Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Kyphoplastia - terapia minim invazivă pentru tasările și fracturile vertebrale

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Kyphoplastia este o procedură minim invazivă de tratare a fracturilor care apar, în anumite condiții, la nivelul coloanei vertebrale. Fracturile corpului vertebral duc la prăbușirea sau comprimarea unei vertebre, determinând coloana vertebrală să își modifice dispoziția naturală și aliniamentul firesc, care susține ortostatismul.

Acest lucru produce durere și o deformare cifotică. Osteoporoza este principala cauză a fracturilor prin compresie vertebrală. La aceasta se adaugă fracturile patologice legate de tumorile coloanei vertebrale, accidentele rutiere și alte traumatisme.

Procedură de kyphoplastie implică injectarea unui ciment special, cu întărire rapidă, în interiorul corpului vertebral, fapt care oferă susținere vertebrelor, elimină curbura anormală a coloanei și durerea asociată, care, uneori, poate fi foarte intensă. 

Când este indicată kyphoplastia

Kyphoplastia este indicată celor care suferă de dureri de spate acute, intense, progresive, cauzate de fracturi de compresie vertebrale provocate de osteoporoză sau din diferite alte cauze patologice, ori accidente. Suferința vertebrelor, complicată cu fracturi, reduce capacitatea de mișcare, provoacă o postură anormală, durere, limitarea mobilității, disfuncții ale membrelor și incontinență. Intervenția nu este indicată în hernia de disc – care descrie o patologie provocată de articulația dintre vertebre, și nici în stenoza canalului vertebral, patologii tratate prin alt tip de intervenții. 

Procedura este minim invazivă, necesită doar o puncție la nivelul pielii și are ca efect imediat restabilirea înălțimii vertebrei, stabilizarea acesteia și eliminarea durerii cronice provocate de tasarea vertebrală. Kyphoplastia este o tehnică intervențională superioară verterbroplastiei, care are, la rândul ei, indicații specifice. 

„Când un corp vertebral se fracturează, în funcție de traiectul fracturii și de nivelul unde se situează vertebra afectată, forma normală, dreptunghiulară, a vertebrei se pierde, provocând durere. Aceste fracturi de tasare pot implica colapsul unuia sau mai multor corpi vertebrali și sunt un rezultat comun al osteoporozei. Această suferință produce o pierdere a densității osoase și a rezistenței normale. Structura țesutului osos se modifică, osul devine poros și predispus la fracturi, chiar și în urma unui efort de mică intensitate. La nivelul vertebrelor apare o comprimare, iar coloana vertebrală se deformează, se instalează durerea care nu cedează nici la repaos, nici la analgezice. Pe lângă osteoporoză, deformăril și tasările vertebrale apar și în cazul neoplasmelor hematopoietice sau limfoide (leucemie, mielom multiplu), sau în urma metastazelor”, explică dr. Robert Clement, medic specialist neurochirurg la Ponderas Academic Hospital.

Kyphoplastia pas cu pas

Indicația de kyphoplastie urmează după o serie de investigații imagistice specifice. Scopul acestora este de a arăta cu exactitate afectarea osoasă a vertebrelor și gradul de afectare și de a elimina hernia de disc ca posibilă cauză a durerii. Sunt utilizate examenele cu raze X, tomografia computerizată (CT) sau scanările prin rezonanță magnetică (RMN). Acestea identifică exact leziunile și confirmă prezența fracturilor vertebrale. Dacă se confirmă diagnosticul de osteoporoză, pacientul va face și o investigație suplimentară, respectiv osteodensitometrie (DEXA). 

Procedura se realizează cu anestezie locală și, eventual, cu o ușoară sedare generală, în sala de operație. Se folosește echipament steril, format dintr-un trocar, un balon special care, prin dilatare, creează un spațiu în interiorul vertebrei afectate. Balonul este retras și cavitatea formată este umplută treptat, lent, cu cimentul ortopedic, care stabilizează osul și redă înălțimea și densitatea normală vertebrei fracturare. 

Cimentul ortopedic conține un ingredient numit polimetilmetacrilat (PMMA), care se întărește la scurt timp după injectarea în corpul vertebral.
Pentru o precizie milimetrică a procedurii, medicul utilizează pe tot parcursul intervenției un echipament fluoroscopic, cu ajutorul căruia se pot genera imagini radiologice în timp real, cu minimă iradiere. Procedura poate fi realizată la una sau mai multe vertebre afectate și respectă același tipar. 

Imediat după intervenție pacientul este ținut sub observație, pentru recuperare, timp de una-două ore, iar ulterior, după ce efectele sedării și anesteziei locale dispar, poate pleca acasă. 
 
