Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rinitele alergice: cine sunt inamicii?

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Rinitele alergice: cine sunt inamicii?

Rinitele alergice sunt declansate de alergenii purtati de aer numiti aeroalergeni sau pneumalergeni. Ei sunt in principiu de doua feluri:

  1. Alergenii prezenti in mediu tot timpul anului, indiferent de anotimp. Acestia sunt ubicuitari, intalnindu-se in orice incapere, de acasa sau de la locul de munca, sau doar la locul de munca - in acest ultim caz, expunerea are o componenta profesionala si tipic, in weekend sau pe durata concediului, simptomele de alergie se amelioreaza sau chiar dispar.
  2. Alergenii sezonieri - in general marea familie a polenurilor, care de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei ne pot crea neplaceri reale de sanatate, pe langa placerile estetice si olfactive.

Praful de casa

Praful de casa este un amestec eterogen de alergeni, care contine pe langa faimosii acarieni si detritusuri de Blatella germanica (suna frumos, dar este vorba despre gandacul de bucatarie) si perii de animale, caini, pisici, hamsteri si tot ce-or mai avea vecinii nostri prin case, caci praful din casa noastra provine si din praful din casele vecinilor nostri.

Acarienii

Acarienii sunt practic niste paianjeni microscopici, ce traiesc in interiorul oricarei case si oriunde exista un mamifer viu, biped sau patruped. Ei se hranesc cu celulele moarte si descuamate de pe pielea mamiferelor, inclusiv a noastra. Acarienii ne fac un mare bine, caci altfel am avea o piele groasa, cam ca a unui elefant. Dar cum sistemul nostru imunitar este in vesnica cautare de inamici, i-a gasit si pe acesti acarieni si a inceput sa lupte impotriva lor, fabricand anticorpi anti-acarieni si declansand un adevarat conflict armat in pielea si mucoasele noastre respiratorii. Acarienii au un comportament fascinanat: sunt fiinte ce traiesc in adevarate colonii, sunt sexuati, femelele depunand in medie cam 3 oua zilnic, in conditiile in care media lor de viata este de cam 6-8 saptamani.

Practic, traim in pat cu inamicii, caci cele mai mari concentratii de acarieni sunt in saltele, perne si paturi. Mari colectoare de praf sunt si cartile, perdelele, coavoarele si aparatura electrocasnica.

O informatie de maxim interes: ACARIENII NU SUNT DISTRUSI DECAT PRIN FIERBERE SAU INGHET!

Da, putem aspira si sterge praful non stop, dar acarienii tot vor supravietui. Doar temperaturile extreme sunt de temut pentru acarieni. Acaricidele sunt substante chimice care pot incetini ritmul de inmultire a acarienilor, dar nu sunt letale pentru ei, ci mai degraba tot pentru noi au efecte nocive, iritante la nivelul cailor aeriene, putand declansa chiar o criza de astm, asa ca mai bine nu le folosim!

Mucegaiurile sau fungii

Mucegaiurile sau fungii pot fi de interior sau de exterior. Cei de interior nu sunt neaparat sinonimi cu igrasia, ei putind exista si intr-o casa noua, „la cheie”, fiind practic dependenti de gradul de umiditate din interiorul casei respective. Este adevarat ca o locuinta situata mai la nord, mai aproape de o sursa de apa sau la sub/demisol va avea in consecinta o concentratie mai mare de mucegaiuri in interior.

Polenurile

Polenurile sunt granule cu continut proteic, fabricate de catre florile de toate tipurile - ale copacilor sau ale plantelor ce cresc pe sol. Polenurile sunt purtate de aer si poposesc la nivelul mucoaselor organelor filtru -nas si ochi unde declanseaza ca urmare a conflictului antigen-anticorp, o adevarata cascada de reactii ce duc la inflamarea mucoasei. Astfel, avem manifestari de tip rinita si conjunctivita strict in sezonul in care polenurile fata de care ne-am sensibilizat sunt prezente in atmosfera. Evident, cand se termina sezonul sau cand ploua si polenul est indepartat din aerul inhalat, dispar si manifestarile de alergie. Este forma de alergie cel mai usor de suspicionat, deoarece manifestarile sunt stict sezoniere si repetitive de la un an la altul. Granulele de polen de dimensiuni foarte mici, de ordinul a catorva microni, pot depasi filtrele reprezentate de nas si ochi si pot determina crize de astm ca urmare a inflamatiei mucoasei din peretele bronsiilor.

Animalele de companie

In ceea ce priveste spinoasa problema a animalelor de companie, este adevarat ca practic orice animal cu fulgi, pene sau blana poate, prin expunere repetata, sa sensibilizeze posesorul sau pe cineva din familie si sa declanseze alergia.

Cele mai sensibilizante animale de companie sunt hamsterii, cobaii, soriceii sau altele specii inrudite, deoarece elimina alergenii prin saliva, urina si fecale - am vazut familii intregi sensibilizate si prezentand per prima astm alergic!

Pe locul 2 ca potential alergizant se situeaza pisicile - alergenul este prezent in saliva pisicii si cum ea este un animal cu o buna igiena si se spala si linge incontinuu, practic alergenul imbraca firul fin de par si calatoreste cu el la distanta de sursa. Astfel se explica de ce persoanele inalt sensibilizate la parul de pisica  pot avea simptome si doar cand se afla in preajma celor ce au acasa o pisica, dar care poarta pe haine perii de pisica si ii vehiculeaza la distanta de sursa.

De cativa ani, s-a produs in laborator, prin inginerie genetica, o specie de pisica non-alergizanta, tocmai prin scoaterea din genom a genei ce determina sinteza principalei proteine din saliva pisicii responsabile de alergie. Pisica se vinde castrata, la pretul de cateva mii de dolari! Pisica sfinx, fara par, bineinteles ca este alergizanta, deoarece saliva ei contine alergenul.

Cainii sunt mai putin alergizanti, in special bichon-ul si caniche-ul, dar este imposibila sensibilizarea in timp, mai ales la cei ce au o predispozitie genetica pentru alergie. Pentru aceste persoane, nu raman decat reptilele ca animale de companie!

TextDr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica