Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipospadias proximal tratat printr-o singura operatie la un baiat de 11 luni

Hipospadias proximal tratat printr-o singura operatie la un baiat de 11 luni

Parintii si-au dat seama imediat dupa nastere ca ceva e in neregula cu baiatul lor. La momentul acela nu stiau ca afectiunea de care sufera copilul lor se numeste hipospadias si ca este cea mai frecventa malformatie congenitala a penisului, unul din 300 de baieti nascandu-se cu acest defect. Desi copilul avea o forma severa de hipospadias – hipospadias proximal, a fost operat la varsta de 11 luni cu succes in Spitalul Baneasa de catre Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru. 

Ce este hipospadias?

Diagnosticul de hipospadias se pune la nastere sau imediat dupa, pe baza aspectului caracteristic al penisului copilului.

Hipospadias inseamna deschiderea anormala a orificiului uretral pe fata anterioara a penisului. Cu alte cuvinte, copilul va urina nu prin varful penisului, cum ar fi normal, ci printr-un orificiu situat mai jos. Sugarul care poarta pampers nu va avea vreo problema, insa pe masura ce creste, baiatul nu va putea sa directioneze jetul de urina spre olita si pentru a evita sa se ude, va fi nevoit sa urineze in pozitie sezanda. De multe ori, considerandu-se „diferiti” fata de ceilalti, acesti copii pot avea probleme emotionale.

In plus, multi baieti cu hipospadias pot avea penisul curbat in jos, iar aspectul preputului, pliul de piele care acopera capul penisului, este asemanator unei glugi, din cauza ca se aglomereaza pe fata posterioara a glandului. Acest aspect poate avea consecinte asupra vietii sexuale, deoarece un penis drept este esential pentru functia sexuala si sanatatea reproductiva.

Tipuri de hipospadias

Orificiul uretral poate fi localizat oriunde de-alungul penisului.  Hipospadias poate fi impartit in 3 tipuri, pe masura ce distanta orificiului se mareste in raport cu varful glandului:

  • Hipospadias distal – orificiul se gaseste chiar la baza glandului. Este forma cea mai putin severa.
  • Hipospadias intermediar – orificiul se gaseste la mijlocul penisului. Este forma moderata.
  • Hipospadias proximal – orificiul se gaseste la baza penisului, la nivelul scrotului sau perineului. Este forma cea mai severa.

Hipospadias proximal

In formele cele mai grave, orificiul uretral este situat la nivelul scrotului sau in regiunea perineala. In acest caz se numeste hipospadias proximal si reprezinta 20% din toate cazurile. Este forma cea mai severa, avand cea mai mare incidenta a complicatiilor. Frecvent, pentru obtinerea unui rezultat cat mai bun functional si anatomic, hipospadiasul proximal necesita o reconstructie mai extinsa a penisului. 

In momentul diagnosticului, este recomandat sa consulti un medic urolog pediatru care sa determine severitatea hipospadiasului copilului tau si care va stabili necesitatea si momentul optim al corectiei chirurgicale

Tratamentul hipospadiasului intr-un singur timp operator

Tratamentul este strict chirurgical, operatia fiind efecuata ideal in intervalul de varsta 6-18 luni. Modern, marea majoritate a pacientilor cu hipospadias, sufera o singura interventie chirurgicala care corecteaza toate anomaliile. In cazul hipospadiasului proximal, de multe ori e necesara efectuarea mai multor interventii chirurgicale; uneori insa, si in aceste cazuri o singura interventie poate rezolva in totalitate aceasta forma de hipospadias.

Cele mai bune rezultate sunt obtinute de catre chirurgii care opereaza frecvent hipospadias. Astfel, in caz de suspiciune a unei astfel de afectiuni, parintii ar trebui sa ceara sfatul medicului urolog pediatru care este specializat in tratarea unor astfel de malformatii urologice. 

Obiectivele operatiei sunt recreerea unui penis cu aspect normal si pe deplin functional.

Interventia chirurgicala are 3 etape esentiale:

  • Indreptarea penisului atunci cand acesta este curbat
  • Reconstruirea uretrei pana in varful glandului
  • Refacerea aspectului estetic cauzat de prezenta preputului pe fata posterioara a glandului

Avantajele tratamentului hipospadiasului intr-un singur timp operator sunt multiple, atat pentru copil, cat si pentru parintii acestuia:

  • Traumatism operator minim
  • O singura anestezie
  • O singura spitalizare
  • Impact psihologic pentru copil si parinti mult redus

Copilul ramane o singura zi in spital, urmand sa poarte acasa o sonda urinara pentru urmatoarele 5-7 zile. Pansamentul se schimba in medie de doua ori in acest interval, iar ulterior, se stabeste un calendar de controale periodice.

Consultant: Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru