Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gripa: cum se modifica virusul gripal?

Gripa: cum se modifica virusul gripal?

Virusurile gripale se schimba constant. In doua moduri diferite, numite “drift” si “shift”. Aceste schimbari exprima modificarile antigenice:

  • Drift - variatie antigenica minora
  • Shift - variatie antigenica majora

Variatia antigenica “drift” – schimbari mici in genele virusului gripal

Primul proces de schimbare, variatia antigenica “drift”, consta in producerea unor mici schimbari in genele virusurilor gripale, in mod continuu, in timp ce virusul se replica. De obicei, aceste mici modificari genetice produc noi virusuri, destul de asemanatoare intre ele, care pot fi ilustrate prin localizarea lor unul langa altul pe un arbore filogenetic. Virusurile care sunt strans legate intre ele impartasesc, de regula, aceleasi proprietati antigenice, iar un sistem imunitar expus la un virus similar il va recunoaste si va raspunde in consecinta, dand nastere asa-numitei protectii incrucisate.

Pe de alta parte, micile modificari genetice se pot acumula in timp, dand nastere la virusuri complet diferite din punct de vedere antigenic, localizate la distanta intre ele pe arborele filogenetic. In aceste cazuri, sistemul imunitar al organismului nu poate recunoaste noile virusuri. Iata ce se intampla mai exact la nivelul organismului: O persoana infectata cu un anumit virus gripal dezvolta anticorpi impotriva virusului respectiv. Pe masura ce schimbarile antigenice se acumuleaza, anticorpii creati impotriva virusurilor mai vechi nu reusesc sa recunoasca noul virus, iar persoana se imbolnaveste. 

Modificarile genetice care au ca rezultat un virus cu proprietati antigenice diferite reprezinta principalul motiv pentru care persoanele pot sa faca gripa de mai multe ori. De asemenea, aceste modificari genetice determina si revizuirea anuala a compozitiei vaccinului antigripal. Serul trebuie actualizat in fiecare an pentru a tine pasul cu evolutia virusurilor din fiecare sezon gripal.

Variatia antigenica “shift” – schimbare majora  si brusca in genele virusului gripal

Acest proces de modificare presupune o schimbare brusca si majora in virusurile gripale A, care rezulta in crearea unor noi proteine gripale (fie numai noi tipuri de hemaglutinina, fie noi tipuri de hemaglutinina si neuraminidaza). Astfel, ia nastere un nou subtip de virus gripal A sau un virus cu o noua hemaglutinina sau cu o noua combinatie de hemaglutinina si neuraminidaza, care a aparut la animale si care este atat de diferit de acelasi subtip de virus uman, incat majoritatea persoanelor nu este imuna la el. O astfel de modificare “shift" a avut loc in primavara anului 2009, cand a luat nastere noul virus A (H1N1). Avand o noua combinatie de gene, virusul A (H1N1) s-a raspandit rapid, provocand o pandemie de gripa. 

Atunci cand au loc modificari antigenice “shift” in virusurile gripale, majoritatea persoanelor are la dispozitie foarte putine metode de a se proteja impotriva noului virus. Daca schimbarile antigenice “drift” au loc incontinuu, schimbarile antigenice “shift” se produc doar ocazional. 

Virusurile gripale de tip A sunt supuse ambelor tipuri de modificari (“drift” si “shift”), in timp ce virusurile gripale de tip B se schimba numai prin procesul de modificare “drift”.

Surse:
www.cdc.gov

Afla tot ce trebuie sa stii despre gripa – simptome, tratament, masuri de preventie, categoriile de persoane vulnerabile, cum se raspandeste gripa, eficienta si siguranta vaccinului - din sectiunea Totul despre gripa!

 

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.