Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Factorii predictivi ai succesului in FIV

De vorbă cu Dr. Corina Manolea despre factorii predictivi ai succesului fertilizării in vitro (FIV)

Dr. Corina Manolea este medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în tratamentul infertilității și Reproducere Umană Asistată (RUA)

Doamna Doctor, din ultimele statistici, în România, 1 din 5 cupluri se confruntă cu problema infertilităţii. Spuneți-ne, vă rog, care sunt principalele cauze ale acestei afecţiuni?

Motivele aflate in spatele dificultatii in a concepe o sarcina sunt variate. Vorbim despre factori de ordin medical, cum ar fi afectiuni ale trompelor uterine, afectiuni ale ovarelor (sindromul ovarelor polichistice), afectiuni ale uterului sau ale pelvisului (adenomioza, endometrioza), sau afectiuni masculine de tipul varicocelului.  
Pe langa cauzele medicale, cresterea prevalentei infertilitatii constatate in ultimele decenii se datoreaza si motivelor de ordin social, care se refera, in principiu, la amanarea varstei conceptiei, la amanarea voluntara a varstei conceptiei, avand drept consecinta trecerea timpului si imbatranirea fireasca a celulelor reproductive feminine. 

Un alt motiv care contribuie la infertilitate, sau subfertilitate, si care se afla partial sub controlul pacientilor nostri sta in stilul de viata, mai precis in alimentatia pe care o au pacientii si, de asemenea, se refera la fumat, consumul de alcool, sau expunere la noxele din mediu.

La ce trebuie să se aștepte un cuplu care vine la dumneavoastră spunându-vă că întâmpină probleme în încercarea de a concepe un copil?

Înainte de toate, pe lângă investigațiile pe care le facem și pe lângă abordarea pluridisciplinară, pacienții trebuie să afle că fertilizarea in vitro nu garantează sarcina, astfel că, din păcate, aproape 25% dintre cupluri nu vor obține sarcina, indiferent de numărul de cicluri de tratament. Cu toate acestea, FIV nu este nici o „loterie a șanselor”, probabilitatea de reușită a procedurii putând fi estimată destul de bine de către medic și, mai nou, chiar de către pacienți, înainte de a demara tratamentul.

Ajungem la capitolul predicțiilor de șanse în a rămâne însărcinată. De ce factori țineți cont în formularea acestor predicții?  

Calculul cât mai corect al probabilității de a obține sarcina în urma fertilizării in vitro este important, deoarece, evident, nu toate cuplurile au aceeași șansă de reușită. Unele femei au premise foarte bune de a obține sarcina într-un timp scurt – cel mai probabil din primul ciclu de tratament, în timp ce altora – spre exemplu cele cu vârstă maternă peste 40 de ani – li se vor atribui șanse modeste de sarcină, nu mai mari de 5-15% per ciclu. De asemenea, unele cupluri vor avea indicație de a efectua cât mai rapid procedura, pe când alte cupluri vor avea nevoie de mai multe cicluri de tratament.

Ce ne mai puteți spune despre aceste predicții?

În această etapă a procedurii, aplicăm modele de predicție clinică, pentru a estima dinainte rezultatele unor tratamente sau proceduri medicale, introducând în ecuație mai mulți parametri individuali ai pacientului, ai afecțiunii acestuia. Astfel, putem aprecia, de la început, indicația și beneficiul fertilizării in vitro în cazul respectiv, cât de rapid ar trebui aplicat tratamentul și câte cicluri de tratament ar putea fi necesare pentru a optimiza șansele cuplului de a avea un copil.

În ultima vreme, modelele de predicție au fost simplificate sub forma unor ”calculatoare” de estimare a ratei de reușită, acestea fiind foarte ușor de utilizat de către pacienți și disponibile chiar și ca aplicații pentru smartphone. Acestea oferă o predicție suficient de realistă a șanselor, bazându-se pe o analiză personalizată  a caracteristicilor cuplului și a tratamentului.

Ne puteți da câteva exemple de astfel de aplicații

Bineînțeles. Una dintre ele este ivfpredict.com și se bazează pe un model de predicție clinică elaborat de Profesorul Scott Nelson, de la Universitatea din Glasgow. O alta este disponibilă pe sart.org, acesta fiind un predictor lansat în 2015 de către Societatea Americană de Reproducere Asistată și bazându-se pe analiza a jumătate de milion de cicluri de FIV. Țin totuși să precizez că aceste modele de predicție a șanselor de reușită nu înlocuiesc, în nici un caz, consultul și consilierea unui medic specializat în tratamentul infertilității. Ele oferă cuplurilor doar un punct de plecare în explorarea șanselor de a obține o sarcină prin FIV.

Care sunt deci factorii care influențează cel mai mult succesul, respectiv posibilul insucces al unei reproduceri prin FIV?

Un prim factor extrem de important este legat de vârsta femeii. În general, femeile sub 35 de ani au o șansă de 40-50% de a obține o sarcină în urma unei proceduri de fertilizare in vitro, pe când, după 40 de ani, procentul nu depășește 10-20%.

Țin să menționez că vârsta reproductivă tânără rămâne un factor predictiv al succesului chiar și în rândul femeilor tinere cu rezervă ovariană scăzută (AMH mai mic de 1ng/ml). În acest caz, în pofida numărului scăzut de ovocite obținute, calitatea acestora și implicit competența lor de a se fertiliza ducând la embrioni sănătoși este condiționată și favorizată de vârsta tânără.

Un alt factor este legat de durata infertilității : un timp lung scurs din momentul în care cuplul a renunțat la a se mai proteja (peste 3-5 ani) este de multe ori un factor negativ.

Al treilea factor este legat de cauza infertilității. De exemplu, o infertilitate masculină extrem de severă reduce șansele cuplului de a obține sarcina chiar și prin FIV , similar felului în care vârsta maternă avansată reduce rata de succes.

Un al patrulea factor este legat de istoricul personal de sarcini și nașteri spontane sau în urma FIV: o naștere anterioară obținută prin FIV crește șansele unei noi sarcini în urma procedurii, chiar mai mult decât o sarcină anterioară obținută pe cale naturală.

Ce ne puteți spune despre acei factori care țin de lucruri asupra cărora pacienții au un control?

Mă bucur că m-ați întrebat. Da, sunt factori care țin și de stilul de viață al pacienților. Aici vorbim despre indicele de masă corporală (BMI), statusul de fumător/nefumător, un stil de viață sănătos, atât din punct de vedere nutrițional cât și legat de activitatea fizică, nivelul de stres (pe care îl putem lăsa sau nu să pună stăpânire asupra noastră). Toate acestea depind de noi, ca oameni, iar un răspuns pozitiv la toate aceste interogări asupra stilului de viață nu poate fi decât un plus în încercarea unui cuplu de a obține o sarcină sănătoasă, de a naște un copil sănătos.

La urmă, dar nu în cele din urmă, ce ne puteți spune despre munca echipei de medici?

Desigur că echipa clinician-embriolog, abordarea pluridisciplinară a cazurilor, vechimea și experiența echipei de medici în ceea ce privește procedurile de reproducere umană asistată, echipamentele și dotările clinicii – toate acestea sunt factori care influențează rata de succes a unei proceduri FIV. De asemenea, este important să existe o abordare individualizată a fiecărui caz în parte, dar și un laborator de embriologie cu o rată mare de obținere a blastociștilor și de supraviețuire a embrionilor congelați. La Centrul de Fertilitate si FIV Columna găsiți toate aceste puncte de sprijin, atât de necesare în îndeplinirea visului cuplurilor care vor să treacă de la infertilitate la … familie.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.