Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fereastra fertila si raportul sexual “programat”

Ce-si doresc cel mai mult femeile atunci cand incearca sa ramana gravide este sa stie cum sa identifice perioada fertila a ciclului menstrual, astfel incat sa creasca sansa ca raporturile sexuale sa duca la o sarcina.

Atunci cand o femeie incearca sa ramana insarcinata, timpul este totul. Ovulul si spermatozoidul sunt utili unei sarcini atata timp cat ei se intalnesc si se unesc (fecundare). Pentru ca aceasta sa se intample, raportul sexual trebuie sa aiba loc in zilele fertile ale ciclului menstrual.

Fereastra fertila reprezinta intervalul de timp al ciclului menstrual cu cea mai mare probabilitate ca un raport sexual sa rezulte intr-o sarcina. Studiile au aratat ca aceasta perioada are o durata de 6 zile, incepand cu 5 zile anterior ovulatiei si terminandu-se in ziua ovulatiei; cele mai fertile zile sunt incepand cu 2 zile anterior si in ziua ovulatiei.

Scaderea importanta a probabilitatii de conceptie dupa ovulatie se explica prin durata de supravietuire scurta a ovulului, de aproximativ 24 ore si printr-o schimbare a mucusului cervical dupa ovulatie, care devine mai vascos, ingreunand intrarea in cavitatea uterina a unor noi spermatozoizi. Pe de alta parte, constatarea ca exista 5 zile fertile anterior ovulatiei sugereaza faptul ca spermatozoizii isi pastreaza capacitatea de a fecunda ovulul pe o durata de pana la 5 zile, la nivelul tractului reproductiv feminin.

In medie, femeile cu un ciclu regulat cu durata intre 28-32 zile se afla in perioada fertila in oricare din zilele 11 si 21. Femeile cu un ciclu regulat de 28 zile pot fi potential fertile in zilele 8-15 ale ciclului menstrual. Perioada fertila este cu atat mai greu predictibila la femeile cu ciclu neregulat.

Studiile au evidentiat ca, inclusiv la femeile cu ciclu regulat, momentul ovulatiei  poate fi foarte variabil de la un ciclu la altul, astfel incat raportul sexual “programat” nu a imbunatatit sansele de producere a unei sarcini. Cum nu exista metode fiabile de prezicere a ovulatiei, stabilirea ferestrei fertile este nesigura. Studii recente au aratat ca un cuplu care incearca sa aiba un copil poate sa evite aceasta incertitudine prin practicarea unor raporturi sexuale regulate, de 2-3 ori pe saptamana, mai degraba decat sa-si concentreze eforturile in zilele in care se presupune ca va avea loc ovulatia. In acest mod, cuplu poate fi sigur ca a avut raport sexual cel putin o data in timpul perioadei fertile a fiecarui ciclu.

De asemenea, ejacularea la doua zile asigura o buna calitate a spermei barbatului.