Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tiroida si disfunctiile masculine

Desi patologia tiroidei pare sa fie tipica femeilor, nici barbatii nu sunt scutiti de probleme cu aceasta glanda, iar manifestarile nu sunt deloc agreabile pentru ei.

Medicii stiau mai de mult ca diabetul zaharat sau tulburarile endocrine  ar putea avea efect asupra dorintei sexuale, performantelor sau chiar reproducerii la barbati, insa legatura exacta intre activitatea tiroidiana si functia sexuala a fost clarificata prin studii, mai ales in ultimii ani. 

Ce este tiroida?

Glanda tiroida este un mic organ situat in partea din fata a gatului, pliat in jurul traheei. Are forma unui fluture.

Tiroida elibereaza hormonii tiroidieni care controleaza metabolismul. Metabolismul este un proces in care nutrientii din alimente sunt transformate in energie la nivel celular. Aceasta energie este utilizata in intregul corp pentru a mentine functionale multe dintre sistemele corpului dvs.

Tiroida controleaza ritmul metabolismului cu cativa hormoni specifici - T4 (tiroxina, contine patru atomi de iod) si T3 (triiodotironina, contine trei atomi de iod).  La randul ei este supravegheata de o glanda aflata in centrul creierului, numita hipofiza sau glanda pituitara, care secreta un hormon stimulator al tiroidei numit TSH. Cand nivelul de hormoni tiroidieni scade in sange, TSH va fi trimis la tiroida si va stimula sinteza acestora pentru ca metabolismul sa ajunga la normal.

Cum afecteaza boala tiroidiana barbatii?

Boala tiroidiana era considerata apanajul femeilor si statisticile nu par sa dezminta acest fapt. Multi barbati nu considera ca ar putea avea boli tiroidiene, chiar daca prezinta simptome clasice. O parte a motivului poate fi faptul ca femeile sunt de pana la 10 ori mai susceptibile de a suferi de boli tiroidiene comparativ cu barbatii.

De exemplu, la fiecare barbat diagnosticat cu tiroidita Hashimoto, o afectiune autoimuna care scade activitatea tiroidei, exista alte cinci pana la opt femei diagnosticate cu aceeasi boala.

Boala Graves, cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului (tiroida hiperactiva), de asemenea de cauza autoimuna, este relativ neobisnuita la barbati, avand o rata de aproximativ 1 la 10.000. Dar frecventa ei este de aproape opt ori mai mare la femei.

Exista doua tipuri de tulburari care afecteaza capacitatea tiroidei de a functiona: hipertiroidismul, cand glanda produce mult mai multi hormoni decat ar fi necesar, ceea ce face ca metabolismul sa para ca a apasat pe pedala de acceleratie, si hipotiroidismul, cand tiroida produce o cantitate insuficienta de hormoni ceea ce rezulta intr-o incetinire a metabolismului intregului organism.

Hipertiroidismul se defineste printr-o supraabundenta a hormonilor tiroidieni. 
Iodul excesiv in organism, tiroidita ( adica o inflamatie a tiroidei), aparitia unor noduli hiperactivi sau boala Graves ( o boala autoimuna a tiroidei) sunt principalele cauze ale hiperfunctiei glandei tiroide. 

Nu este greu sa identificam simptomele clasice ale hiperfunctiei tiroidiene. 

Ele includ: 

  • scaderea in greutate
  • transpiratii
  • anxietate
  • protruzia ochilor (exoftalmia)
  • tremuraturi
  • iritabilitate
  • palpitatii si cresterea frecventei cardiace
  • tulburari hormonale
  • oboseala
  • intoleranta la caldura
  • diaree
  • apetit crescut

Pacientii sufera adesea de caderea parului. Barbatii cu aceasta afectiune raporteaza adesea pierderea rapida nedorita in greutate / pierdere musculara, dureri musculare, iritabilitate si modificari ale dispozitiei.

Hipotiroidismul inseamna o tiroida subactiva

Cauzele cele mai frecvente ale hipotiroidiei sunt deficienta de iod din organism, tiroidita Hashimoto (o boala nedureroasa, autoimuna in care celulele corpului ataca tiroida), tiroidita (inflamatie si in cele din urma distrugere a celulelor tiroidiene), tiroidita postpartum (5% pana la 9% dintre femei dupa nastere) sau chiar o glanda tiroida care nu functioneaza corect de la nastere (apare la 1 din 4000 de nou nascuti), interventii chirurgicale, iradierea sau prezenta unor tumori (noduli „reci”) care scad procentul de tesut functional.

