Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Terapia durerii in patologia articulara

Am vorbit despre dureri articulare la mâini și la picioare, dar pot apărea ele și în alte zone ale corpului?

Păi, vă spuneam, de exemplu, despre aceste artroze, artroze zigapofizare care, deși ne referim la ele ca și durere de spate, de fapt e tot o durere articulară. Și pe ele le putem ajuta injectând în articulație aceste medicamente sau putem, de exemplu, să denevrăm articulația. Deci trebuie să știți despre această articulație -  ea primește un nerv din partea de jos și un nerv din partea de sus. Și atunci eu dacă îmi pun un ac aici, și un ac aici și ard acești doi nervi, articulația nu mai este inervată și pacientul nu mai simte durere. Mai apar, de exemplu, vă spuneam despre articulația sacroiliacă, care este o cauză frecventă de durere. Sigur, sunt și alte surse, la nivel cervical avem aceste probleme.

Pentru a fi mai expliciți în fața celor care se uită la noi. De fapt, ce anume declanșează durerea articulară?

Păi sunt foarte multe cauze. Uzura este este una dintre cauzele frecvente. Traumatismele sunt cauze foarte frecvente de dureri articulare și când spun traumatism mă refer și la traumatismul chirurgical. Deci intervențiile chirurgicale pot provoca dureri articulare. Și mai sunt anumite complicații specifice anumitor intervenții chirurgicale. De exemplu, dacă se corectează anumite defecte de dimensiune, musculatura poate să fie pusă în tensiune și deși pacientului simte ca o durere articulară, sursa durerii poate să fie musculatura și ei pot fi ajutați.

Există tratament diferite pentru artrită, artroză, poliartrită reumatoidă sau...?

Cu singuranță! Cu siguranță, din cauza asta este nevoie de o colaborare foarte bună între o echipă multidisciplinară care să trateze acești pacienți și fiecare să-și aducă aportul.

Aș dori să vă întreb și care trebuie să fie balanța între tratamentul medicamentos și terapia fizică în cazul acestor dureri articulare?

Acum nu putem să vorbim neapărat în context de procente, dar cel mai bine așa ar trebui să fie pacientul, să fie tratat de o echipă multidisciplinară. Nu poți să tratezi singur un pacient cu durere. Abordarea în majoritatea tipurilor de durere este o abordare, se numește holistică, adică termenul de holistic depășește faptul că un medic, împreună cu un alt medic își spun fiecare părerea și face pacientul ce vrea. Nu, holistic înseamnă că echipa de medici se întâlnește și nu numai medici și personal auxiliar și kinetoterapeuți, fizioterapeuți. Ei se întâlnesc, discută despre pacient și deciziile pe care le iau, le iau într-un mod armonios, în așa fel încât să ducă la recuperare, la vindecarea pacientului. Partea de care eu mă ocup este doar o piesă din puzzle. Atât și nimic mai mult. Este nevoie și de implicarea celorlalți și este nevoie cel mai mult ca pacientul să înțeleagă acest lucru, pentru că dacă pacientul vine, îi fac o injecție din asta despre care vorbim, pe el nu îl mai doare și se duce acasă și uită că i-am spus că - vezi că poimâine trebuie să te duci la kinetoterapeut, să te apuci de lucru cu el, că știe ce are de făcut cu tine. El cu siguranță va reveni sau cu mare probabilitate, va reveni. Poate să și scape dar sunt puțini aceia care nu revin.

Vedem la televizor foarte multe reclame la unguente și aș dori să vă cer opinia în legătură cu această terapie locală.

Cu siguranță au și ele rolul lor și sunt utile, dar nu trebuie să ne bazăm doar pe ele pentru a ne rezolva problema. Eu prescriu.

Și aș vrea să vă mai întreb legat de tratamentul chirurgical, dacă este foarte indicat în cazul persoanelor care nu răspund la alte tratamente?

Trigger-ul pentru tratamentul chirurgical nu trebuie să fie faptul că răspunde sau nu răspunde la tratament. Pentru fiecare dintre patologiile dureroase despre care vorbim există rolul chirurgiei, care este foarte clar stabilit și pe care nimeni nu îl contestă. Cum vă spuneam, de exemplu, în cazul herniei de disc, atunci când herniile de disc sunt complicate de la început, ele trebuie să beneficieze de intervenție chirurgicală de decompresiune. De exemplu despre tratamentul durerii din neoplazii despre care vă vorbeam. Acea rezecție a nervilor splatnici se poate face și chirurgical. Bineînțeles, pacientul trebuie să aibă anumite criterii, să poată fi selecționat pentru acea intervenție chirurgicală. Și pacienți mult mai bolnavi cu patologii mult mai severe asociate, pot beneficia de management intervențional din acesta, cu injecții de care vă spun. Deci pentru chirurgie trebuie să fie mai sănătoși ca să poată. Și pentru fiecare dintre patologiile dureroase pot fi date exemple unde rolul chirurgiei este mai mult sau mai puțin bine stabilit, dar are cu siguranță un rol.

Pentru poliartrita reumatoidă au apărut în ultima vreme niște tratamente noi, n-aș spune experimentale. Ce părere aveți despre ele?

Nu, nu doar în poliartrita reumatoidă. Să știți că foarte multe dintre patologiile dureroase beneficiază de tratamente noi. Chiar și migrena, de exemplu, sunt medicamente noi. Se vorbește despre rolul anticorpilor monoclonali în durerile de foarte multe etiologii. Deci acesta este viitorul. Bineînțeles, așa cum spuneam, prețurile sunt prohibitive. Noi putem să ne amintim să le recomandăm pacienților. Unii și le permit, unele nici nu se găsesc și sunt greu de procurat. Dar oricine citește literatura de specialitate curentă, știe că ăsta este drumul și pe asta se bazează cercetarea în momentul de față și cu sprijinul companiilor farma, pentru că vorbim de niște medicamente cu prețuri foarte mari și bineînțeles că există o miză aici, dar asta nu le face mai puțin utile. Deci multe dintre ele promit foarte multe. Este un foarte mare beneficiu pentru un pacient care suferă de migrene și știe cu siguranță cât de greu este acest lucru să îți reduci numărul episoadelor migrenoase de la unu la două zile la mai puțin de cinci pe lună.

E un beneficiu și atunci sunt oameni care își permit acele costuri, dar sunt, să știți, sunt terapii noi, nu doar în poliartrita reumatoidă, în majoritatea patologiilor dureroase și e foarte bine că e așa, pentru că arată că se progresează și că cineva se preocupă de asta.

Și că terapia durerii, iată, a ajuns un subiect foarte, foarte dezbătut și care aduce și soluții până una alta.

Și uitați că ajunge și la noi în țară. Nu putem să ne așteptăm la miracole acum. Această specialitate - terapia durerii, dacă vă uitați, comparând cu alte specialități medicale, este o specialitate nou înființată, deci la nivel internațional, unii au progresat poate un pic mai repede decât noi, dar facem și noi pași înainte.