Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Donarea de sange - tot ce trebuie sa stii

Articol de Dr. Ileana Andreescu
sange1
Nu exista un inlocuitor al sangelui. Pana acum nu s-a putut produce sange artificial, astfel incat, in anumite conditii, donarea de sange poate fi singura solutie pentru a salva viata unui om!

Sangele donat si componente lui (eritrocite, trombocite, plasma) faciliteaza o gama larga de tratamente esentiale, care de multe ori pot face diferenta dintre viata si moarte. Transfuziile de sange sunt esentiale in caz de accidente grave si de interventii chirurgicale majore cu pierderi mari de sange si sunt adesea necesare pentru pacientii bolnavi de cancer. Donarea de plasma, o componenta a sangelui, este, de asemenea, utilizata pentru fabricarea de medicamente cum sunt imunoglobulinele si factorii de coagulare, care reprezinta un tratament esential pentru anumite boli ereditare hematologice severe, cum ar fi hemofilia.

Numere care conteaza cand te gandesti sa donezi sange

  • La fiecare 2 secunde - cineva in lume are nevoie de sange.
  • 4.5 l - cantitatea de sange a unui adult mediu.
  • 450 ml - cantitatea de sange recoltata la o donare.
  • 8-10 minute - timpul necesar pentru a dona sange.
  • 24-36 ore - timpul necesar refacerii volumului de sange donat.
  • 42 de zile - termenul de valabilitate a globulelor rosii donate.
  • 5 zile - termenul de valabilitate a trombocitelor donate.
  • 56 de zile - perioada minima de asteptare necesara intre doua donari de sange integral.
  • 100.000 - numarul de persoane diagnosticate cu cancer in fiecare an in Romania.
  • 38% - procentul din populatia eligibila pentru a dona sange.
  • 46 - centre de donare stabilite in Bucuresti si tara.
  • 1.7% - procentul de oameni din Romania care doneaza efectiv.

Donarea de sange - o nevoie permanenta

Nu exista un substitut pentru sange. Sangele nu poate fi fabricat si singura sursa este donarea de sange de catre oameni. Mai mult, elementele celulare din unitatea de sange (celule rosii si trombocitele) sau proteinele din plasma donata au o valabilitate bine stabilita, astfel incat daca unitatea de sange nu a fost folosita, ea trebuie inlocuita cu una noua. Astfel, donarea de sange trebuie sa fie un proces continuu.

Produsele din sange pot fi stocate doar un timp limitat:

  • Celulele rosii pot fi stocate pentru 42 de zile la 2-6°C.
  • Trombocitele pot fi stocate timp de 5 zile cu agitare continua la 22°C.
  • Plasma congelata la - 25°C are o durata de viata de un an.

Sangele nu se poate importa (si nici exporta), ceea ce obliga fiecare tara sa devina autosuficienta din punct de vedere al rezervelor de sange, ceea ce inseamna ca trebuie sa detina suficiente rezerve de sange pentru a-si acoperi necesarul in orice moment si situatii date.

In Romania

  • In Romania, doar 1.7% din populatie doneaza in mod regulat sange, fata de o medie europeana de 10%.
  • In fiecare municipiu de judet exista un Centru de Transfuzie unde se poate dona sange.
  • In Bucuresti exista 5 astfel de centre: Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Universitar Municipal, Spitalul Militar Central si Institutul Clinic Fundeni.
  • Centrele de transfuzii sunt responsabile cu recoltarea, testarea, procesarea, stocarea si apoi distribuirea sangelui si a componentelor sanguine catre spitalele din judet.
  • In plus, centrele de transfuzii au posibilitatea de a organiza colecte mobile, in care un autobuz special (denumit „centru mobil”) se poate deplasa la o firma sau institutie pentru a recolta sange de la donatori. Colectele mobile se organizeaza la cerere, de obicei pentru un numar de minimum de 30 persoane.

In Europa

  • Exista 58 de milioane de donatori.
  • Donarea se poate face in 1400 de centre de donare.
  • In fiecare an sunt donate aproximativ 20 milioane de unitati de sange. Fiecare unitate de sange integral poate fi descompusa in 3 unitati - unitati de eritrocite (globule rosii), unitati de trombocite si unitati de plasma.
  • Din 7.8 milioane de litri/an de plasma donata sunt produse imunoglobuline si factori de coagulare, care reprezinta un tratament esential pentru anumite boli cu potential sever.
  • Tarile din UE care au cel mai mare nivel de donare de sange sunt: Austria, Franta, Grecia si Cehia.
sange2

Cultura de a face o fapta buna

Un studiu national efectuat in anul 2019 a aratat ca doar 4 din 10 romani au donat sange pana acum cel putin o data in viata, majoritatea (65%) pentru ca au vrut sa faca o fapta buna. Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 1.479 de respondenti cu varsta peste 18 ani, din mediul urban, in cadrul campaniei „Romania are sange de rocker”.

