiar negru. Uneori, vasele mai mari se sparg, iar acest lucru permite sangelui sa se acumuleze in intregul ou. In aceste cazuri, intregul albus de ou poate avea o nuanta roz sau rosie. In ambele cazuri, aceste pete de sange sunt o parte naturala a depunerii oualor. De fapt, petele de sange indica un ou deosebit de proaspat, deoarece pe masura ce ouale se invechesc, culoarea petei se transforma in alb si devine nedetectabila.
 

Pot observa bacteria Salmonella in oua?

Nu poti sa-ti dai seama daca un ou are bacteria Salmonella doar privindu-l. Bacteriile pot fi prezente atat in interiorul unui ou, cat si pe coaja. 

Salmonella este bacteria implicata in etiologia celei mai frecvente boli diareice din Statele Unite ale Americii si probabil din lume. Salmonella este o bacterie care traieste in mod obisnuit in intestinul animalelor si ajunge sa contamineze diversele alimente sau apa, devenind in acest fel patogena pentru om. Ouale crude sau insuficient gatite sunt de departe cea mai frecventa cauza a infectiei cu salmonella (salmoneloza).

Gatirea temeinica a alimentelor poate distruge bacteriile Salmonella. Fii constienti de faptul ca ouale crude sau fierte moi nu sunt complet gatite - chiar daca sunt delicioase. Cel mai sigur este sa fierbi sau sa prajesti ouale pana cand galbenusul si albusul devin tari.
 

Oul cu coaja maronie este mai bun decat oul cu coaja alba?

Multi oameni pot avea preferinte cu privire la culoarea cojii. Unii oameni cred ca ouale maronii sunt mai sanatoase sau mai „naturale”, in timp ce altii considera ca ouale albe sunt mai curate sau pur si simplu au un gust mai bun.

Insa ouale maronii nu sunt mai hranitoare decat cele albe. Nu exista nicio diferenta de gust sau calitate a unui ou in functie de culoarea cojii. Culoarea cojii unui ou este determinata de soiul de gaina, si nu de ce mananca, mediu sau alti factori. Diferite gaini pot produce oua albe, maro, crem, chiar si albastre, verzi sau patate! De exemplu, gainile albe depun adesea oua albe, iar gainile maro sau rosiatice depun oua care au mai mult pigment in coaja. 
 

De ce culoarea galbenusului difera?

Mancarea pe care o mananca o gaina afecteaza culoarea galbenusului oualor sale. In general, daca mananca furaje pe baza de grau, depune oua cu galbenusuri galben pal. Hrana care contine porumb sau lucerna produce oua cu galbenusuri galben mai inchis sau portocaliu.

Asemanator cu culoarea cojii, culoarea galbenusului nu reflecta valoarea nutritiva a unui ou, ci doar tipul de hrana pentru pasari folosita.

De ce exista oua cu marimi diferite?

Gainile depun oua de dimensiuni diferite din diverse motive, cum ar fi rasa, dieta, expunerea la lumina sau momentul din an (iarna fac oua mai mici), dar factorul principal este varsta - pe masura ce gaina imbatraneste, ea depune oua mai mari. Odata cu inaintarea in varsta creste greutatea corpulului ei. Gainile mai mari produc oua mai mari decat gainile mai mici. La varsta de 40 de saptamani, majoritatea gainilor pot depune oua mari sau foarte mari.

Ouale sunt sortate la statia de clasificare in functie de greutate, nu de circumferinta si ambalate corespunzator in urmatoarele dimensiuni: mic (S), mediu (M), mare (L), extra mare (XL).
 

De ce unele oua au coaja mai subtire decat altele?

Pe masura ce gaina imbatraneste, ouale pe care le depune devin treptat mai mari. Cu toate acestea, continutul de calciu depus in coaja ramane acelasi in ciuda dimensiunii oului. Ca urmare, desi oul este mai mare, coaja devine mai subtire pe masura ce gaina imbatraneste.

Cate oua face pe zi o gaina?

O gaina va depune in mod natural, in medie, 1 ou o data pe zi.
 

Cati ani poate trai o gaina?

Gainile au fost domesticite in urma cu aproximativ 8000 de ani. Gaina salbatica poate trai in medie 10 ani. Se presupune ca o gaina domestica poate trai in medie 3-7 ani, dar poate trai pana la 15 ani daca este bine intretinuta. Cea mai batrana gaina din lume avea 22 de ani, potrivit unor stiri.

In medie, o gaina care face oua este lasata sa traiasca  aproximativ 20 de luni (in timp ce un pui crescut pentru carne, doar 40 de zile).

Gainile incep sa depuna oua la varsta de aproximativ 6 luni si pot continua timp de 5-10 ani, insa productia maxima are loc in primii 2 ani. Vor depune aproximativ 6 oua in fiecare saptamana. Productia de oua scade in fiecare an cand gainile isi inlocuiesc penele, la inceputul toamnei si pe masura ce orele de lumina se scurteaza (iarna).
 

Surse de informatie:

  • www.eur-lex.europa.eu
  • www.mayoclinichealthsystem.org 
  • www.mayoclinic.org 
  • www.realsimple.com
  • www.ask.usda.gov
  • www.eggs.ca/ 
  • www.healthline.com 
  • www.four-paws.org
  • www.extension.umn.edu