Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Simona Filip: Incontinenta urinara de efort poate fi vindecata

Articol de Dr. Simona Filip Medic primar Chirurgie generala

Pierderea involuntara de urina este un subiect tabu pentru multe persoane. Fara a fi o problema grava de sanatate, incontinenta urinara de efort sau de stres afecteaza calitatea vietii si increderea de sine a pacientelor. Astfel, pacientele sunt afectate pe de-o parte pe plan psihologic, isi limiteaza viata sociala, ajung sa evite sa iasa in public, dar sufera, pe de alta parte, si fizic, confruntandu-se cu disconfort si iritatii locale, infectii urinare recurente.

Chirurgia este cea mai eficienta metoda de tratament, iar tehnica cea mai moderna este minim invaziva si consta in montarea pe cale vaginala a unei bandelete la nivelul uretrei.

„Cu o indicatie corecta, o pregatire preoperatorie adecvata si o tehnica chirurgicala ingrijita, reusita acestei interventii este de 98-99%”, afirma dr. Simona Filip, medic primar chirurg in cadrul Ponderas Academic Hospital.

Ce este incontinenta urinara de efort (de stres)?

Incontinenta urinara de efort sau de stres (IUE) reprezinta pierderea involuntara de urina in situatii care cresc presiunea asupra musculaturii pelvine, cum ar fi efortul fizic, tusea, stranutul, rasul, anumite pozitii.

Factorii favorizanti ai aparitiei incontinentei urinare de efort sunt: obezitatea, nasterile pe cale vaginala, varsta mai inaintata, tusea cronica, menopauza.

IUE este cea mai frecventa forma de incontinenta urinara la femei si poate aparea la 15 -60% dintre acestea; IUE nu trebuie considerata un proces fiziologic cauzat de  imbatranire;, pacientele trebuie sa stie ca aceasta afectiune poate fi vindecata.

Care este cea mai eficienta metoda de tratament?

Incontinenta urinara de efort beneficiaza de tratament chirurgical - acesta are cea mai buna rata de vindecare si probabilitatea cea mai redusa de recidiva. In cadrul  interventiei chirurgicale se monteaza pe cale vaginala la nivelul uretrei o bandeleta din material sintetic ancorata transobturator sau retropubian. Se reface, astfel, rezistenta tesuturilor locale, realizandu-se sustinerea uretrei in conditii de presiune crescuta. Este de subliniat ca interventia isi dovedeste eficienta imediat postoperatoriu.

Cu o indicatie corecta, o pregatire preoperatorie adecvata si o tehnica chirurgicala ingrijita, reusita acestei interventii este de 98-99%.

Ce presupune interventia de montare a bandeletelor suburetrale?

Interventia de montare a bandeletei suburetrale dureaza aproximativ 15-30 de minute, iar tehnica este de complexitate relativ redusa.

Procedura se poate realiza sub anestezie rahidiana sau generala.

Interventia este minim invaziva, se realizeaza prin intermediul unei incizii de aproximativ 2 cm la nivelul peretelui vaginal anterior si a altor 2 incizii de aproximativ 2-3 mm la radacina coapsei sau suprapubian, iar la sfarsitul interventiei inciziile sunt suturate cu fire resorbabile.

Bandeleta se aplica in jurul uretrei si este suspendata transobturator sau retropubian, realizand un hamac in jurul uretrei.

La inceputul interventiei, pacienta va avea montata o sonda urinara, care ii va fi extrasa postoperatoriu. Spitalizarea pacientelor este de 1 zi.

Care sunt avantajele bandeletelor urinare?

Interventia este minim invaziva, durata interventiei este redusa (15-30 de minute), anestezia este rahidiana, , iar externarea este posibila a doua zi, cu reluarea rapida a activitatilor obisnuite. Costul bandeletei este compensat integral de CNAS.

Ce trebuie sa stie o pacienta care vrea sa recurga la aceasta interventie la Ponderas Academic Hospital?

Ponderas Academic Hospital ofera ambientul in care pacienta se simte confortabil sa discute despre suferinta ei. Aici va gasi o echipa medicala (chirurgi, urologi, ginecologi), cu expertiza si experienta necesara pentru a oferi solutia cea mai potrivita in tratamentul acestei afectiuni, precum si a unor afectiuni frecvent asociate incontinentei urinare (cistocel, rectocel, prolaps genital, infectii urinare, incontinenta urinara mixta sau de repaus).

Ce recomandari trebuie sa respecte pacienta postoperatoriu?

Postoperatoriu, se recomanda toaleta locala vaginala obisnuita, evitarea efortului fizic mare si a contactului sexual timp de 4-6 saptamani.De asemenea, se recomanda evitarea constipatiei si a tusei.

Influenteaza in vreun fel bandeletele urinare viata sexuala?

Aceasta interventie nu impiedica si nu influenteaza viata sexuala; contactul sexual este insainterzis in perioada postoperatorie, pentru 4-6 saptamani, pana la vindecarea cicatricei postoperatorii vaginale.

Exista riscuri pe care le prezinta bandeleta, dar risc de recidiva a incontinentei urinare dupa montarea bandeletei urinare?

Orice interventie chirurgicala prezinta si riscuri. In cazul montarii bandeletei suburetrale acestea pot fi: eroziune vaginala, infectia bandeletei, hematoame, hemoragii vaginale, persistenta sau agravarea incontinentei urinare sau obstructia uretrala cu retentie de urina.

Aceste riscuri pot fi minimizate printr-o indicatie corecta – doar incontinenta urinara de stres este vindecata prin aceasta metoda. Este nevoie de o tehnica chirurgicala de maxima acuratete, prin care sa se evite orice contaminare a plasei, tratarea oricarei infectii urinare sau vaginale inainte de interventia chirurgicala, controlul eficient al hemostazei.