Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Povesti de succes ale fostilor fumatori

Povesti de succes ale fostilor fumatori

Oamenii nu se nasc si nu mostenesc o serie de gene care ii predispun la fumat. Fumatul este un obicei social psihologic dobandit, care se dezvolta de obicei cu o mica presiune din partea anturajului – prieteni, colegi etc. Ca orice obicei dobandit, desi nu este usor, fumatul poate fi eliminat din rutina zilnica. 

Iata mai jos doua exemple a doi fumatori inraiti care au reusit sa-si invinga dependenta de nicotina si au reusit sa-si recapete sanatatea, renuntand la fumat:

Povestea lui Alexandru, 52 de ani…

“…am inceput sa fumez cand aveam 13 ani. Toti prietenii mei fumau. Mai tarziu, am mers in armata. Tigarile pot fi cel mai bun prieten atunci cand esti singur. Ce m-a facut sa renunt definitiv? Am intalnit o fata, care este acum sotia mea. Atunci cand relatia a devenit mai serioasa, am inceput sa ma gandesc ca a fuma era un lucru egoist din partea mea. Imi doream sa am o familie la un moment dat. Imi doream sa fiu acolo pentru ei.

Renuntarea la fumat a fost grea. Am folosit plasturele cu nicotina si o gramada de guma pentru a reusi. Am incercat sa nu ma mai intalnesc cu prietenii care continuau sa fumeze. Si am invatat ca nu este bine sa incepi sa nu mai fumezi atunci cand ai un eveniment stresant in viata ta, cum au fost examenele din sesiune.

Uneori, inca mai am pofta aceea de a trage un fum. Dar stiu ca pot sa aleg. Si cu fiecare zi in care nu fumez, devine mai usor pentru mine sa raman nefumator…”  

Povestea lui Lucian, 38 de ani…

A inceput sa fumeze de la 10 ani, dupa ce a crescut vazandu-si tatal fumand. I s-a parut ca tatal lui este “cool”, tocmai pentru ca fumeaza, si a invatat sa sustraga tigari din pachetul acestuia si sa incerce sa le fumeze. A devenit un fumator de un pachet pe zi, la 14 ani. In meseria lui de asistent medical, Lucian vede in mod constant efectele nocive ale fumatului. Ingrijind pacienti cu emfizem, BPOC si cancer pulmonar, Lucian a inceput sa se ingrijoreze privind starea lui de sanatate. Intr-un an, Lucian si-a pus ca dorinta de Anul Nou, sa nu mai fumeze, insa chiar in acea iarna, s-a imbolnavit destul de rau, fiind internat cu pneumonie. Neputand fuma in spital, Lucian a renuntat pentru cateva zile la fumat. La externare, si-a facut o promisiune sa nu mai fumeze nici macar o singura tigara. 

El recunoaste ca succesul s-a datorat renuntarii la obiceiurile vechi, cum ar fi fumatul dupa o masa buna sau dupa o bautura. A continuat sa-si spuna ce rau i-a facut fumatul si ca nu mai avea nevoie sa fumeze. Primul pas a fost sa nu-si mai cumpere tigari, ceea ce n-a fost usor. Isi pastrase obiceiul sa intre in magazin ca sa cumpere tigari, insa reusea sa iasa cu mainile goale.

“… a fost dificil sa lupt cu pofta de tigara, insa am reusit. Nu mai fumez de 10 ani. Am observat ca respir mai usor si sunt constient ca sanatatea mea ar fi fost mult afectata astazi, daca as fi continuat sa fumez.
Sfatul meu pentru oamenii care isi doresc sa renunte la fumat este sa evitati acele locuri in care ati fi tentati sa va aprindeti o tigara…”

Text adaptat dupa materialul “Stop smoking. Star living”, NHS, GoSmokeFree