Aproape 20% dintre cei care au donat sange au facut acest lucru atunci cand un apropiat a avut nevoie, iar 15.5% au donat pentru ca au auzit ca este benefic pentru sanatate. 3% dintre respondenti au donat la momentul Colectiv, pentru pacientii care au avut nevoie de transfuzii sanguine.

Peste o treime dintre participantii la studiu au considerat ca rata scazuta a donarii de sange in Romania are legatura cu lipsa culturii de a face bine.

Beneficiile donarii de sange

Sangele este cel mai pretios dar pe care o persoana il poate oferi unei alte persoane - este darul vietii. Decizia de a dona sange poate salva o viata sau chiar mai multe, deoarece sangele tau poate fi separat in componentele sale – celule sanguine rosii, trombocite si plasma – care pot fi folosite individual pentru 3 pacienti cu afectiuni diferite.

In plus fata de acest gest de generozitate, donarea de sange iti poate aduce si alte beneficii importante:

Afli informatii valoroase despre sanatatea ta fara sa cheltui bani

Donarea de sange in Romania este voluntara si anonima si este o ocazie foarte buna pentru donator sa afle daca este sanatos:

  • Beneficiezi gratuit de o mini-evaluare medicala - masurarea greutatii, a tensiunii arteriale, pulsului si a temperaturii.
  • Ti se va face un set de analize care iti ofera informatie valoroasa despre starea ta de sanatate (ca de exemplu, daca ai anemie sau daca ai probleme cu glicemia sau cu ficatul), precum si daca ai anumite boli infectioase, care atunci cand sunt diagnosticate devreme (cand inca nu se manifesta cu simptome) pot fi tratate mult mai eficient -  ca de exemplu, hepatita cronica virala B sau C, sifilis sau infectia HIV.
  • Iti vei afla grupa de sange si daca esti Rh pozitiv sau negativ.
  • In plus, la solicitarea ta poti beneficia o data pe an de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Riscul de a face anumite boli se diminueaza

Unele studii au aratat ca donarea regulata produce o reglare a nivelului fierului din sange, intareste sistemul imunitar si diminueaza riscul de boli cardiovasculare.

Arzi calorii

Cu ocazia unei donari de sange total se produce arderea a 650 calorii necesare pentru a se reface sangele pe care l-ai donat.

Primesti alte beneficii materiale

Donarea de sange este voluntara si reprezinta un gest profund uman. Dincolo de asta, in Romania, donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:

  • 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil.
  • 1 zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati sau o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si militarilor. Ziua in care salariatul doneaza sange este zi libera si poate fi platita daca prin contractul colectiv de munca este reglementata astfel (textul de lege nu prevede si obligatia platii pentru angajator a acestei zile libere).
  • Decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange. In cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza adeverintei de donare, pentru o perioada de o luna.

Mituri despre donarea de sange

Miturile se nasc din frica, lipsa informarii corecte si ignoranta.

Nu lasa niciunul dintre aceste mituri despre donarea de sange sa te impiedice sa donezi!

Poti discuta intotdeauna cu personalul de la centrul de donare despre orice nelamuriri sau ingrijorari specifice ai. Iata faptele si adevarul despre cele mai frecvente mituri despre donarea de sange.

Sangele poate fi fabricat.

Oamenii de stiinta au incercat sa produca sange in laborator inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar nu au reusit. Milioane de dolari au fost cheltuiti pentru acest obiectiv, fara rezultat pana acum. Sangele este un fluid complex cu multe proprietati diferite pentru mentinerea vietii, care in prezent poate fi obtinut numai de la donatorii voluntari.

Sangele este necesar doar in situatii de urgenta majora.
In comunitatea noastra este nevoie de sange in fiecare zi. S-ar putea sa nu existe decat rar o urgenta de tipul unui eveniment major (incendiu, explozie, eveniment terorist sau razboi), insa prietenii, familia, colegii sau vecinii nostri au propriile lor urgente in fiecare zi – operatii neasteptate pe inima, un diagnostic nou de leucemie, o nastere complicata cu hemoragie, un accident de masina, etc.

Sangele trebuie recoltat, testat si transportat la spital si de aceea, centrele de transfuzii trebuie sa aiba deja pregatite unitatile de sange, 365 de zile pe an, pentru a putea fi disponibile imediat pentru pacientii critici. Daca astepi pana primesti vestea ca o cunostinta a avut o urgenta, este prea tarziu pentru ca sangele tau sa poata fi pregatit pentru aceasta.  

