Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sistemul endoscopic Olympus EVIS X1: noi standarde de diagnostic si tratament in patologia gastrointestinala

Articol de Prof. Univ. Dr. Adrian Saftoiu Medic primar Gastroenterologie
Departamentul de Endoscopie Digestiva din Ponderas Academic Hospital utilizeaza cel mai avansat si sofisticat echipament de endoscopie din tara: sistemul Olympus EVIS X1.
Urmarind sa asigure cele mai bune sanse de detectie, diagnostic si tratament pentru afectiunile tractului digestiv, medicii gastrooenterologi din Ponderas Academic Hospital utilizeaza deja in practica de zi cu zi, sistemul de endoscopie Olympus EVIS X1, la numai 2 luni distanta de la lansarea sa.

Noul echipament are incorporate mai multe functionalitati inovatoare, cu ajutorul carora medicii pot sa vizualizeze mai usor, mai bine si in stadia precoce leziuni prezente la nivelul tubului digestiv, ceea ce contribuie in mod esential la eficacitatea tratamentului acestor patologii.

Despre importanta acestui sistem medical, prof. dr. Adrian Saftoiu spune:

“Ne concentram toata atentia asupra pacientilor nostri. In primul rand investim in pregatirea continua a personalului, dar, in acelasi timp, ramanem la curent cu cele mai noi metode si tehnici de investigatie si tratament. Echipamentele performante acompaniaza in mod fericit experienta medicala, iar noul sistem Olympus EVIS X1 completeaza gama de sisteme medicale ale Departamentului de Endoscopie Digestiva din Ponderas Academic Hospital.”

Functiile incorporate ale sistemului endoscopic Olympus EVIS X1– vizualizare optima si siguranta

Endoscopia este o procedura minim invaziva, sigura, utilizata pentru diagnosticul si tratamentul afectiunilor tractului digestiv.

Cel mai frecvent este efectuata in scop diagnostic la pacientii care au simptomatologie, dar prin intermediul ei se pot efectua biopsii, se pot exciza polipii, se pot indeparta corpii straini ingerati accidental sau se pot controla hemoragiile (sângerarile) gastro-intestinale . Spectrul de procedure terapeutice se extinde pina la efectuarea procedurilor de gastroplastie endoscopica, o tehnica recenta utilizata pentru tratamentul minim invaziv al  obezitatii.

Identificarea din timp a polipilor colonici sau rectali este cea mai eficienta metoda de preventie a cancerului colorectal. Endoscopia are astfel un potential important in detectarea precoce a cancerelor digestive si sporirea eficacitatii tratamentului.

Abilitatea de a desfasura simultan toate aceste proceduri, cu ocazia unei singure investigatii este un alt avantaj al endoscopiei.

Tinind cont de toate aceste avantaje, este evident ca specialistii si-au concentrat toata atentia in a dezvolta tehnologii cat mai performante, care sa sporeasca atat capacitatea de a observa leziunile prezente, cat mai devreme posibil in evolutia acestora, cat si capacitatea de a le diferentia.

Noul sistem endoscopic are incorporate mai multe functionalitati inovative care sprijina echipele de medici sa atinga cele mai inalte standarde de performanta posibile: functia de iluminare “TXI”, functia de vizualizare in banda ingusta “NBI”, functia de vizualizare bicromatica “RDI”,  se numara printre cele mai importante tehnologii incorporate.

Functia de iluminare “TXI” (Texture and Color Enhancement Imaging) - imbunatateste rata de detectare a leziunilor

Cu ajutorul acestei functii, medicul are posibilitatea de a observa leziuni care, altfel, ar putea fi dificil de detectat. Se pot observa mai usor structuri anatomice cu potential malign, inclusiv zonele de inflamatie, leziunile plate sau zonele cu leziuni nereliefate, aflate in profunzime. Prin crearea unui efect de iluminare cu lumina alba se imbunatateste perceptia vizuala a culorilor si texturii tesuturilor, de aceea, medicul poate observa mai usor diferentele dintre zone examinate. Scopul acestei functii este de a creste rata de detectie  a unor leziuni care sunt greu evidentiate in mod obisnuit.

Functia de vizualizare in banda ingusta “NBI” (Narow Band Imaging) - imbunatateste acuratetea diagnosticului

Cu ajutorul acestei functii se imbunatateste vizibilitatea capilarelor (vasele de sange mici, superficiale, care sunt prezente intr-o proportie mai mare la nivelul tumorilor, decat in tesuturile sanatoase de la nivelul tubului digestiv).

Principiul tehnologic care face posibila vizualizarea capilarelor se bazeaza pe absorbtia si dispersia diferita a luminii obisnuite, fata de lumina cu spectru ingust. Introducerea unor sisteme inovatoare de filtrare a luminii conduce la cresterea contrastului dintre tesuturi, facand posibila detectarea stadiilor incipiente ale unor leziuni, de tipul cancerelor precoce. Posibilitatea de a evalua prezenta vaselor de sange la nivel superficial este esentiala in detectarea precoce a polipilor.

Medicii au dezvoltat un sistem de clasificare a leziunilor in functie de imaginile endoscopice care utilizeaza lumina in banda ingusta, sistem care are validare la nivel international. Astfel, in functie de caracteristicile observate cu ajutorul functiei NBI se poate stabili mai usor unde anume sa se efectueze biopsia, care tesuturi trebuie sa fie rezecate si se poate evita efectuarea biopsiilor pentru leziuni cu risc redus de malignizare.

Functia de vizualizare bicromatica “RDI” (Red Dichromatic Imaging) – siguranta sporita a tratamentului endoscopic

Cu ajutorul acestei functii se pot observa mai usor vasele de sange situate in profunzime si sursele de hemoragie in timpul tratamentelor endoscopice.

Prin introducerea unor filtre de lumina, este posibila observarea surselor de hemoragie situate profund, astfel ca medicii pot sa intervina rapid pentru a opri cu rapiditate si precizie sangerarea. Din punct de vedere al rezultatelor finale, se reduce timpul necesar tratamentului, fara a fi alterata calitatea interventiei. Prin scaderea riscului de sangerare creste siguranta procedurilor terapeutice.

Functia de focalizare “EDOF” (Extended Depth of Field)

Cu ajutorul acestei functii, medicii care efectueaza procedurile au posibilitatea de a observa cu o precizie mai buna zonele de interes, fara a fi nevoie de manevre de focalizare suplimentare.

 

Noul sistemul de endoscopie Olympus EVIS X1 permite medicilor din Departamentul de Endoscopie al Ponderas Academic Hospital sa vina in intampinarea nevoilor pacientilor cu investigatii si proceduri efectuate mai usor, mai sigur, mai precis.


In Ponderas Academic Hospital se asigura servicii de investigatie si tratament la cele mai inalte standarde. Investim in oameni si in tehnologie performanta pentru a fi mai aproape de pacienti si pentru a le imbunatati experientele, atunci cand au nevoie de diagnostic si tratament eficient.

Surse:
https://www.olympus-europa.com/medical

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.