Simptomele clasice ale unei tiroide „lenese” pot include:

  • incetinirea metabolismului
  • acumularea in greutate
  • tesuturi pastoase, infiltrate (mixedem)  
  • gandire lenta
  • pierderea memoriei
  • senzatie de frig si intoleranta la frig
  • depresie
  • oboseala
  • piele uscata
  • bradicardie (scaderea frecventei inimii)
  • constipatie
  • caderea parului
  • pierderea sprancenelor in treimea lor externa
  • crampe musculare
  • dureri articulare 
  • nereguli hormonale
  • infertilitate

Atat in cazul hipertiroidiei cat si hipotiroidismului, exista mai multe simptome care vor fi cele mai evidente la barbati:

Disfunctie hormonala si sexuala la barbati 

Problemele tiroidiene pot duce la scaderea productiei de hormoni sexuali. Atat hormonii sexuali, cat si hormonii tiroidieni fac parte dintr-o retea de comunicatii hormonale din corpul nostru, denumita axa HPA (hipotalamica-hipofiza-suprarenala). O tiroida lenta poate reduce productia de hormoni sexuali necesari pentru functia sexuala optima si un libidou normal.

Acest lucru poate duce la simptome precum:

  • Libidou scazut (lipsa interesului sau dorintei sexuale)
  • Infertilitate
  • Testosteron scazut
  • Disfunctie erectila
  • Frecventa redusa a erectiilor matinale
  • Masa musculara redusa

Studiile au descoperit ca 64% dintre barbatii cu hipotiroidism au prezentat libidoul scazut, disfunctie erectila (incapacitatea de a obtine sau mentine o erectie), anomalii ale spermei si ejaculare intarziata. Doar 7,1% dintre ei s-au plans de ejaculare precoce. Simptomele au fost legate de testosteronul scazut, care produce si o serie de simptome care se observa si in menopauza (cum ar fi schimbari de dispozitie, anxietate si depresie).

Pentru barbatii cu hipertiroidism, scaderea libidoului (a dorintei sexuale) s-a inregistrat la 17,6% dintre barbati, disfunctia erectila la 14,7% si ejacularea prematura a fost principalul simptom care a aparut la 50% dintre barbatii hipertiroidieni. Pacientii cu activitate tiroidiana crescuta au, deci, majoritar, ejaculare prematura, ejacularea intarziata fiind invocata in doar 2,9% dintre cazuri.

Conform Asociatiei Americane de Tiroida, disfunctia erectila severa a fost gasita la aproape 38% dintre barbatii cu hipotiroidism si aproape 30% dintre barbatii cu hipertiroidism. Per total, 80% dintre barbatii cu disfunctii tiroidiene au avut disfunctie erectila, comparativ cu 37,5 dintre barbati fara conditii tiroidiene. Care sunt implicatiile acestui studiu? Barbatii cu disfunctii tiroidiene au de obicei disfunctie erectila, care este reversibila cu restabilirea starii de eutiroidie. De aceea, mai ales la pacientii tineri si maturi, investigatia si screening-ul tiroidian ar trebui sa fie prima manevra diagnostica in determinarea cauzei disfunctiei erectile. 

Screening-ul pentru disfunctia tiroidiana (determinarea hormonilor tiroidieni TSH, FT3, FT4) este important la acesti barbati, tratamentul specific determinand restabilirea eutiroidismului si abia apoi ne putem gandi si investiga si alte cauze ale disfunctiilor erectile sau tulburarilor sexuale.  

Testele tiroidiene: cel mai sigur drum catre evaluarea tiroidei

Cand sa fii testat

Daca observi oricare dintre simptomele de mai sus, impreuna cu simptomele clasice ale disfunctiei tiroidiene, asa cum s-a mentionat, ar trebui sa discuti cu medicul tau de ingrijire primara despre testare. Daca esti, in general, sanatos si ai varsta de 60 de ani sau mai mult, este totusi o idee buna sa discuti cu medicul tau pentru a evalua riscul de a dezvolta o afectiune tiroidiana.

