Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum am hotărât să deschidem un spital nou cu o operaţie simplă…

În noul Spital Băneasa dedicat copiilor, neurochirurgul Sergiu Stoica îndepărtează complet o tumoră voluminoasă de trunchi cerebral la o fetiţă de 12 ani

Într-o măsură din ce în ce mai mare chirurgia ca singur gest terapeutic este capabilă să vindece unele tumori cerebrale pediatrice sau să le menţină în remisiune prelungită. În noul Spital Băneasa dedicat copiilor, neurochirurgul Sergiu Stoica a îndepărtat complet o tumoră voluminoasă de 6 cm de trunchi cerebral diagnosticată la o fetiţă de 12 ani.

Tumorile de trunchi cerebral

Tumorile cerebrale sunt cele mai frecvente tumori solide la copii şi se dezvoltă din ţesuturile care se află în sistemul nervos. Tumorile de trunchi cerebral reprezintă 10-20% din tumorile cerebrale.  

Trunchiul cerebral este localizat la baza creierului, fiind o parte delicată şi importantă a creierului prin care trec căile ce leagă măduva spinării de etajele superioare ale sistemului nervos central.  Trunchiul cerebral este responsabil de multe din funcţiile vitale ale oraganismului, cum ar fi respiraţia, bătăile inimii, presiunea arterială, înghiţirea şi digestia.

Tumorile de trunchi cerebral sunt o provocare neurochirurgicală, fiind dificil de abordat chirurgical şi în strânsă legatură cu zone critice din creier.

Nu cred că vreun părinte ar putea primi o veste mai rea despre copilul său…”

Era cea mai sănătoasă dintre noi toţi, totul a venit parcă din senin…” ne povesteşte emoţionat tătăl Dariei, o fetiţă de 12 ani, perfect sănatoasă până acum 3 săptămâni, când a început să se plângă de dureri de cap şi greaţă matinală. Simptomele tumorilor de trunchi cerebral sunt legate de localizarea tumorii (în bulbul rahidian, punte sau mezencefal) şi de rata şi direcţia de creştere a acesteia. Lipsa de apreciere a importanţei unor semne sau simptome poate întârzia diagnosticul.

Apariţia examenului imagistic prin rezonanţă magnetică a adus o îmbunătăţire majoră în evaluarea pre şi postoperatorie a copiilor cu tumori cerebrale. RMN cerebral este o componentă esenţială în diagnosticul tumorilor de trunchi cerebral, fiind extrem de util în determinarea extensiei exacte a tumorii şi în evaluarea relaţiei tumorii cu structurile normale învecinate, ceea ce va permite formularea unei strategii de tratament.

Atunci cand Daria a început să se simtă rău, fără o cauză aparentă, părinţii ei au luat foarte în serios asta şi au mers cu Daria la medic. După câteva zile, când aproape că totul trecuse, medicul Dariei i-a recomandat efectuarea unui RMN cerebral, “pentru a fi siguri că nu este nimic grav.”

Însă medicul şi părinţii Dariei au avut motive pentru a fi ingrijoraţi la aflarea rezulataului examenului RMN. “Când afli că fiica ta are o tumoră în creier, într-o zonă dificil de îndepărtat cum este trunchiul cerebral, simţi că lumea ta s-a sfârşit. Nu cred că vreun părinte ar putea primi o veste mai rea despre copilul său. Şi asta cu atât mai rău cu cât înainte aveai un copil sănătos, iar acum trebuie să alegi ca el să sufere o operaţie pe creier. ”

Pentru noi însemna că Daria avea o şansă…”

Copiii cu suspiciunea sau diagnosticul de tumoră cerebrală trebuie sa fie trimişi către un centru de neurochirurgie cu experienţă relevantă.

 “Mulţi prieteni au sărit să ne ajute. În doar 24 de ore hotărâsem să plecăm în Turcia, însă am aflat că există şi în România un medic cu multă experienţă în astfel de cazuri, neurochirurgul Sergiu Stoica. Ştiam că dacă tumora este îndepărtată cât mai repede, şansele de vindecare vor fi cu atât mai bune şi astfel, am plecat la Bucureşti, la noul Spital Băneasa dedicat copiilor. L-am întâlnit pe Dl. Dr. Stoica care, cu acel zâmbet extraordinar şi acea înţelegere nemaipomenită a lucrurilor, ne-a explicat că operaţia se poate face în România şi că o va opera pe Daria. Ne-a redat încrederea atât nouă, însă mult mai important fetiţei. De altfel Daria nu s-ar fi operat dacă nu ar fi fost Dl. Dr. Stoica şi a venit la Bucureşti cu toată încrederea că operaţia va reuşi.”

Şansa de a beneficia de progres

Chirurgia joacă un rol esenţial în tratamentul tumorilor cerebrale la copii, gradul de complexitate al rezecţiei tumorale fiind cel mai important factor de prognostic pozitiv.

Cu o bună tehnică de microneurochirurgie este posibil să îndepărtezi cea mai mare parte sau întreaga masă tumorală în siguranţă pentru copil, fără a afecta părţile de creier din jur.” ne-a spus Dr. Stoica şi a adăugat: “Întotdeauna trebuie să alegi abordarea care este cea mai puţin invazivă şi care păstrează anatomia normală pentru a minimiza posibilitatea unor noi deficite neurologice, după operaţie. Microneurochirurgia nu este simplu o chirurgie cu ajutorul unui microscop. Mai degrabă, este o combinaţie a unui arsenal special care constă dintr-un microscop operator, instrumente delicate de disecţie şi alegerea şi folosirea unor tehnici de microneurochirurgie.”

