Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hernia femurala

Hernia femurala

Hernia femurala este un tip rar de hernie, estimandu-se ca apare la aproximativ 1 din fiecare 20 de cazuri de hernii. 

Spre deosebire de herniile inghinale, care sunt mai frecvente la barbati, herniile femurale apar mult mai des la femei, in special la femeile in varsta. Acest lucru se datoreaza formei largi a bazinului femeilor. Herniile femurale sunt rare la copii.

Herniile femurale apar uneori ca o umflatura dureroasa, localizata in partea superioara a coapsei sau abdomenului. Umflatura poate fi adesea impinsa inapoi sau poate sa dispara complet atunci cand stai intinsa. 

Semnele si simptomele herniei femurale

In unele cazuri, se poate vedea o mica umflatura sub pliul inghinal, pana in partea superioara a coapsei. In majoritatea cazurilor nu provoaca nicio durere. Acesta este motivul pentru care herniile femurale tind sa fie periculoase din cauza ca simtomele specifice apar doar in momentul in care o hernie simpla se complica si se transforma in hernie strangulata. Atunci cand se produce strangularea intestinului, umflatura devine tare si intinsa.

La fel ca in cazul tuturor herniilor, diagnosticul este stabilit de medicul chirurg, in urma unei examinari amanuntite si, eventual, pe baza unor investigatii imagistice recomandate (ecografie, CT, RMN).

Tratamentul herniilor femurale

Herniile femurale pot fi reparate printr-o interventie chirurgicala prin care se impinge proeminenta inapoi in abdomen si se intareste peretele abdominal.

Spre deosebire de alte tipuri de hernie, tratamentul herniilor femurale este aproape intotdeauna recomandat imediat, deoarece exista un risc mai mare de complicatii, precum incarcerarea si strangularea intestinului.

Herniile femurale pot fi reparate chirurgical in 2 moduri:
•    Chirurgie deschisa – se realizeaza o taietura mare in partea inferioara a abdomenului, pentru a permite chirurgulului sa impinga nodulul inapoi in abdomen
•    Chirurgie laparoscopica – se face prin abord minimal-invaziv si consta in realizarea mai multor incizii mici, de doar 0,5-1 cm, permitand chirurgului sa utilizeze diferite instrumente speciale pentru a repara hernia

Exista avantaje si dezavantaje pentru ambele metode chirurgicale, iar tipul de operatie ales depinde de experienta chirurgului si de nevoile fiecarei persoane in parte.

In general, pacientul operat pentru hernie femurala ar trebui sa fie capabil sa mearga acasa a doua zi dupa operatie. Este important ca pacientul sa urmeze instructiunile medicului cu privire la perioada de recuperare. Acestea pot include adoptarea unei diete bogate in fructe si legume pentru a evita constipatia.

Cei mai multi pacienti se recupereaza complet dupa interventia chirurgicala de reparare a herniei femurale in aproximativ sase saptamani, insa isi pot relua activitatile cotidiene, evitand sa depuna prea mult efort fizic, in aproximativ doua saptamani de la realizarea operatiei.

Surse:
www.nhs.uk
www.hernia.org
www.patient.info

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.