Am o grupa de sange comuna, asa ca nu este nevoie de sangele meu.

Sunt necesare toate grupele de sange! Cele mai comune grupe de sange sunt cele care sunt transfuzate cel mai mult, deci aceste persoane sunt donatorii de care avem cea mai mare nevoie.

Grupa de sange O negativ (factor RH negativ) este donor universal si este cea mai frecventa grupa de sange utilizata pentru transfuzii in situatii de urgenta (de exemplu, intr-un traumatism). Deoarece este folosita atat de des, este aproape intotdeauna primul tip de sange care se epuizeaza. Daca este necesar, multe spitale vor transfuza si sange O pozitiv in situatii de urgenta, cand exista pierderi masive de sange. Acest lucru se datoreaza faptului ca riscul de reactie este mult mai mic intr-o situatie in care pierderea de sange este in curs. Doar 7% din populatie are sange O negativ si aproximativ 38% din populatie are sange O pozitiv.

Indiferent de grupa ta de sange, sangele donat este necesar si valoros. Desigur, „donatorii rari” sunt foarte valorosi, de asemenea, insa este nevoie de sange din toate grupele de sange, inclusiv grupele de sange comune. In Romania, distributia grupelor sangvine este urmatoarea: 34% grup O, 41% grup A, 19% grup B si 6% grup AB.

Alti oameni au donat deja suficient sange.

Doar 1.7% din populatia eligibila doneaza regulat sange. Acesti donatori sunt chemati din nou si din nou sa doneze si ar fi binevenit ajutorul altor persoane care astfel pot sa contribuie la bunastarea sanatatii comunitatii in care traiesc.

Pot dona sange doar o data pe an.

Nu este adevarat. Odata ce celulele sanguine s-au refacut, ceea ce dureaza aproximativ 6-8 saptamani, este sigur sa donezi din nou sange. Ca urmare, poti dona sange integral la fiecare 56 de zile. In Romania, se accepta ca barbatii sa doneze sange de 5 ori/an, iar femeile de 4 ori/an.

Persoanele care au tatuaje sau piercing-uri nu pot dona.

Acesta este un mit de lunga durata, dar este inca un mit. Poti dona sange dupa 6 luni dupa ce ai facut un tatuaj sau piercing. Aceasta perioada de asteptare este utila deoarece aceste proceduri reprezinta un risc de achizitie a unei infectii transmisibile prin sange, in special daca sunt efectuate cu pistol reutilizabil sau orice instrument reutilizabil si nu cu echipamente de unica folosinta.

Sunt prea batran sa donez sange.

In Romania, varsta persoanelor eligibile pentru a dona sange este cuprinsa intre 18-60 ani. Ca urmare, poti dona incepand cu varsta de 18 ani si apoi poti continua sa donezi pentru o buna parte din restul vietii, atata timp cat nu ai vreo afectiune care sa reprezinte o excludere (vezi mai jos daca esti eligibil).

Am tensiune arteriala mare, asa ca este prea periculos pentru mine sa donez sange.

Poti dona sange atat timp cat in momentul donarii tensiunea arteriala sistolica (primul numar) este sub 180 mmHg, respectiv sub 100 tensiunea diastolica (numarul al doilea). Inainte de a dona, o asistenta medicala iti va verifica tensiunea arteriala ca parte a mini-evaluarii starii de sanatate efectuate cu acest scop.

Donarea de sange este dureroasa.

S-ar putea sa simti un usor disconfort de la intepatura acului, insa nu este ceva diferit de ceea ce simti atunci cand ti se recolteaza sange pentru analize. Gandul ca-i vei ajuta pe cei aflati in suferinta depaseste orice mic disconfort, iar procesul de donare de sange este usor in comparatie cu cel prin care trece oricare dintre pacientii care au nevoie de transfuzii de sange.

Donarea de sange dureaza mult.

Donarea de sange integral dureaza doar aproximativ 8-10 minute odata ce te afli pe scaunul de donare. Insa intregul proces de screening - completarea chestionarului de evaluare a starii de sanatate, masurarea temperaturii, greutatii si a tensiunii arteriale si analizele obligatorii efectuate inainte de donare, poate dura aproximativ 1 ora.

In Romania  beneficiezi de 1 zi libera daca donezi sange

Trebuie sa cunosti ca in Romania, conform unei hotarari de guvern (HG 1364/2006), donatorii de sange au dreptul sa primeasca o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, astfel incat problema timpului dedicat acestui gest se reduce semnificativ. Pentru a beneficia de aceasta zi libera pentru donare de sange trebuie sa lucrezi legal cu contract de munca si sa aduci o adeverinta ca ai donat sange. De aceasta zi libera pot beneficia si elevii si studentii. Acestia primesc o scutire de o zi in baza adeverintei ca au donat sange. In plus, daca este mentionat in regulamentul intern, aceasta zi libera poate fi platita de catre angajator.

Pot lua o boala infectioasa daca donez sange.

Donarile de sange se efectueaza cu truse (inclusiv acul) sterile, de unica folosinta. Nu vei fi expus la boli infectioase in timpul donarii de sange.

Donarea de sange imi va afecta capacitatea de a-mi desfasura activitatile zilnice.

Cu exceptia activitatilor atletice foarte solicitante, iti vei putea face rutina normala in ziua donarii.

Donarea de sange determina corpul meu sa inceapa sa produca un numar prea mare de celule sanguine.

Donarea de sange presupune recoltarea a 450 ml de sange. Acest volum se va reface in 24-36 de ore, iar celule rosii in 6-8 saptamani. Totusi, asta nu inseamna ca organismul tau va incepe sa produca necontrolat sange. Poti sa nu mai donezi sange in orice moment si sa nu fii in pericol sa ai prea mult sange.

Donarea de sange ma face sa ma ingras.

Donarea de sange cu siguranta nu te face sa te ingrasi. De fapt, vei arde niste calorii (aproximativ 650 calorii) dupa donarea de sange pentru a reface sangele pe care l-ai donat.

Vegetarienii sau veganii nu pot dona sange.

Persoanele care nu mananca carne pot dona sange, dar trebuie doar sa acorde mai multa atentie nivelului de fier dupa donare, deoarece le este mai greu sa reinnoiasca fierul pierdut. Absorbtia fierului din surse vegetale este redusa comparativ cu fierul din sursa animala si este mai usor influentata de alte alimente. Sursele vegetale de fier includ painea integrala, legumele verzi, salatele cu frunze verzi, fructele uscate, produsele din soia, bulgurul si germenii de grau. Discuta cu medicul tau daca este recomandat sa iei un preparat de fier, astfel incat sa poti continua sa donezi in mod regulat.

Sangele donat este vandut pentru cosmetice.

La concurenta cu alte teorii ale conspiratiei (anti-5G, antivaccinare, negarea incalzirii gobale, etc.), exista informatii false in media, pe forumuri si pe retelele de socializare legate de faptul ca spitalele n-ar avea nevoie de sange si ca aceasta criza cronica de sange in Romania este doar o inventie a medicilor. Sustinatorii acestor idei spun ca de fapt sangele donat este vandut firmelor farmaceutice care produc medicamente sau produse cosmetice anti-imbatranire.

sange3

Cine poate dona sange

Donarea de sange este voluntara, insa nu trebuie sa afecteze sanatatea persoanei care doneaza, pe de o parte, iar pe de alta parte, nu trebuie sa fie un risc de infectie pentru persoana care primeste sangele. Criteriile de donare sunt stabilite de fiecare tara in parte, insa in general sangele poate fi donat de majoritatea oamenilor care sunt sanatosi si nu au o infectie care se poate transmite prin sange. Un adult sanatos poate dona regulat sange, de mai multe ori pe an.

Conditii de eligibilitate pentru donarea de sange in Romania

  • Sa ai varsta cuprinsa intre 18-60 ani.
  • Sa fii cetatean roman sau orice cetatean al Uniunii Europene care are resedinta in Romania.
  • Greutate > 50 kg.
  • Tensiunea arteriala sistolica (primul numar) intre 100 si 180 mmHg; tensiunea arteriala distolica (al doilea numar) intre 60 si 100 mmHg.
  • Sa te simti bine.
  • Sa nu ai anemie.
  • Sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele 6 luni.
  • Sa nu fii in evidenta cu diverse afectiuni in tratament (diabet, dislipidemie, boli cardio-vasculare severe, hematologice, digestive, renale, reumatologice, respiratorii, neurologice, endocrine, dermatologice, boli hematologice si cancer, boli infectioase sau parazitare sau alergii); etilism cronic.
  • Sa nu ai predispozitie la sangerare prelungita in caz de raniri.
  • Daca esti femeie, sa nu fii la menstruatie (poti dona dupa 5 zile), sa nu fii insarcinata, sa nu alaptezi (in acest caz trebuie sa astepti cel putin 1 an pentru a dona).

Cine nu poate dona sange

Personalul medical din cadrul centrelor de donare este preocupat de bunastarea atat a donatorului de sange, cat si a primitorului (pacientului).

Prima preocupare a centrului de donare este sa se asigure ca donarea de sange nu dauneaza donatorului de sange. Nu ar trebui sa donezi sange daca propria sanatate ar putea avea de suferit in urma donarii. Donatorilor li se cere adesea sa nu doneze sange pentru o perioada de timp in interesul sigurantei lor si/sau al refacerii cu sange dupa o donare.

Criterii de excludere pentru donarea de sange

Unele boli nu permit donarea de sange. Exemple sunt, fara insa a se limita la acestea:

Afectiuni cardiovasculare:

  • Angina pectorala
  • Istoric de infarct miocardic acut
  • Fibrilatie atriala
  • Tahicardia paroxistica
  • Accident vascular cerebral
  • Boala arteriala periferica
  • Cardiopatii congenitale care nu au fost operate

Afectiuni neurologice:

  • Sechele dupa traumatisme craniene
  • Sechele de accident vascular cerebral
  • Scleroza in placi
  • Epilepsia
  • Boala Parkinson
  • Boli neurodegenerative

Afectiuni digestive:

  • Hepatita cronica, indiferent de etiologie
  • Pancreatita cronica, indiferent de etiologie
  • Cancere
  • Boala Crohn
  • Rectocolita hemoragica

Afectiuni respiratorii:

  • Astm
  • BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica)
  • Sarcoidoza
  • Embolii pulmonare
  • Rezectia unui lob pulmonar, indiferent de cauza

Afectiuni renale:

  • Insuficienta renala cronica
  • Nefrita tubulointerstitiala cronica
  • Pielonefrita cronica
  • Glomerulonefrita cronica

Afectiuni metabolice si endocrine:

  • Hiperlipidemia esentiala
  • Diabetul zaharat tratat cu insulina
  • Tiroidita Hashimoto
  • Boala Basedow
  • Sindromul Cushing

Afectiunile autoimune si reumatologice:

  • Lupus eritematos diseminat
  • Poliartrita reumatoida
  • Spondilartrita anchilozanta
  • Reumatism psoriazic

Afectiuni dermatologice:

  • Psoriazis generalizat
  • Dermatita

Alergii:

  • Alergia in faza acuta sau cronica
  • Alergia severa (anafilaxia)
  • Dermatita atopica
  • Cancere:
  • Toate tipurile de cancer de organe solide (ca de exemplu, cancer de san, cancer de col uterin, cancer de prostata, etc.) si cancere hematologice (leucemii, limfoame, etc.)

Boli infectioase:

  • Hepatita B
  • Hepatita C
  • HIV
  • Tuberculoza
  • Sifilis
  • Daca stilul tau de viata te expune riscului de a contracta o infectie care poate fi transmisa prin sange: de exemplu, daca ai mai mult de un partener sexual sau ai contact sexual cu persoane care practica prostitutia sau daca ti-ai administrat vreodata droguri.

Alte conditii care previn donarea definitiva:

  • Etilism cronic
  • Persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare

Conditii care impun o amanare temporara

Unele conditii impiedica doar temporar donarea de sange. Exemple sunt, fara insa a se limita la acestea:

  • Gripa: 2 saptamani de la disparitia simptomelor.
  • COVID-19: 10 zile de la disparitia simptomelor.
  • Proceduri sau conditii care cresc riscul de achizitie de infectii transmisibile prin sange: 6 luni de la efectuare. Exemple sunt: endoscopie, proceduri prin intepare cu ac, transfuzie de componente de sange, chirurgie majora, tatuaje si piercing, acupunctura, contact apropiat cu persoane cu hepatita B sau C si HIV.
  • Proceduri stomatologice: 7 zile dupa tratamente minore (extractie dentara, tratament de canal), 6 luni dupa lucrari dentare mai laborioase.
  • Daca esti femeie: 5 zile dupa menstruatie, 1 an dupa nastere cand mama nu alapteaza, 18 luni dupa nastere daca mama alapteaza, 6 luni dupa un avort.

Tipuri de donari

Donarea de sange total

Sangele integral este cel mai flexibil tip de donare. Poate fi transfuzat in forma sa originala sau folosit pentru a ajuta mai multe persoane atunci cand este separat in componentele sale specifice: celule rosii (eritrocite), plasma si trombocite.

O donare reprezinta o unitate de 450 ml sange total. Volumul de sange donat se reface in 24-36 de ore, iar celule sanguine rosii in 6-8 saptamani.

  • Pe cine ajuta: sangele intregral este folosit in cazuri de pierderi masive acute de sange, cum ar fi dupa un accident sau in timpul unei interventii chirurgicale majore.
  • Timp necesar pentru recoltare: 8-10 minute
  • Tipuri ideale de grupe de sange: toate tipurile de grupe de sange
  • Frecventa donarii: la fiecare 56 de zile (8 saptamani)

Daca in trecut terapeutica transfuzionala se baza in cea mai mare parte pe utilizarea sangelui total, astazi utilizarea acestuia este din ce in ce mai limitata pentru ca tendinta in terapeutica moderna este de a utiliza produsul sanguin specific indicat clinic. Astfel, dupa colectare, cele trei componente majore - trombocitele, plasma si celulele rosii din sange - sunt separate, astfel incat acestea sa poata fi transfuzate la mai multi pacienti cu nevoi diferite. Rareori o persoana are nevoie de sange integral.

sange4

Donarea de trombocite (trombocitafereza)

Trombocitele sunt celule sanguine cu rol esential in procesul complex de hemostaza, participand la formarea cheagului de sange (tromb) si oprirea sangerarii. In mod normal, atunci cand un vas de sange este lezat, apare sangerarea. Trombocitele se vor aduna si vor forma un cheag de sange care astupa gaura din peretele vasului lezat si astfel sangerarea se opreste.

In donarea de trombocite se foloseste un aparat special de afereza care separa componentele sangelui inca din faza de donare. Acest dispozitiv pentru prelevarea de trombocite este un aparat autorizat, inchis, steril si apirogen (impiedica cresterea temperaturii corpului si previne febra). La fel ca la donarea de sange integral, se folosesc truse de recoltare sterile si de unica folosinta.

Tehnica recoltarii trombocitelor se numeste citafereza (trombocitafereza). Sangele este recoltat de la nivelul bratului. Aparatul de afereza extrage imediat trombocitele impreuna cu o anumita cantitate de plasma, returnand in fluxul de sange celulele rosii si cea mai mare parte din plasma. O singura donare de trombocite poate produce mai multe unitati transfuzabile, in timp ce este nevoie de aproximativ 5 donari de sange integral pentru a alcatui o singura unitate transfuzabila de trombocite.

  • Pe cine ajuta: bolnavii cu transplant de ficat, transplant medular, leucemii si alte tipuri de cancer.
  • Timp necesar pentru recoltare: 2.5-3 ore
  • Tipuri ideale de grupe de sange: A+, A-, B+, O+, AB+, AB-
  • Frecventa donarii: intrucat majoritatea globulelor rosii se intorc la donator, intervalul dintre doua trombocitafereze poate fi de 4 saptamani.

Donarea de plasma (plasmafereza)

Plasma este acea parte a sangelui care este folosita pentru a trata pacientii in situatii de urgenta. Plasma poate fi administrata oricui, indiferent de grupa sanguina. Plasma este colectata printr-un proces automat denumit afereza (plasmafereza): cu ajutorul unui separator, plasma este separata de celelalte componente ale sangelui, care sunt restituite in sangele donatorului.

  • Pe cine ajuta: plasma donata este folosita in situatii de urgenta si dupa traumatisme pentru a opri sangerarea, deoarece contine factori ai coagularii. De asemenea, pacientii cu tulburari de coagulare cu deficit multiplu de factori de coagulare si cu purpura trombocitopenica beneficiaza de plasma.
  • Timp necesar pentru recoltare: 50-60 minute
  • Tipuri ideale de grupe de sange: AB +, AB -
  • Frecventa donarii: la fiecare 14 zile (intervalul dintre doua donari de plasma prin afereza), la fiecare 4 saptamani (intervalul dintre o sedinta de plasmafereza si o donare de sange total).

Autotransfuzia sau "donarea" de sange autolog (pentru propria utilizare)

Donatorul de sange si destinatarul transfuziei sunt una si aceeasi persoana. Pacientii pot alege sa faca acest lucru inainte de o procedura chirurgicala programata in care probabilitatea de a avea nevoie de o transfuzie de sange este mare. Multi oameni iau in considerare aceasta optiune pentru a se proteja de unele boli cu transmitere prin sange sau de reactiile de incompatibilitate asociate cu transfuziile de sange.

Anestezistul sau chirurgul vor prescrie donarea preoperatorie, in functie de starea de sanatate a pacientului. Se poate preleva 1 unitate de sange pe saptamana, ultima unitate fiind prelevata cu 72 de ore inainte de interventia chirurgicala. Unitatea de sange colectata se supune acelorasi teste de laborator ca in cazul sangelui provenit din donarile voluntare.

Pacientii trebuie sa primeasca tratament cu fier inainte de prima prelevare si pana la operatie.

Inainte de donare

Inainte de donare se recomanda:

  • Sa dormi 7-8 ore pentru a fi odihnit.
  • Sa te hidratezi adecvat - 8 pahare de apa/zi.
  • Dimineata inainte de donare, poti consuma o cana cu ceai sau o ceasca de cafea, dupa preferinte si un mic dejun sanatos cu oua, carne slaba, legume si fructe.
  • Nu manca alimente grase (cartofi prajiti, hamburger, inghetata) cu 48 de ore inainte de donare.
  • Nu consuma bauturi alcoolice cu 48 de ore inainte de donare.
  • Nu fuma inainte de donare (si nici dupa donare, timp de o ora).
  • Poarta o bluza cu maneci largi care pot fi ridicate usor (recoltarea se va face la nivelul venei bratului).

Cum decurge donarea de sange

Donarea de sange este un lucru simplu de facut, dar care poate face diferenta dintre viata si moarte pentru alte persoane. Indiferent daca donezi prima data sau donezi regulat, personalul de la centrul de donare trebuie sa se asigure ca donarea nu iti va agrava starea de sanatate, pe de o parte, iar pe de alta parte, ca sangele tau este sigur pentru a fi transfuzat unei persoane care are nevoie de el.

Procesul de donare de sange dureaza aproximativ o ora de la sosire la centru pana la plecare. Donarea de sange in sine dureaza in medie doar 8-10 minute. Etapele procesului de donare de sange sunt:

Inregistrare

  • Include informatii precum numele, adresa, numarul de telefon, adresa de mail, etc. si numarul de identificare a donatorului (daca ai carnet de donare).
  • Ti se va cere sa prezinti cardul de donator (daca ai) si actul de identitate.
  • Toate informatiile despre donatori sunt confidentiale.

Istoricul medical, o mini-examinare clinica si analize de laborator

  • Vei raspunde la cateva intrebari in timpul unui interviu privat si confidential si vei completa un chestionar despre istoricul tau de sanatate, inclusiv despre medicamentele pe care le iei, stilul tau de viata si locurile in care ai calatorit in ultimele 6 luni. Aceste intrebari vor fi adresate doar pentru a proteja propria sanatate si sanatatea persoanei care va primi sangele donat.
  • Este foarte important sa completezi chestionarul cu maxima sinceritate. Aceasta este o cerinta absolut necesara pentru a evita fereastra imunologica a eventualelor boli infectioase cu transmitere prin sange. Fereastra imunologica reprezinta intervalul de timp intre momentul infectarii si aparitia in sange a markerilor pentru infectia respectiva care sa poata fi detectati prin analize de laborator. Daca donezi sange in aceasta perioada, infectia nu poate fi detectata  (rezultatul va fi negativ), desi sangele tau este capabil sa infecteze alte persoane.
  • Ti se va spune daca esti eligibil sa donezi sange si, daca nu, daca ai putea sa donezi sange in viitor, dupa o perioada de asteptare. Orice informatii personale pe care le furnizezi vor fi pastrate confidentiale si nu vor fi utilizate in niciun alt scop.
  • Daca esti considerat eligibil, ti se vor verifica temperatura, greutatea, tensiunea arteriala si pulsul.
  • Ti se va recolta sange pentru efectuarea unor analize de tipul: grup sanguin ABO si Rh, HLG (hemoleucograma), glicemie glucoza serica), Ag HBs, Ac anti-HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac anti-HTLV I+II, Ac anti-Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza hepatica).
  • Rolul analizelor de sange este de a identifica daca exista vreo boala transmisibila prin sange (HIV/SIDA, hepatita B, hepatita C, sifilis, boli legate de infectia cu HTLV). Daca rezultatele analizelor releva o problema cu semnificatie asupra starii de sanatate, vei fi informat confidential si punga de sange respectiva este marcata ca fiind non-conforma si va fi incinerata.
  • Rezultatele analizelor de laborator ti se vor da personal pe baza carnetului de donator si a cartii de identitate. Poti solicita centrului de transfuzii o copie a rezultatelor pana la 75 de zile de la donare.

