Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum iti ajuti copilul alergic

Cum iti ajuti copilul alergic

Fii acolo pentru el

Spune-i ca intelegi prin ce trece si asigura-l ca intreaga familie ii este un sprijin oricand.

Sustine-l si linisteste-l

Spune-i ca episodul alergic poate fi tinut in frau. Copilul te poate simti daca esti tensionata si asta ii poate spori anxietatea. Incearca sa-i tansmiti o stare de liniste care il va ajuta sa faca mai usor fata simptomelor alergiei.

Invata-ti copilul sa recunoasca simptomele alergiei

Invata-l sa recunoasca simptomele alergiei de care sufera – stranut, ochi rosii, respiratie suieratoare, mancarime etc. si sa-i spuna imediat unui adult din preajma, cand acestea apar. Pregateste copilul dinainte – “Daca simti simptomul x, stii deja ce ai de facut daca eu nu sunt cu tine. Anunta educatoarea/invatatoarea, care va suna de urgenta la 112. Pana la sosirea ambulantei, copilul ii poate cere unui adult sa-i injecteze in muschiul exterior al coapsei doza de epinefrina (pe care trebuie sa o aiba asupra sa, daca a trecut anterior printr-un de episod de soc anafilactic, care este o reactie alergica severa).

Prevenirea expunerii la alergenul cauzator este cel mai bun tratament 

Spune-i ca esti mandra de el cand ia decizia sa se joace in casa ori cand intreaba daca un anume aliment contine alune, fiindca astfel face ceea ce este mai bine pentru sanatatea lui.

Anunta educatoarea/invatatoarea in legatura cu alergia copilului 

Transmite-i ca el stie ce are de facut, dar ca este bine sa tina cont si ea de recomandarea a a evita sa manance alimente alergene (in caz de alergie alimentara) sau sa iasa la aer in mijlocul zilei (in caz de alergie la polen). Anunta si copilul ca educatoarea/invatatoarea stie de problema lui si poate sa-i solicite ajutorul la nevoie.

Invata-l o rutina

Daca anumite obiceiuri nu sunt asimilate, copilul le va simti ca pe un chin. Prin urmare, el trebuie sa stie ca sunt cateva activitati care vor face parte din rutina zilnica: citirea ingredientelor de pe eticheta, intrebarile legate de continutul anumitor alimente si bauturi, medicamentele antihistaminice luate la anumite ore etc. De asemenea, invata-l sa-si spele parul (in cazul alergiei la polen) si sa se schimbe in haine curate inainte sa mearga la culcare pentru a avea un somn linistit.

Gaseste alternative

Daca, de exemplu, alergia il impiedica sa iasa din casa pentru ca un episod sever se poate declansa din cauza polenului, propune-i ca alternativa sa-si cheme cea mai buna prietena pentru a vedea un film impreuna. Incurajeaza-l sa invite colegii acasa, daca el nu poate merge la aceia care au animale de casa, care-i pot declansa alergia. Nu doar parcul reprezinta o varianta de iesire; si la un muzeu puteti petrece timp de calitate impreuna. Iar daca sporturi, precum fotbalul, care sunt practicate in aer liber, nu ii sunt recomandate, orienteaza-l catre inot, arte martiale, dansuri sau fotbal in sala.

Invata-l cum sa nu se simta exclus

Explica-i ca, desi sufera de o alergie, asta nu ar trebui sa-l faca sa se simta exclus si sa-l impiedice sa se joace cu alti copii. Spune-i ca fiecare copil are ceva special – “unul poarta ochelari, altul are pistrui etc.”. Daca tot nu reuseste sa se integreze in colectiv si simti ca este coplesit de teama, ia in calcul o vizita la un psiholog pediatru. Inainte de a face programarea, roaga copilul ca timp de o luna sa noteze ceea ce simte atunci cand se declanseaza episodul alergic, pentru ca medicul sa faca o evaluare corecta a nivelului sau de anxietate.

Mergi regulat cu copilul tau la medicul alergolog sau la un pneumolog pediatru

Alergiile sezoniere severe sunt tratate cu antihistaminice – picaturi de ochi, picaturi de nas sau pastile. Acestea trebuie administrate la culcare, nu dimineata si, frecvent, sunt recomandate sa le ia inainte de inceperea sezonului alergiilor. Pediatrii de la Cleveland Clinic sfatuiesc parintii ca tratamentul medicamentos sa fie administrat pe toata perioada sezonului polenului, chiar daca cel mic se simte mai bine.

Surse de informatie: