Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sarcina si alergiile

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Sarcina si alergiile

Sarcina este o perioada minunta din viata oricarei femei, crearea unei alte vieti fiind un miracol mult dorit si asteptat. Pentru medici, sarcina poate fi o perioada delicata prin restrictiile unor investigatii sau folosirii multor medicamente, precum si prin posibilitatea debutului sau agravarii unor afectiuni pre-existente.  

Testarea cutanata este de evitat in sarcina si alaptare

Desi o investigatie de baza in explorarea alergiilor, testarea cutanata trebuie evitata in sarcina si alaptare, avand optiunea de investigare serologica a imunoglobulinelor IgE specifice pentru alergenii de mediu si alimentari. In general, orice investigatie ce presupune contactul cu potentialul alergen sensibilizant si care poate avea potential de declansare a unei reactii alergice importante sau severe nu se va efectua in sarcina si alaptare.

Rinita de sarcina 

Rinita afecteaza 30-75 % dintre gravide, existand si o rinita gestationala, pe langa posibilitatea debutului sau agravarii unei rinite alergice pre-existente.

Manifestarile tipice de rinita sunt declansate sau exacerbate de catre hormonii de sarcina: congestia nazala se datoreaza cresterii afluxului de sange din mucoasa nazala, prin relaxarea musculaturii din peretele vaselor de sange consecutiva actiunii progesteronului, iar estogenii contribuie prin edemul mucoasei. Aceasta congestie nazala este mai prezenta in trimestrele 2 si 3 de sarcina. Femeile ce folosesc contraceptive orale pot experimenta aceleasi simptome.

Din aceleasi cauze hormonale, o rinita alergica pre-existenta se poate agrava in sarcina. Sunt permise a se folosi corticoterapia topica nazala - cu beclometazona si budesonid, precum si unele antihistaminice -clorpheniramine, cetirizina, levocetirizina si loratadina. Decongestivele nazale sunt contraindicate in sarcina, ca urmare a potentialul de a stimula vasele uterine si impactarea consecutiva a sarcinii.

In caz de suprainfectare a rinitei si a sinuzitei sunt permise si preferate antibiotic de tipul ampicilina, amoxicilina, cefalosporinele, eritromicina. Este de retinut faptul ca pentru multe antibiotice nu exista practic studii clinice in sarcina si alaptare.

Imunoterapia sau desensibilizarea specifica in sarcina

Imunoterapia sau desensibilizarea specifica, arma cea mai specializata folosita in tratamentul afectiunilor alergice, care trateaza cauza, are de asemenea reguli stricte de folosire in timpul sarcinii si alaptarii.

Orice schema de imunoterapie inceputa inainte de sarcina poate continua pe durata sarcinii si a alaptarii, sub monitorizare adecvata de specialitate. Nu se recomanda initierea unei scheme de desensibilizare in timpul sarcinii si se amana pana dupa nastere si uneori dupa terminarea alaptarii.

Relatia dintre rinita alergica si astm in sarcina

Mucoasa tractului respirator este aceeasi pe toata lungimea lui si de aceea “ce este sus, este si jos”. De aici doua principii de aplicat:

  • La o pacienta astmatica, mai ales in timpul sarcinii, trebuie verificata permeabilitatea cailor aeriene superioare. De multe ori lipsa de control a unui astm rezida in coexistenta unei rinite ignorate si netratate. Cu atat mai mult in cazul unei alergii respiratorii, produsii de inflamatie “scalda” mucoasa tractului respirator in totalitate
  • Intr-o rinita alergica, gestationala sau de oricare alt tip, este indicat sa se realizeze o spirometrie. Evaluarea functiei respiratorii poate furniza surprize, deoarece dificultatile respiratorii pot fi puse exclusiv pe seama sarcinii si a ascensionarii diagragmului si nu pe debutul unui astm. Aceasta proba functionala respiratorie este facil de realizat, nu are riscuri pentru gravida si permite obtinerea rezultatelor pe loc.

TextDr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie