Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nu trebuie sa-ti fie teama de controlul ginecologic periodic

Articol de Dr. Doina Ioana Buzatu Medic primar Obstetrica - ginecologie
Nu trebuie sa-ti fie teama de controlul ginecologic periodic

Teama de a merge la ginecolog este des raspandita in randul femeilor tinere, dar nu numai. Exista paciente tinere care au avut experiente neplacute sau au auzit de astfel de experiente  si atunci se tem. Si femeile de peste 50 ani, la care teoretic nu te astepti sa priveasca usa cabinetului de ginecologie cu incordare, pasesc uneori usor infricosate de ce se poate intampla acolo.

“Incerc de fiecarea data ca aceasta vizita sa fie una placuta, sa le ofer incredere pacientelor si mai mult, consultul ginecologic sa decurga astfel incat femeile sa inteleaga importanta lui si sa aiba o experienta placuta, si in consecinta sa nu evite, ci din contra, sa-si doreasca sa revina la control.” – ne-a spus Dr. Doina Mihailescu, medic primar obstetrica-ginecologie din cadrul echipei de medici a Policlinicii Dorobanti, Policlinicii Baneasa si a Spitalului Baneasa.

Sa iti povestesc cum se desfasoara o vizita in cabinetul meu…

Mai intai ne cunoastem: aflu istoricul tau medical si care sunt motivele care te-au indemnat sa mi te adresezi. Este important sa fii sincera la ginecolog, sa i te destanui ca celei mai bune prietene. Sa ii spui toate problemele tale medicale, deoarece toate detaliile au relevanta. Uneori este suficient din anamneza sa ma orientez asupra diagnosticului. In ultimul timp, am avut paciente tinere care au venit doar sa se informeze, fiind la inceputul vietii sexuale. Este laudator si imbucurator acest lucru. Totodata, pacientele care au trecut de varsta procreerii se adreseza intr-un numar din ce in ce mai mare. Femeile au inceput sa inteleaga importanta aparentului “banal” control anual ginecologic.

Abia apoi urmeaza consultul ginecologic. Intotdeauna se goleste vezica inaintea examinarii.  Pacienta este invitata pe masa ginecologica unde se foloseste un specul pentru a examina vaginul si colul. Utilizarea acestui specul se face cu blandete si necesita un pic de relaxare din partea pacientei. Prin acest examen, pot fi diagnosticati polipi cervicali, leziuni pe col, condiloame vaginale si cervicale, etc. Se poate recolta si testul Papanicolau, daca pacienta indeplineste criteriile de recoltare: fara contact sexual si fara spalaturi intravaginale cu 48 ore inainte; perioada optima de recoltare a testului Papanicolau sunt zilele 10-14 ale ciclului menstrual, numarat din prima zi de sangerare.

Urmeaza tactul vaginal care ajuta la diagnosticarea diverselor afectiuni: fibroame uterine, chisturi ovariene, boala inflamatorie pelvina, etc. Tactul vaginal nu este dureros decat daca exista o afectiune asociata.

In functie de dotarile cabinetului de ginecologie, consultul poate fi completat cu efectuarea unei ecografii transvaginale care are o mare acuratete in stabilirea diagnosticului. Ecografia transvaginala se efectueaza cu o sonda endovaginala care arata organele genitale (uterul si ovarele) cu precizie mai mare, comparativ cu sonda abdominala.

La sfarsitul acestor discutii si investigatii vei pleaca din cabinet cu un diagnostic si, sper, mai linistita…