 

Microscopul operator mobil este cel mai important instrument în microneurochirurgia modernă

 

 

Dr. Sergiu Stoica foloseşte un microscop de mare putere care permite vizualizarea în profunzime, detaliată şi 3D a câmpului operator.

 

Unul din factorii esenţiali ai succesului intervenţiilor de neurochirurgie la Spitalul Băneasa este planificarea celei mai mari părţi a operaţiei înainte de a face prima incizie.

Strategia operatorie este un mod conceptual de planificare şi execuţie a tuturor etapelor intervenţiei.” ne-a spus Dr. Stoica. “O operaţie veritabilă de microneurochirurgie începe în afara sălii de operaţie cu o planificare atentă preoperatorie şi continuă ulterior, de-a lungul tuturor paşilor procedurii. Pregatirea mentală, reproducerea experienţelor anterioare, o foarte bună cunoaştere a microanatomiei, folosirea unor metode de neuroanestezie de mare calitate, comunicarea fluentă între neurochirurg şi personalul de sală, o stategie bine aleasă, care să includă şi variaţiile anticipate, şi bine executată, toate acestea sunt elemente esenţiale ale microneurochirurgiei moderne.”

Utilizarea microscopului operator permite neurochirurgului să folosească un instrumentar delicat pentru microdisecţia cât mai puţin sângerândă şi atraumatică a leziunilor nervoase.

 

Pentru Dr. Sergiu Stoica, o operaţie de neurochirurgie cu durată de 6 ore este una obişnuită.

Neurochirurgul îşi propune să scoată întreaga tumoră, pas cu pas. Ca urmare, durata unei intervenţii de microneurochirurgie poate fi destul lungă, în special în cazul tumorilor complexe. Pentru Dr. Sergiu Stoica, o operaţie de neurochirurgie cu durată de 6 ore este una obişnuită.

Pentru fiecare caz în parte, îmi asum o mare responsabilitate neurochirurgicală, în sensul de a executa cu succes strategia preoperatorie, ţinând cont de toate acele detalii mărunte sau posibile surprize care pot apare în timpul operaţiei.” a explicat Dr. Sergiu Stoica. “În plus, în neurochirurgie succesul se bazează pe efortul echipei şi depinde de munca fiecăruia şi perfecta coordonare a întregului personal din sală, de la neurochirurg, la anestezist şi pâna la asistenta de neurochirurgie şi asistenta de sală. Ceea ce avem în comun, colegii mei şi cu mine, este că iubim ceea ce facem.” a concluzionat Dr. Stoica. 

A avut dreptate mami. Nu am simţit nimic. Mai uşor ca un vis…

Daria “După ce am aflat că Daria urma să fie operată, am înţeles că ceea ce va începe, va fi cu totul altfel de acum înainte, însă sunt optimist”, spunea tatăl Dariei. Într-o duminică cu mult soare, după aproape 6 ore în sală, Dr. Sergiu Stoica a ieşit să-i întâlnească pe părinţii Dariei. Împărtăşea cu ei acelaşi optimism. Reuşise, în mod remarcabil, să îndepărteze întreaga tumoră, fără rănirea ţesutului sănătos din jur.

A avut dreptate mami. Nu am simţit nimic. Mai uşor ca un vis” sunt primele cuvinte ale Dariei în momentul în care a deschis ochişorii verzi şi curaţi, trezindu-se după anestezie pe masa de operaţie.

Examenul RMN efectuat a doua zi a confirmat succesul operaţiei. Examenul neurologic a fost normal. Daria a plecat acasă neschimbată: cu acelaşi păr lung şi bogat, cu acelaşi zâmbet de şoricel. Lunea viitoare Daria începe şcoala, iar viaţa ei va fi cel puţin la fel de bună ca înainte de operaţie. Nimeni nu va şti ce i s-a întâmplat şi nu va avea nici măcar scutire de la orele de educaţie fizică.

“Nu am cuvinte să-i mulţumesc. Este un om venit parcă din altă lume, nu seamănă cu ceea ce am întâlnit până acum. Pe lângă minunea pe care a făcut-o operând-o pe Daria, domnul doctor este de o modestie extraordinară, ceea ce înseamnă că este un mare om, un OM cu majuscule.” ne-a spus emoţionat tatăl Dariei. “Dl. Dr. Stoica a ridicat standardele neurochirurgiei în România şi sunt convins că va deveni un reper în acest domeniu al medicinii.”

Dr. Sergiu Stoica s-a format ca neurochirurg sub îndrumarea Prof. Dr. Jean-Claude Marchal în cadrul Universităţii Henri Poincare din Nancy şi a Prof. Dr. Christian Sainte-Rose, Spitalul Necker-Enfants Malades, Paris.
Ulterior i s-a propus un post deosebit în cadrul Spitalului Sainte-Justine din Montreal unde timp de trei ani a făcut operaţii foarte complicate. “M-am ocupat doar de chirurgia anevrismelor, a malformaţiilor arteriovenoase şi a tumorilor cerebrale profunde. Profesional, pentru mine, acel post şi colaborarea cu profesorul Michel Wieslaw Bojanowski au reprezentat un pas foarte mare înainte”.
În 2007 s-a intors în ţară cu dorinţa de a pune în valoare experienţa acumulată în străinatate şi de a face în România neurochirurgie de înaltă performanţă. “Am rămas fidel acelei dorinţe iniţiale de a ajuta oamenii şi din fericire, linia pe care merg lucrurile de când profesez în România, atât în Spitalul Euroclinic, cât şi în noul Spital Băneasa dedicat copiilor, este ascendentă”.