„Studiile recente demonstrează că un procent de 90% dintre pacienții cu fracturi vertebrale care urmează tratamentul de kyphoplastie la unul sau mai multe niveluri, percep o îmbunătățire considerabilă imediat după intervenție. Rezultatele sunt evaluate de medicul neurochirurg, iar indicațiile imediat postoperatorii și pe termen lung, se adaptează, în mod specific, fiecărui pacient în parte, în funcție de patologie”, precizează dr. Robert Clement.
 

Beneficii și riscuri

Fiecare pacient este unic, în consecință efectele pozitive ale intervenției variază în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Beneficiile generale sunt cele ale unei proceduri minim invazive și anume recuperarea foarte rapidă, spitalizarea de scurtă durată - de doar câteva ore, riscuri minime, sângerare foarte redusă și o incizie de mici dimensiuni (1-1,5 centimetri). 

La acestea se adaugă efectele terapeutice ale consolidării vertebrale pe care pacientul le percepe imediat după operație. Concret, kyphoplastia determină conservarea și îmbunătățirea abilităților funcționale. Manevra chirurgicală redă pacientului posibilitatea de a se întoarce la nivelul de activitate obișnuit, fără a mai fi neapărat necesară includerea fizioterapiei sau a altei forme de reabilitare. 

Un beneficiu major al kyphoplastiei este dispariția completă a durerii încă din primele ore după intervenție, ceea ce reprezintă un veritabil succes în ce privește fracturile și tasările vertebrale. Mai mult, pacienții imobili înainte de intervenție se pot deplasa, ceea ce contribuie suplimentar la recuperarea post operatorie, oferind acestora și posibilitatea de a încetini sau opri evoluția osteoporozei. 

Kyphoplastia cu balon este o intervenție precisă, sigură, care se dovedește extrem de eficientă, inclusiv la pacienții vârstnici, cu un grad avansat de osteoporoză, care își recuperează mobilitatea, scapă de durerile cronice intense și, foarte important, suportă ușor intervenția și se recuperează rapid, mai ales ca urmare a faptului că operația minim invazivă nu necesită anestezie generală. 

În ceea ce privește riscurile, cele mai importante sunt infecțiile postoperatorii, migrarea unor mici părți din cimentul ortopedic spre alte structuri decât cele dorite, ceea ce poate produce dureri de spate ca urmare a compresiei asupra structurilor nervoase sau o reacție alergică la unul dintre compușii cimentului ortopedic. Acest din urmă risc este extrem de puțin probabil. 
 
Dr. Robert Clement: „Orice procedură care implică introducerea unor instrumente chirurgicale prin piele, fie ele și de mici dimensiuni, comportă un risc de infecție. Gradul de complicații după operațiile de kyphoplaste pe care le-am realizat în Ponderas Academic Hospital a fost 0, pentru că protocoalele urmate sunt foarte stricte, iar sistemele imagistice performante permit chirurgului să vadă foarte clar structura anatomică asupra căreia se intervine, astfel că execuția este foarte precisă”

Cazul pacientei T.I., în vârstă de 84 de ani 

Unul dintre cazurile tratate de dr. Robert Clement este cel al pacientei T.I,, în vârstă de 84 de ani. „Pacienta s-a prezentat cu dureri atroce de spate, care nu răspundeau la calmate sau la repaus. Ce am remarcat și merită menționat este că acesta suferință era una cu adevărat devastatoare pentru că, în ciuda vârstei, doamna avea o stare de sănătate foarte bună, era activă, iar acesta suferință o invalida, ceea ce era o traumă importantă. Mi-am dorit foarte mult să facem tot ceea ce depindea de noi pentru a-i reda starea de bine, mobilitatea și tonusul fizic”, relatează dr. Clement. 

Anamneza a pus în evidență faptul că pacienta știa de existența a două vertebre tasate, una toracală și una lombară. Un diagnostic în acest sens exista de mai bine de 15 ani, dar această problemă nu a produs niciun disconfort, fapt reflectat și de starea fizică foarte bună și de tonusul dovedit. 

Evaluarea neurologică și clinică a condus la indicația chirurgicală. Suferința acută a pacientei și nivelul de durere resimțit nu puteau fi controlate cu ajutorul tratamentului conservator, adică prin medicamente sau repaus, cum se încearcă de cele mai multe ori. Durerea intensă era efectul contactului direct dintre structurile vertebrale care prezentau anatomia osoasă modificată, cu structurile nervoase adiacente, reprezentate de măduva spinării și nervii radiculari, cu traiect individual spre membrelor inferioare.
 
Dr. Robert Clement a preluat cazul și după investigațiile imagistice și consultul clinic general a propus pacientei intervenția de kyphoplastie pentru ambele vertebre tasate. „Am explicat pacientei care este problema, de ce a apărut durerea bruscă și intensă. Examenul RMN la nivelul coloanei vertebrale a relevat existența unei tasări vertebrale considerabile, de aproximativ 50%, la nivelul ultimei vertebre de la nivel toracal, acest lucru explicând îndeaproape simptomatologia pacientei.”

Pregătirea pentru intervenție a impus un set complet de analize de laborator, cât și un consult preanestezic, realizat de medicul anestezist, care au dovedit că pacienta era perfect aptă pentru această intervenție. 

„Rezultatul postoperator al pacientei noastre a fost excelent. Dar nu este un eveniment unic. Această procedură, dacă este efectuată la cele mai înalte standarde, așa cum este obișnuit pentru pacienții noștri, are rezultate pozitive imediat postoperator. Componentele mecanice care produc durere și imobilitate și curbura coloanei vertebrale sunt îndepărtate prin injectarea acestui ciment care redă înălțimea normală vertebrei tratate. Pacienții, inclusiv doamna T.I., simt o îmbunătățire majoră imediat ce efectul anestezic s-a risipit și se pot autoevalua în vederea simptomelor, satisfacția lor fiind imensă, chiar imediat după intervenție”, a concluzionat dr. Robert Clement.
 

Fracturi vertebrale. Tipuri, cauze și simptome 

Fracturile vertebrelor sunt, de cele mai multe ori, efect al osteoporozei și al traumelor produse de accidentele de mașină, căderilor sau în urma unor activități sportive. Termenul de fractură vertebrală definește ruperea oricărei vertebre, dintre cele 33 de oase care alcătuiesc coloana vertebrală. Cele mai multe fracturi ale coloanei vertebrale nu vor necesita intervenții chirurgicale, dar cele severe, care generează durere sau afectează structurile nervoase trebuie, și pot fi tratate, prin intervenții chirurgicale. 

Coloana vertebrală are trei secțiuni principale, fracturi vertebrale putând să apară la oricare dintre aceste segmente. Cele mai frecvente tipuri de fracturi ale coloanei vertebrale sunt:

  • de compresie - acestea sunt rupturi sau fisuri ale vertebrelor cauzate de traumatisme sau se dezvoltă în timp urmare a osteoporozei. O compresie a coloanei vertebrale nediagnosticată cauzată de osteoporoză duce la pierderea a câțiva centimetri din înălțime sau provoacă o postură cocoșată (cifoză). Aceste fracturi pot să apară la mai multe vertebre simultan (la căderea de la înălțime, sărituri de la înălțime cu aterizarea verticală pe picioare). 
  • prin explozie - se produc atunci când coloana vertebrală este comprimată brusc cu forță puternică și determină ruperea structurii vertebrale în mai multe bucăți.
  • prin flexie, atunci când vertebrele sunt îndepărtate brusc una de cealaltă. Acestea pot să apară inclusiv în urma accidentelor de mașină la persoanele cu centură, când impactul și forța de inerție face ca partea superioară să preia șocul. 
  • stabile când leziunea nu a deplasat fragmentele osoase. 
  • instabile atunci când vertebrele sau fragmente ale acesteia s-au deplasat din poziția lor. Acestea sunt cele mai grave fracturi pentru că pot interesa structurile nervoase ale măduvei.

Oricine poate fi afectat de o fractură vertebrală, dar femeile și adulții de peste 50 de ani au un risc mai mare. 

Cauzele fracturilor vertebrale

Pe lângă osteoporoză și accidente care rămân principalele cauze, persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sau care iau anumite medicamente au un risc suplimentar de a suferi o fractură vertebrală, patologiile preexistente care predispun, fiind:

  • bolile maligne ale coloanei vertebrale; 
  • chimioterapia sau radioterapia; 
  • terapia de lungă durată cu corticosteroizi; 
  • hipertiroidismul
  • infecții osoase (osteomielita); 
  • boli renale; 
  • anorexia nervoasă; 
  • deficit de vitamina D.

Contribuie la accentuarea riscului, fumatul și consumul peste limitele recomandate de alcool. 

Simptomele fracturilor vertebrale

Fracturile de compresie, provocate de osteoporoză au semne subtile, durerea poate să lipsească sau să fie difuză. Identificarea patologiei apare la un examen imagistic de rutină. Sunt însă situații, în funcție de amplitudinea fracturi, locul acestea când pot deveni foarte dureroase și sunt asociate cu o pierdere a mobilității și deformarea spatelui. 

Traumele provoacă de fracturi provoacă durere de spate, ascuțită și intensă. Durerea crește în intensitate în timp, mai ales asociată cu mișcare. Poate apare o inflamație, o zonă cu sensibilitate accentuată și dureroasă la atingere. 

Sunt posibile schimbări ale posturii, furnicături sau amorțeală în spate, care se transmit în brațe sau picioare, concomitent cu o modificare semnificativă a înălțimii. În cazurile severe, poate apare incontinența. 


Consultanți medicali: Dr. Robert Clement, medic specialist neurochirurg la Ponderas Academic Hospital; Dr. Daniel Enache, medic rezident

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.