Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Primul bebeluş născut în apă în Bucureşti

sau "Peştişorul de aur" în varianta maternităţii Regina Maria

Primul bebeluş născut în apă, a venit pe lume joi, 4 iunie 2009, la ora 21:08, la spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Regina Maria. Băieţelul de 2950 grame şi 49 de centimetri se află într-o stare perfectă de sănătate. Medicul care a asistat naşterea este dr. Iosif Niculescu, directorul Maternităţii Regina Maria, însă rolurile principale în susţinerea mamei le-au avut tatăl copilului şi moaşa Elena Axinte. Au ajutat medicii neonatologi Alina Ilici Cîrstea Florentina şi moaşa Gabriela Popescu.

"Imaginaţi-vă în loc de patul de naştere un jacuzzi cu apă caldă, 28-35°C. În apă, muşchii se relaxează, se crează o stare de bine, iar mama îşi poate schimba fără mare efort poziţia. Relaxarea fizică şi psihică atenuează durerea, iar gravida devine mult mai cooperantă", susţine doctorul Iosif Niculescu, directorul maternităţii Regina Maria. Tehnicile moderne permit în zilele noastre monitorizarea permanentă a mamei şi a fătului, în apă, deci fără a fi nevoie ca femeia să iasă din cadă pentru verificările de rigoare în timpul travaliului.

Proaspăta mămică consideră că travaliul a fost uşor şi relaxant. Mai mult, aceasta a avut parte de susţinerea permanentă a soţului şi a moaşei. Alegerea naşterii în apă şi implicit a acestei maternităţi a fost premeditată de mamă, care a dorit o naştere cu dureri minime şi o recuperare rapidă.

Bunicul bebeluşului Alexandru, pasionat pescar, a fost deosebit de încântat de modul în care nepoţelul său a venit pe lume!

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Regina Maria este singura Maternitate din Bucureşti care îmi oferă la acest moment posibilitatea naşterii în apă. În lunile scurse de la deschiderea maternităţii, au mai fost încercări de naştere în apă, finalizate, însă prin naştere naturală sau operaţie cezariană. Însă chiar şi aşa, efectele travaliului desfăşurat în apă au fost benefice pentru mamă. Această metodă duce la o durere redusă la naştere prin relaxarea musculaturii pentru mamă şi prin trecerea mai puţin traumatică pentru bebeluş de la mediul intrauterin la cel extrauterin. Naşterea în apă este o metodă naturală de a naşte, intervenţia din partea medicilor fiind minimă. Monitorizarea mamei şi a copilului se face permanent, ambii beneficiind de cel mai sigur tratament.

Despre naşterea în apă

Naşterea în apă se încadrează într-un concept mai larg de conduită în timpul travaliului cu intervenţie minimă şi numai la nevoie, asa-zisa „atitudine naturistă”. Posibilitatea naşterii în apă este una dintre tehnicile pe care în cadrul spitalului nostru încercăm să le promovăm, în spiritul aceleiaşi intenţii declarate de a încuraja naşterea naturală. Cada de naştere este identică cu cele folosite în sistemul privat german, ce asigură condiţii superioare de sterilitate, aparatura de sterilizare modernă (inclusiv pentru prioni, asa cum impun standardele moderne), consumabilele de unică folosinţă, toate acestea permiţând excluderea infecţiilor instraspitaliceşti de care se tem cel mai mult obstetricienii şi neonatologii. Naşterea în apă nu este singura noutate de acest tip la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Regina Maria, pe lângă aceasta, pacientele pot opta pentru naşterea într-o poziţie aleasă chiar de pacientă (în picioare, lateral, pe scaun). Aceste opţiuni, împreună cu un set divers de servicii pentru care viitoarele mame pot opta – servicii de acupunctură, gimnastică prenatală sau recoltarea de celule stem, sunt menite să ofere mamei şi copilului cea mai bună îngrijire şi confort emoţional, necesare pentru o sarcină uşoară şi o naştere fără probleme.