Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Secretiile nazale: ce semnifica in functie de culoare

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Mucusul din secretiile nazale exista pentru a proteja nasul si sinusurile de diversele particule din mediul inconjurator cum sunt: praful, bacteriile sau virusurile. 

Secretiile transparente (incolore)

Sunt absolut normale. Corpul uman produce aproximativ 1.5 litri de mucus zilnic, mare parte fiind inghitit. Acest mucus contine proteine, anticorpi, diverse saruri si o cantitate mare de apa. Ajunse in stomac, aceste saruri se dizolva, corpul producandu-le in continuare, pentru a proteja nasul si sinusurile. 

Desi normale, in rinita alergica pot aparea secretii transparente, in cantitate mai mare, insotite si de alte simptome: stranut, prurit nazal, ocular, conjunctivita alergica, oboseala, in absenta febrei. In timpul sarcinii se descrie o situatie frecventa in care multe viitoare mamici au o secretie nazala mai abundenta, numita rinoree nealergica, fenomen care inceteaza dupa nastere. 

Secretiile nazale albicioase

Apar de obicei in afectiunile virale care presupun congestie nazala sau obstructie: raceli obisnuite, rinite, rinofaringite. In general apar si alte simptome de insotire: febra sau subfebra, stare generala alterata, oboseala, odinofagie (durere in gat). Rinoreea de culoare alba apare atunci cand exista obstructie si din aceasta cauza secretiile obisnuite isi schimba culoarea, prin deshidratare, avand o cantitate mai mica de apa. Mucusul nazal apare astfel mai gros si uneori tulbure si reprezinta semnul obisnuit al unei congestii sau al unei raceli. 

Mucusul galben 

Este semnul ca organismul reactioneaza impotriva infectiei instalate: culoarea galbena provine de la celulele albe ale sangelui (leucocitele) care apar la locul inflamatiei incercand sa anihileze „inamicul” si captureaza pleiada de germeni de la nivelul foselor nazale. Odata omorate, aceste celule sunt eliberate la nivelul nasului si se scurg sub forma unei secretii galbene sau galben-maronii.

Secretiile verzi

Daca au aparut dupa o raceala prelungita in care au persistat fie secretii incolore, albe sau galbene peste 12-14 zile, pot insemna ca la nivelul nasului sau sinusurilor s-a dezvoltat o infectie bacteriana si ca cel mai probabil este necesara suplimentarea medicatiei dupa o evaluare medicala.

De cele mai multe ori este necesara antibioterapia, dar nu intotdeauna: exista multe situatii cu secretii de culoare verde care nu reprezinta suprainfectie bacteriana, ci doar evolutia normala a unei infectiii virale. 

In unele situatii apar infectii de vecinatate importante: sinuzita, etmoidita, mastoidita, otita. In aceste cazuri secretiile sunt purulente, apar edem orbital/periorbital, febra inalta, frison si modificarea importanta a starii generale. 

Diagnosticarea corecta a pacientului

Culoarea secretiilor nazale nu va stabili niciodata diagnosticul si atitudinea terapeutica. Toate semnele si simptomele unui pacient trebuie integrate si trebuie observat tabloul intreg, examenul clinic al pacientului ramanand extrem de important.

Sunt situatii in care sunt necesare examene complementare: cultura din exudatul nazal, fie pentru bacterii, fie pentru fungi, hemograma si probe inflamatorii, radiografie sau tomografie de sinusuri pentru o atitudine terapeutica adecvata.