Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testele genetice - cea mai buna cale de a depista intolerantele alimentare

Intolerantele alimentare nu sunt nici pe departe niste mofturi, ci afectiuni grave care ameninta sanatatea, iar cele mai frecvente si, din pacate, cele mai subdiagnosticate, sunt intoleranta la gluten si la lactoza.

Exista insa si vesti bune. Testele genetice, precum cele efectuate in laboratoarele Genetic Center, pot spune cu certitudine daca aveti aceste intolerante.

Intoleranta la gluten

Cunoscuta si sub numele de boala celiaca, afecteaza 1 din 200 de persoane la nivel mondial. Afectiunea este una de tip autoimun si presupune ca pana si consumarea unor cantitati chiar si nesemnificative de gluten (din paine, de exemplu, sau alte alimente ce contin cereale: grau, secara, orz, ovaz) declanseaza o reactie imuna la nivelul intestinului subtire, ce distruge mucoasa intestinala si impiedica asimilarea corecta a nutrientilor din hrana noastra. Netratata, poate duce la depresie, infertilitate si chiar cancer gastrointestinal.
In cazul bolii celiace, simptomele (crampe abdominale, diaree cronica, balonari, flatulenta) sunt unele nespecifice si fac ca diagnosticul de intoleranta la gluten sa fie mai dificil de stabilit, cu atat mai mult cu cat analizele clasice pot fi uneori inselatoare. “Avantajul testului genetic este ca nu este influenţat de dieta. Celelalte analize necesare diagnosticului de boala celiaca nu pot fi interpretate daca o persoana a exclus din alimentaţie glutenul. Dupa 6 luni de dieta fara gluten, se normalizeaza parametrii serologici, se normalizeaza mucoasa intestinala, astfel ca nu mai ai mijloace de diagnostic, daca aceste teste nu au fost efectuate anterior. In aceste situaţii, singurul test care ne poate orienta diagnosticul ramane testul genetic”, explica specialistii clinicii noastre. Iar persoanele cu risc sa dezvolte boala celiaca, fie pentru ca au rude de gradul 1 cu aceasta afectiune, fie pentru ca au diabet zaharat de tip 1, psoriazis, tiroida, hepatita autoimuna sau orice alta boala autoimuna, ar trebui sa apeleze cu incredere la analizele genetice. Ele se pot efectua inca din prima luna de viata,  fara niciun fel de pregatire prealabila. Mai mult, determinarea predispozitiei genetice pentru boala celiaca se efectueaza o singura data in viata, fiind o trasatura genetica ce se mosteneste si nu se modifica ulterior.Genetic Cluj 2 141 of 213

Intoleranta la lactoza

Simptome similare, insotite de spitalizari frecvente si scadere ponderala, sunt specifice si unui alt tip de intoleranta alimentara, cea la lactoza. Desi pare greu de crezut, trei sferturi din populatia globului este afectata. Mare parte din cei bolnavi raman insa nediagnosticati si continua sa consume lapte si produse lactate, fara sa inteleaga de ce apar apoi balonarea, scaunele diareice, durerile abdominale sau flatulenta.
Acest tip de intoleranta apare pentru ca, genetic, omul  este programat sa nu mai digere corect lactoza dupa varsta de 2-10 ani. Mai mult, in cazul in care consumul de lactate continua, pot aparea boli grave precum osteoporoza din cauza lipsei de calciu in organism. Ca si in cazul intolerantei la gluten, exista si metode clasice de depistare, care sunt insa invazive si expun pacientul la efectele negative ale ingestiei de lactoza. „Spre deosebire de acestea, analizele genetice au avantajul ca sunt simplu de efectuat. Sunt necesari 5 mililitri de sange pentru a stabili un diagnostic care, in alte conditii ar fi greu de pus, mai ales pentru ca exista si alte boli precum Boala Crohn ori colita ulceroasa care manifesta simptome similare”, spun expertii Genetic Center. Sigure, nedureroase si noninvazive, testele genetice pentru depistarea intolerantei la gluten sau la lactoza se efectueaza cu succes in cele doua clinici Genetic Center din Bucuresti si Cluj.