Donarea de sange

  • Trusa de recoltare (inclusiv acul) este sterila si de unica folosinta. Donarea este sigura si nu exista risc de contaminare.
  • Vei sta cat mai confortabil posibil, de obicei intr-un scaun special sau pe un pat.
  • Initial, procedura este asemanatoare cu recoltarea de sange. O asistenta cu experienta in recoltarea pentru donarea de sange, iti va dezinfecta o zona de pe brat si va introduce in vena un ac steril nou pentru extragerea de sange. Vei simti ca o ciupire rapida care trece dupa cateva secunde.
  • Vei sta apoi relaxat in scaunul de recoltare timp de 8-10 minute cat dureaza umplerea pungii. Pentru o donare de sange integral se recolteaza 450 ml de sange, ceea ce reprezinta mai putin de 10% din volumul total de sange (un adult mediu are 4.5-5 litri de sange). Daca donezi trombocite, globule rosii sau plasma prin afereza, recoltarea poate dura in medie 2 ore.
  • Cand donarea este completa, asistenta medicala va extrage acul si va face compresie pe brat, la locul punctiei.
  • Timp de 15 minute vei ramane in repaus in sala de asteptare, continuand sa tii apasat la locul punctiei inca 2-3 minute.
  • Este recomandat ca inainte de a pleca sa mananci un sandwich si sa bei apa.

Dupa donare

  • Dupa o donare de sange integral volumul de sange se va reface in cateva ore (aproximativ 24-36 ore) si celular in 6-8 saptamani.
  • Iti vei putea relua activitatile normale, desi ar trebui sa eviti activitatile obositoare pentru restul zilei.
  • In primele 24 de ore dupa donare este recomandat sa cresti consumul de lichide (bea in plus 4 pahare de apa) si proteine (proteinele se gasesc in oua, carne, peste, produse lactate, fasole, linte, nuci si alimente din soia).
  • Daca apar vanatai (echimoze) la nivelul pielii unde a fost punctionata vena, aplica comprese reci pe locul respectiv si tine bratul ridicat deasupra nivelului inimii.
  • Daca rezultatele analizelor sunt anormale, vei fi informat de personalul centrului de transfuzii. Rezultatele sunt confidentiale.
  • Poti obtine de la centrul de donare rezultatele analizelor pana la 75 de zile de la donare. Cadrele medicale de la centrele de donare nu au voie sa comunice rezultatele analizelor prin fax, mail sau la telefon.

Cat de des poti sa donezi?

Trebuie sa asteptati cel putin 8 saptamani (56 de zile) intre donarile de sange integral. Intr-un an, poti dona de maxim 5 ori daca esti barbat, respectiv de 4 ori daca esti femeie.

Intervalul intre donari este diferit daca donezi plasma - maximum 24 de plasmafereze pe an, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Daca donezi trombocite poti face asta de maximum 12 ori pe an, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

14 iunie este Ziua Mondiala a Donatorului de Sange

In fiecare an la data de 14 iunie se celebreaza in intreaga lume Ziua Mondiala a Donatorului de Sange (World Blood Donor Day), cu scopul de a creste gradul de constientizare asupra donarii de sange in siguranta si de a multumi donatorilor voluntari de sange pentru gestul lor de a salva vieti.

Data de 14 iunie este ziua de nastere a lui Karl Landsteiner (1868–1943), un biolog si medic austriac, considerat a fi „fondatorul” transfuziei moderne de sange. Landsteiner a descoperit grupele de sange ABO in anul 1901 - descoperire pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in anul 1930, a dezvoltat sistemul modern de clasificare a grupelor de sange si a identificat, in anul 1937, impreuna cu Alexander S. Wiener, factorul Rhesus (Rh), permitand astfel medicilor sa transfuzeze sange fara a pune viata pacientului in pericol.

Prima Zi a donatorului de sange a fost sarbatorita in anul 2004 la Johannesburg, Africa de Sud, dupa care a fost urmata de desemnarea sa ca eveniment mondial anual de catre Adunarea Mondiala a Sanatatii a OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) in anul 2005.

Anul trecut, in 2022, sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de Sange a fost „Donarea de sange este un act de solidaritate. Alaturati-va efortului si salvati vieti!”, si si-a propus sa atraga atentia asupra rolului pe care donarea voluntara de sange il joaca in salvarea vietii si cresterea solidaritatii in cadrul comunitatilor. Nevoia de sange este universala, dar accesul la sange si produse din sange sigure pentru toti cei care au nevoie nu este.

Pentru anul 2023 sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de Sange este: „Share Life, Give Blood”, referindu-se la grija si coeziunea pe care le implica gestul de a dona sange si, astfel, de a avea grija de viata celorlalti.

Informatii utile - unde poti dona sange

Aici gasesti adresa, numarul de telefon, programul de lucru si alte informatii utile despre cele 46 de Centre de transfuzie de sange din Bucuresti si municipiile de judet. Acum ai toate informatile pentru a putea alege sa donezi sange!

Surse de informatie:

www.who.int
www.redcrossblood.org
www.redcrossblood.org
www.medicalnewstoday.com
www.who.int
www.ec.europa.eu
www.nobelprize.org
www.prwave.ro
www.accace.com
http://www.lexmed.ro/