In ce constau testele pentru investigarea functiei tiroidiene?

Testele de sange specifice care se vor face pentru a va testa tiroida pot include:

Hormonul stimulator al tiroidei (TSH) este produs in glanda pituitara si regleaza echilibrul hormonilor tiroidieni - T4 si T3 - in fluxul sanguin. Acesta este de obicei primul test pentru a verifica dezechilibrul hormonului tiroidian. 

De cele mai multe ori, hipotiroidismul cauzat de bolile tiroidei este asociat cu un nivel crescut de TSH, in timp ce hipertiroidismul este asociat cu un nivel scazut de TSH. 

Daca TSH este anormal, masurarea directa a hormonilor tiroidieni, inclusiv tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), poate fi efectuata pentru a evalua in continuare problema. 

T4: Testele de tiroxina pentru hipotiroidism si hipertiroidism si utilizate pentru a monitoriza tratamentul tulburarilor tiroidiene. T4 scazut este observat cu hipotiroidism, in timp ce nivelurile ridicate de T4 pot indica hipertiroidism. 

FT4: T4 liber (freeT4 sau tiroxina libera) masoara hormonul liber, activ, nelegat de proteine. Nivelul de proteine din sange poate afecta masurarea cu acuratete a nivelului hormonului activ. 

T3: Testele cu triiodotironina ajuta la diagnosticarea hipertiroidismului sau la aratarea severitatii hipertiroidismului. Nivelurile scazute de T3 pot fi observate in hipotiroidism, dar mai des acest test este util in diagnosticul si gestionarea hipertiroidismului, unde nivelurile de T3 sunt crescute. 

FT3: T3 liber sau triiodotironina libera este o metoda de masurare a T3 care elimina efectul proteinelor care leaga in mod natural T3 si pot impiedica masurarea exacta. 

Exista si alte teste de sange, imagistice care completeaza diagnosticul exact al afectiunilor tiroidiene si care se efectueaza la indicatia medicului. 

Vesti bune?

Conform cercetatorilor, diagnosticarea precoce si corecta, precum si instituirea unui tratament prompt al disfunctiei tiroidiene pentru a reveni la "normal" – stare cunoscuta sub numele de eutiroidism – determina inversarea simptomelor sexuale la barbati si normalizarea nivelurilor de testosteron. In unele cazuri, testosteronul pe baza de prescriptie medicala si / sau DHEA pot fi, de asemenea, o terapie benefica pentru reducerea simptomelor generale.

Optiuni de tratament

Hipotiroidism
Cand tiroida este subactiva, tratamentul va include administrarea de medicamente de substitutie a hormonului tiroidian pentru tot restul vietii, pentru a va regla nivelul hormonilor.

Hipertiroidism
Cand aveti o tiroida hiperactiva, tratamentul incepe adesea cu medicamente antitiroidiene care limiteaza functia tiroidiana. Acest lucru poate fi temporar sau pe tot parcursul vietii, in functie de modul in care corpul dumneavoastra se adapteaza la medicamente.
Radioterapia si operatia de tiroidectomie sunt, de asemenea, optiuni frecvente de tratament. In cele din urma, aceste tratamente vor duce la hipotiroidism.

Surse de informare:

  • https://health.usnews.com/health-news/patient-advice/articles/2015/07/21/low-thyroid-in-men-not-just-a-womans-issue. 
  • Chen Y, Chen Y, Xia F et al. A Higher Ratio of Estradiol to Testosterone is associated with Autoimmune Thyroid Disease in Males. Thyroid. 2017. doi:10.1089/thy.2016.0661
  • https://www.verywellhealth.com/thyroid-disease-in-men-3886166
  • Carani, Cesare, et. Al. "Studiu privind Multicentric - Simptome sexuale la barbatii cu  hipo- si hipertiroidism," Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 90, No. 12 6,472-6,479
  • GE Krassas, K Tziomalos, F Papadopoulou, N Pontikides, si P Perros. "Disfunctiei erectile la pacientii cu hipotiroidism :cat de comun si ar trebui sa ne tratam? " Journal of Clinical Endocrinology si metabolice (Volume 93, paginile 1815-1819). 
  • https://thyroidpharmacist.com/articles/thyroid-disease-in-men/

Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor