Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Încrederea de sine, premisa unui parcurs profesional de succes

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Cu toții avem momente în care ne îndoim de propriile puteri sau chiar suferim de sindromul impostorului, însă un angajat care are încredere în el însuși reușește mereu să se distingă și să-și folosească abilitățile la maximum în mediul profesional. Chiar dacă încrederea în sine nu e punctul tău forte în prezent, o poți construi pe parcurs, astfel încât să-ți permită să faci pași înainte în carieră

Efectele bune pe care le aduce încrederea în sine

Există mulți termeni prin care este definită încrederea în sine în literatura de specialitate: de la eficiență de sine la încredere de sine. Adesea, acești termeni sunt folosiți interschimbabil, dar elementul comun este că denotă modul în care un individ se percepe pe sine. Această percepție influențează nu doar viața personală a persoanei, ci și viața profesională și este una dintre pietrele de temelie ale identității, implicării și responsivității unui angajat, notează un studiu al Gomal University. Și un articol apărut în „Enciclopedia Studiului asupra Calității vieții și Stării de bine” arată că încrederea în sine este o componentă evaluativă a reprezentării cognitive pe care o persoană o are despre sine. 

Dicționarul de termeni al Asociației Americane de Psihologie spune că încrederea în sine este capacitatea de a te încrede în propriile abilități, capacități și judecăți și, totodată, convingerea că poți îndeplini cu succes sarcinile pe care le desfășori. Practic, încrederea de sine este acel atribuit care permite unui angajat să fie conștient de propria valoare, de efectele pozitive ale abilităților sal și care îl face să se comporte în așa fel încât aceste lucruri să fie transmise și celor din jur – iar acest lucru este important în special dacă este vorba de un lider al unei organizații. De obicei, încrederea în sine a unui lider este „molipsitoare” și îi va ajuta și pe ceilalți angajați să fie mai încrezători, spun specialiștii. CareerOrganic susține că 70% din angajați se confruntă cu problema încrederii în sine la birou, iar acest lucru înseamnă, printre altele, că sunt mai puțin dispuși să-și exprime punctul de vedere, să ia poziție sau să participe activ la discuții. În plus, angajații cu o slabă încredere în propria persoană au capacități de negociere ceva mai slabe, iar neîncrederea în propriile abilități profesionale duce adesea la scăderea performanței, la stagnarea carierei și la o lipsă de satisfacție în legătură cu aceasta.

Încrederea de sine are un impact major în mediul profesional, iar principalele anvantaje pe care le aduce pot face diferența dintre construirea unei cariere de succes și un parcurs profesional modest.

Comunicare mai bună. Încrederea de sine permite angajaților să-și comunice mai eficient ideile către ceilalți, fie că e vorba despre colegi sau manageri, fie că e vorba de clienți. De altfel, unii dintre cei mai buni lideri inspiră nu doar prin acțiuni, ci și prin felul cum comunică.

Productivitate și performanță mai bune. Atunci când angajații au încredere în ei, nu pierd timp cu îngrijorări legate de propriile abilități în timpul proceselor de lucru. Astfel, aceștia ajung să accepte provocări și proiecte cărora le fac față cu succes. 

Încredere. Angajații încrezători în forțele proprii ajung să facă față cu succes situațiilor stresante și să acționeze eficient, astfel încât îi determină și pe ceilalți să aibă încredere în ei și în abilitățile pe care le au.

Entuziasm și motivație. Încrederea de sine îmbunătățește entuziasmul și motivația angajaților, ceea ce, pe termen mediu și lung, îi va face pe aceștia să se diferențieze și să avanseze profesional mai rapid decât ceilalți.
 

Cum construiești încrederea în tine la birou

Încrederea în sine nu este o abilitate înnăscută și nici chiar cei mai buni manageri nu pot susține că au avut încredere în ei în absolut fiecare moment al carierei. Majoritatea angajaților sau liderilor, indiferent de nivel, s-au simțit măcar o dată neîncrezători în forțele proprii, dar, cu abordările potrivite, oricine își poate „antrena” încrederea în sine și o poate dezvolta pe termen lung.

Gestionează eficient gândurile negative. Modul în care gândim și în care lăsăm gândurile să ne influențeze comportamentul are un impact major asupra încrederii de sine. Dacă permitem gândurilor negative să ne acapareze și nu le gestionăm eficient, mai devreme sau mai târziu încrederea pe care o avem în forțele proprii va fi afectată. În loc să-ți pui întrebări despre capacitățile tale la fiecare pas, încearcă să-ți prezinți ideile și acțiunile fără să te judeci în prealabil pentru ele și să te „descalifici” singur. 

Vorbește cu ceilalți. Lipsa de încredere în mediul profesional este des întâlnită, așa că foarte probabil că și ceilalți colegi au trecut prin asta. Începe o discuție cu oamenii apropiați cu care te simți confortabil și dezbateți problema. De obicei, din discuțiile în care toată lumea își permite să fie vulnerabilă se creează legături durabile și se ajunge la soluții.

Identifică-ți punctele forte. Este imposibil ca toți să fie la fel de buni la toate lucrurile pe care le fac, dar cu siguranță toată lumea are o serie de puncte forte care se pot capitaliza la nevoie.Analizează-ți activitatea profesională de până acum și identifică ce puncte forte ai, apoi încearcă să le dezvolți și să le folosești cât mai des. Aceste abilități îți vor permite să îndeplinești sarcinile cu succes și să-ți construiești o mai bună încredere în tine.  

Caută modele. Caută-ți mentori  printre colegii de la birou care te inspiră profesional. Construirea încrederii de sine nu este un lucru ușor, dar dacă petreci cât mai mult timp cu persoanele pe care le admiri și care au încredere în ele îți va fi mai ușor. Încearcă să înțelegi modul în care aceștia privesc și abordează situațiile profesionale și vezi dacă nu poți „împrumuta” puțin din aceste lucruri în propriile procese de muncă.

Setează-ți obiective. Încrederea de sine nu se construiește peste noapte și nu dispare ca prin minune, ci este un proces gradual. De aceea, cel mai bine ar fi să-ți setezi obiective succesive care să te ajute să avansezi – dacă știi că nu ai încredere să iei cuvântul în întâlniri, încearcă, gradual, să fii din ce în ce mai activ și să-ți spui punctul de vedere. Poți face acest lucru mai întâi în cadru restrâns, apoi în întâlnirile cu mulți membri.

Persistență. Schimbările cu adevărat importante au nevoie de timp și de persistență. Construiește-ți o mică strategie care să te ajute să-ți îmbunătățești încrederea în tine și continuă să o aplici. Într-un final vei face pași înainte. 
Ieși din zona de confort. Chiar dacă e dificil, mai ales la început, acceptă provocările profesionale și situațiile care te fac să ieși din zona de confort. O atitudine orientată către dezvoltare te va ajuta să fii mai încrezător, să identifici mai repede oportunitățile și să te concentrezi mai bine pe rezolvarea problemelor.

Învață continuu. Unul dintre cele mai ușoare moduri prin care îți poți îmbunătăți încrederea de sine este să participi la cursuri și traininguri în care să înveți continuu lucruri noi despre activitatea ta și cum să o desfășori mai bine. 

Relaxare. Ritmul de lucru este adesea intens, iar acest lucru te poate împinge către burnout. Dacă simți că ești copleșit și obosit de ceea ce faci la birou, ia-ți câteva zile și relaxează-te sau dezvoltă o rutină din a avea în fiecare zi puțin timp doar pentru tine. Poți face acest lucru și la birou, unde te poți retrage pentru 10-15 minute ca să faci exerciții de respirație sau să-ți relaxezi mușchii, iar aceste lucruri te vor ajuta să te simți mai încrezător apoi

Identifică sursa neîncrederii și înfrunt-o. Analizează situația și încearcă să identifici care este sursa neîncrederii în tine, apoi înfrunt-o. De exemplu, dacă simți că nu ești suficient de pregătit, iar acest lucru te face să te îndoiești de propriile capacități, exersează în weekend-uri, citește sau încearcă să găsești noi moduri de a face lucrurile la birou. Dacă ți-e teamă să discuți cu cineva, încearcă să te forțezi și să te pui cât mai des în acea ipostază, ca să vezi că îi poți face față cu succes. Cu timpul, faptul că te-ai pregătit și ai înfruntat lucrurile de care ți-e teamă va face neîncrederea să dispară. 

Schimbă perspectiva. De obicei, oamenii care nu au încredere în ei sunt și foarte preocupați de impactul pe care ceilalți îl au asupra lor. Schimbă perspectiva și încearcă să fii mai preocupat de impactul pe care tu îl ai asupra colegilor, nu invers.

Recunoaște-ți meritele. Un mod simplu prin care îți poți crește încrederea în forțele proprii este să faci o listă cu realizările tale profesionale de până acum. Pe măsură ce o construiești vei constata că nu ești nici pe departe atât de slab profesional cum te gândeai, iar asta te va ajuta să ai mai multă încredere în tine. 

Construirea încrederii de sine nu este un proces ușor, dar angajații care acționează cu răbdare și cu persistență vor reuși să evolueze. Dacă lucrează continuu la dezvoltarea încrederii în propria persoană, iar strategiile pe care le adoptă în acest sens sunt aplicate constant, acei angajați se vor transforma rapid în sursă de performanță și pot chiar să-i inspire și pe ceilalți să fie mai încrezători și să devină cea mai bună versiune a lor din punct de vedere profesional.
 

Surse de informație:

  • https://dictionary.apa.org/ 
  • https://link.springer.com/ 
  • https://www.researchgate.net/ 
  • https://core.ac.uk/ 
  • https://www.forbes.com/ 
  • https://carreersupport.com/ 
  • https://www.entrepreneur.com/