Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rolul examinărilor CT și RMN în cazul afecțiunilor nazo-sinusale

Articol de Dr. Viviana Nita Medic specialist Radiologie - imagistica medicala
Dezvoltarea impresionantă a tehnicilor chirurgicale și non-chirurgicale endonazale din ultimii 20 de ani a fost posibilă și datorită informațiilor furnizate de tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).
Dr. Viviana Niță, medic specialist radiologie – imagistică medicală ne explică utilitatea și indicațiile acestor investigații.

Imagistica CT reprezintă un pilon extrem de important în diagnosticarea și conduita terapeutică în cazul afecțiunile inflamatorii ale nasului și sinusurilor paranazale. Imaginile CT aduc detalii excelente despre pereții osoși subțiri sino-nazali și dezvăluie anatomia individuală precisă a nasului și a sinusurilor paranazale. Pe baza lor se poate planifica precis abordarea chirurgicală endonazală. 

În cazul afecțiunilor neoplazice benigne și maligne, suportul pentru diagnosticare și, ulterior, monitorizare, vine din partea examinărilor prin rezonanță magnetică (IRM), neiradiante. Principalele avantaje ale IRM sunt delimitarea precisă a semnalului tumoral față de structurile adiacente (periorbita, dura mater) și detectarea precoce a răspândirii perineurale a bolii. În plus, investigația oferă detalii certe despre extinderea neoplazica intracraniană.

Ambele proceduri pun în evidență detaliile celor patru perechi de sinusuri paranazale (sinusuri maxilare, frontale, etmoidale, sfenoidale). Medicul specialist ORL recomanda relizarea uneia dintre procedurile imagistice  menționate atunci când există o simptomatologie care indică o localizare sinusală.

Simptomele care impun examinare imagistică CT sau IRM sunt: durere și senzație de greutate la nivelul sinusurilor, sensibilitate la palparea sinusurilor, cefalee intensa, senzatie de disconfort la nivelul urechii medii, sângerari nazale.

Beneficiile examinării CT

Investigația imagistică CT ajută la: 

  • diagnosticarea sinuzitei; 
  • evaluarea sinusurilor pline cu fluide sau a membranelor sinusale îngroșate; 
  • detectează prezența bolilor inflamatorii; 
  • furnizarea informațiilor suplimentare utile pentru stadializarea tumorillor cavității nazale și ale sinusurilor 
  • planificarea intervenției chirurgicale prin definirea anatomiei.

Examinările CT sunt rapide și simple. În cazuri de urgență, acestea pot dezvălui leziuni interne și sângerări suficient de rapid, astfel încat să se poata institui tratament de urgență. În funcție de scopul urmărit și de simptomatologie, investigația se poate realiza nativ sau cu administrare de substanță de contrast.

Scanarea CT este una dintre cele mai sigure și fiabile tehnici imagistice pentru a determina gradul de obstructie nazala și este acum disponibilă pe scară largă, fiind o procedură nedureroasă, neinvazivă și, mai ales, precisă. În plus, este o investigație foarte rentabilă și este permisă și celor care au implanturi metalice ori medicale incompatibile IRM.

Mai mult, un examen CT pune în evidență atât structurile osoase,cât și țesuturile moi și vasele de sânge. Un beneficiu este faptul că, achiziția de imagini și calitatea acestora sunt mai puțin sensibile la mișcarea pacientului, comparativ cu examinarea de tip IRM, ceea ce o face utilă în cazul copiilor. 

Doza de radiații pentru această procedură variază și poate fi adaptată, pentru a produce beneficiul maxim cu o expunere minimă la radiații, mai ales în cazul copiilor. Doza de radiații poate fi reglată în funcție de pacient și istoricul acestuia. Toate  dispozitivele CT din centrele de imagistica ale Rețelei private de sănătate Regina Maria sunt dotate cu aplicația inteligentă DoseWatch care reduce la minimum doza de radiații. 

Imagistica CT oferă imagini în timp real, ceea ce o face un instrument bun pentru ghidarea biopsiilor și a aspirațiilor cu ac fin; astfel că poate elimina necesitatea intervenției chirurgicale exploratorii și a biopsiei chirurgicale.

Deși CT-ul este, de obicei primul test recomandat atunci când se suspectează o tumoră sinusală, informațiile complete sunt furnizate prin examinare IRM, pentru a determina extensia țesutului tumoral la nivelul structurilor adiacente.

Dacă nu este impusă de un risc vital, este contraindicată femeilor însărcinate. 

Beneficiile examinării IRM

Deși CT-ul este cel mai des prima investigație recomandată, rezultatele obținute pot necesita aprofundarea imagistică prin IRM. 

Rezonanța magnetică este utilă în diagnosticarea, stadializarea și clarificarea unor suspiciuni de diagnostic în următoarele situații:   

  • afecțiuni congenitale; 
  • boala inflamatorie și alergică  sinusală; 
  • infecție fungică și granuloame; 
  • o varietate de tumori benigne și maligne, inclusiv angiofibromul juvenil. 

Printre beneficiile pe care le aduce IRM regăsim demonstrarea extinderii și distribuției tumorale la nivelul structurilor adiacente. 

Un avantaj suplimentar al IRM este acoperirea largă a capului și gâtului pentru evaluarea extensiei bolii maligne, comparativ cu imagistica directă în trei planuri CT. 

Utilizarea substanței de contrast (Gd DTPA) oferă informații superioare tomografiei computerizate, atingând o acuratețe de peste 96% de diagnostic, in corelație cu rezultatul histopatologic. 

Investigația IRM excelează în evaluarea formațiunilor tumorale ce au in structura lor țesut moale de la nivelul sinusurilor paranazale și cavității nazale atât ca sensibilitate, cât și ca specificitate. De asemenea, oferă îmbunătățirea acurateții diagnosticului prin distincția certă dintre neoplasme și bolile inflamatorii. Rezonanța magnetică are capacitatea de a distinge între leziunile cu conținut redus de apă liberă precum cele mucinoase (neoplasme) și leziunile cu conținut predominant de apa liberă, caracteristic secrețiilor seroase (infecții).

Detalii complete despre centrele de imagistica, performanțele aparatelor și dispozitivelor găsești aici: https://www.reginamaria.ro/imagistica